Поїли рибу – захворіли на ботулізм

 Походження цієї продукції невідоме. До речі, у Градизьку постійно діє осередок стихійної торгівлі в’яленою та копченою рибою домашнього виготовлення. Це є реальною загрозою для життя і здоров’я людей. Матеріали розслідування направлені санепідслужбою до правоохоронних органів.
Нагадуємо читачам, що збудником цього захворювання є паличка ботулізму, яка існує та розвивається без доступу кисню. Захворювання виникає тільки тоді, коли створюються особливі умови для розмноження цієї палички.
– Такі умови створюються при консервуванні продуктів, що забруднені збудником ботулізму, – пояснює Валентин Шаповал. – Щоб розмножуватись і утворювати токсин мікробу, необхідна температура від +15 до +37°С. Якщо ж вона нижча, його життєдіяльність різко гальмується, і при температурі 0°С мікроб не розмножується, токсин не виділяється.
Викликає захворювання отрута (токсин), що утворюється в процесі життєдіяльності мікроорганізмів. Слід наголосити, що ботулінічний токсин є найбільш сильнодіючим із усіх відомих бактеріальних токсинів. У кристалічному стані він у 10–100 мільйонів разів токсичніший за ціанистий калій. У кислому середовищі токсин стійкий, у лужному – швидко нейтралізується. Алкоголь, високі концентрації харчової солі, цукру знижують його дію. Руйнується токсин при температурі +1000С за 10–15 хвилин, при температурі +900С – через 40 хвилин.
Паличка ботулізму дуже поширена у навколишньому середовищі. Вона міститься у грунті лугів, полів, населених пунктів, на берегах водойм, а також у воді річок та озер. Паличку ботулізму знайдено в кишках свиней, малої рогатої худоби, птахів, риб, молюсків. Навколишнє середовище заражається цим небезпечним мікроорганізмом із випорожненнями тварин і птахів. Мікробами ботулізму можуть заражатися риби.
– Основні причини цього захворювання – вживання риби в’яленої, копченої, м’ясопродуктів, м’ясних консервів, виготовлених у домашніх умовах без додержання санітарно-гігієнічних умов і правил їх приготування та зберігання,  –попереджає головний державний санітарний лікар області Валентин Шаповал. – Першими ознаками хвороби можуть бути нудота, блювання, пронос. Далі з’являються такі симптоми, як “туман перед очима”, роздвоєність контурів предметів. У хворого може бути розлад ковтання, гугнявість мови. Обов’язковим симптомом захворювання навіть при легких формах ботулізму є м’язова слабкість. Як правило, хвороба починається гостро – від моменту вживання зараженого продукту до появи перших симптомів проходить від кількох годин до 7–10 діб.
Перша допомога потерпілому та людям, які вживали підозрілі продукти, – термінове промивання шлунку й кишківника лужними розчинами. Далі слід звернутись до лікаря. Єдиним способом лікування хворих є протиботулінічна сироватка. Чим раніше буде введено цей препарат, тим більше гарантії на одужання.
Пам’ятаючи про небезпеку, яку приховує в собі приваблива на вигляд риба, не купуйте її в осередках стихійної торгівлі (на трасі, біля магазинів, біля ринків). Не виготовляйте її самі, адже в домашніх умовах дуже складно витримати всі необхідні технологічні параметри, а вживання такої продукції становить надзвичайний ризик, який може коштувати життя.
У зв’язку з ситуацією, що склалася, будьте пильними, коли купуєте рибну продукцію в магазині, при цьому запитайте у продавця документи, що засвідчують її безпечність та якість. Це право ви маєте згідно з Законом України “Про захист прав споживачів”. Якщо продавець відмовився надати документи, краще її не купувати.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.