Мазепинські читання в Полтаві

Мета проведення Мазепинських читань – прагнення всебічно й об’єктивно оцінити суперечливу постать гетьмана Івана Мазепи, яка вже три століття поспіль викликає інтерес у політиків, державних діячів, науковців.
Учасники Мазепинських читань наголошували на тому, що в суспільній свідомості все ще живуть стереотипи щодо сприйняття постаті українського гетьмана Івана Мазепи, створені більшовицько-радянською ідеологією. І це не дивно, адже лише чотири останніх роки ведеться активна робота з відновлення історичної справедливості, а це – надто малий проміжок часу в порівнянні з трьома століттями панування імперської оцінки як результатів Полтавської битви, так і постаті Івана Мазепи та його діяльності. Говорили науковці також про особливості українcько-шведського військово-політичного союзу та його оцінки різними істориками, Полтавську битву, її висвітлення в шкільному курсі історії, а також про місце Івана Мазепи в світовій культурі.
Організаторами заходу виступили Міністерство освіти і науки України, головне управління освіти і науки ОДА, обласний інститут післядипломної педагогічної освіти та Полтавський державний педуніверситет.

Юлія ДУМКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.