«Мазепа-фест» був сповнений національного духу

Трагічна історія буковинської родини, чиє щастя брутально розтоптали більшовицькі “визволителі”, знайшла розуміння і співчуття у полтавців. Створена за складним прозовим твором, вистава вразила глядачів динамічністю, талановитою непідробною грою молодих акторів, автентичною музикою (не тільки гуцульською, а й записаною на Полтавщині – у селі Крячківці Пирятинського району).
Вистава співголосна з подіями 300-річної давнини, дотична до визвольної боротьби гетьмана Івана Мазепи, наголосив організатор фестивалю, народний депутат України, голова обласного осередку товариства “Просвіта” Микола Кульчинський. Вона вчить патріотизму, героїзму, відданості рідній землі, і не випадково нинішнє молоде покоління з розумінням сприймає ідеї незалежності, державності, захисту своєї землі від насилля і жорстокості.
Другий день фестивалю був присвячений українському анімаційному кіно.
До Полтави приїхали п’ять режисерів-аніматорів – чотири молодих і їхній вчитель, батько української анімації Євген Сивокінь. Кожен режисер виявив особистий підхід до створення анімації. Чимало мультфільмів, таких, як “Врятуй і збережи”, “Наступний”, “Трамвай №9”, мають глибокий психологічно-соціальний підтекст, деякі створені за сюжетами народних пісень. У підсумку вечора режисери-мультиплікатори підтвердили, що нова українська анімація існує і жодна криза не здатна знищити її. До речі, це довів повний зал небайдужих глядачів.
У Полтаві також пройшов майстер-клас від українського мультиплікатора Олени Касавіної.
Заключний, третій, день першої частини “Мазепа-фесту” присвятили українській героїчній пісні. Приємно вразив виступ Станіслава Зубаря, полтавського школяра, в якого діапазон голосу складає дві октави – стандарт для дорослого оперного співака. Більшість пісень аматорського чоловічого хору “Чумаки”, який нещодавно відзначив свій 20-літній ювілей, були  урочисті та сумні, що відповідало духу фестивалю. Диригент хору Василь Триліс із неабияким артистизмом декламував вірші перед кожною піснею. Зал із захопленням сприйняв виступи молодих виконавців із Тернопільщини – братів Петра й Павла Приймаків, призерів та переможців низки національних і міжнародних пісенних конкурсів. “Родзинкою” їхньої творчості є близьке до джазового аранжування народного мелосу.
Підсумовуючи фестиваль, Микола Кульчинський подякував Полтавській та Івано-Франківській облдержадміністраціям, а також численним спонсорам за сприяння в організації дійства. Головний режисер “Мазепа-фесту” Сергій Архипчук говорив про досягнення й труднощі в організації фестивалю, підтримку одними і нерозуміння іншими владними структурами важливості й актуальності такої непересічної мистецької акції.
5 і 6 вересня пройде друга частина фестивалю – рок-дні. Попередню згоду виступити у Полтаві дали Марія Бурмака, “НеДіля”, Юркеш, “С.К.А.Й.”, DazzleDream, Павло Гудімов, СірикБенд, “Моторолла”, Полікарп, “ВВ”.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Богдан АНДРЄЄВ
Студент-практикант факультету
філології та журналістики ПДПУ
ім. В.Г.Короленка

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.