На принципах партнерства

Співпраця депутатів
і правоохоронців
Керівники органів місцевого самоврядування району  збираються разом, щоб перейняти досвід сусідів та обговорити нагальні проблеми. Серед них – і забезпечення правопорядку на території району. Тому на одному з останніх засідань координаційної ради вперше говорили про співпрацю органів місцевого самоврядування і районного відділу внутрішніх справ. Заступник голови районної ради Борис Федоренко підкреслив, що керівники громад готові до плідної співпраці з правоохоронцями, спрямованої на ефективну боротьбу зі злочинністю та правопорушеннями.
Про роботу дільничних інспекторів міліції розповів заступник начальника Новосанжарського райвідділу внутрішніх справ Сергій Пархоменко. Він, зокрема, звернув увагу на те, що на одного дільничного іноді припадає з десяток сіл, і фізично неможливо тримати під постійним контролем таку територію. Підмогою могли б  бути громадські формування. Тим паче, що є добрі приклади, коли громадське формування діє досить ефективно. Наприклад, у Руденківській сільраді, де активісти  регулярно ведуть патрулювання в селі. Добре налагоджена ця робота і на території Малоперещепинської сільської ради. У Нових Санжарах рішенням сесії селищної ради роботу кафе та магазинів було обмежено до 23-ї години. Цей профілактичний захід сприяв поліпшенню правопорядку.
– Сільські голови і дільничні інспектори міліції  безпосередньо перебувають у вирі людських проблем, – зауважив заступник голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко. – Тільки на принципах партнерства можлива ефективна робота, тому органи місцевого самоврядування постійно опікуються роботою дільничних інспекторів. За сприяння голови районної ради Юрія Лебедина та депутатів району – керівників ТОВ “Чиста криниця”, ТОВ “Востокстройгаз”, ПАФ “Полузірська”, ТОВ “Агрофірма “Аршиця”, на виконання Комплексної програми боротьби та профілактики правопорушень у районі в минулому році дільничним інспекторам міліції було надано допомогу пально-мастильними матеріалами, коштами на загальну суму близько 25 тисяч гривень. У нинішньому році ця робота продовжується – майже кожному дільничному виділяється для обслуговування території 100–150 літрів пального на місяць. Також допомагаємо Новосанжарському райвідділу міліції оргтехнікою: минулого року – на суму 10 тисяч гривень, а в цьому році придбали два ноутбуки. За рішенням районної ради, кращому дільничному інспектору буде придбано скутер для виконання службових обов’язків.
Підсумком роботи координаційної ради стало визначення напрямків взаємодії у боротьбі та профілактиці правопорушень на території району.
Принцип співфінансування – найоптимальніший
Під час виїзного засідання координаційної ради, що відбулося на території Полузірської сільської ради, до якої належать села Полузір’я, Дмитренки та Бондури, керівники сільських громад району запозичили корисний досвід співпраці сільської ради з місцевим агроформуванням. Бо саме завдяки злагодженій роботі сільського голови, депутатського корпусу та місцевих господарників за три останніх роки полузірцям вдалося створити свій власний острівець стабільності.
У першу чергу сільські голови відвідали Полузірську амбулаторію сімейної медицини, де у 2007 році було проведено реконструкцію і капітальний ремонт. Цим територіальна громада завдячує принциповій позиції керівництва та депутатів районної ради.
– На реконструкцію амбулаторії витратили більш ніж 100 тисяч гривень, із яких 70 тисяч гривень виділила районна рада на умовах співфінансування, – розповіла колегам Полузірський сільський голова Любов Шерстюк. – Тут замінили системи водо- та електропостачання, провели опоряджувальні роботи з використанням сучасних матеріалів. Крім того, медичні працівники під керівництвом завідуючої амбулаторією Ніни Захаренко чимало зробили власними силами. Більше п’яти тисяч гривень із бюджету сільської ради додатково спрямували на закупівлю штор, меблів, допоміжного обладнання. Райрада придбала для амбулаторії сучасну стоматологічну установку. Нині тут повністю укомплектований штат. Є автомобіль “швидкої допомоги”, який допомагає утримувати місцеве господарство – ПАФ “Полузірська”.
В останні роки в Полузір’ї, у приміщенні місцевої ЗОШ I–III ступенів, вдалося відкрити дитячий садок “Сонечко”, який нині відвідують двадцять дітей. П’ятнадцять тисяч гривень для його облаштування виділила районна рада, частину ремонтних робіт виконали силами батьків та колективу.
Вихованці дитсадка зустріли учасників координаційної ради чудовим міні-концертом. Втім, сільські голови, заступник голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко, виконуючий обов’язки голови Новосанжарської райдержадміністрації Анатолій Мокляк і Новосанжарський селищний голова Андрій Река також приїхали до дітей не з порожніми руками – з власної ініціативи та за власні кошти вони придбали для малечі іграшки, м’ячі.
Серед здобутків місцевої влади – й відкриття маршруту автобуса через Полузір’я, завдяки чому жителі села мають зручне сполучення і з Полтавою, і з районним центром. У минулому році в Полузір’ї змогли прокласти водогін довжиною понад один кілометр. 30 тисяч гривень на умовах співфінансування виділила районна рада, допомогла ПАФ “Полузірська”, збирали кошти й самі жителі села. Спільними зусиллями депутатського корпусу сільської ради, учнів школи та всієї громади у центрі Полузір’я заклали березову алею та парк.
Також учасники координаційної ради відвідали Полузірську ЗОШ I–III ступенів, яка будувалася господарським способом, коли тут діяв ще колгосп “Заповіт Леніна”. У школі є краєзнавчий музей, унікальна виставка вишитих робіт, найстарішій із яких – понад 120 років. Створено при школі й пошуковий загін “Оберіг”, який займається пошуком старожитностей, досліджує орнаменти полтавського краю.
– У школі навчається майже 60 учнів, – розповіла директор Полузірської ЗОШ I–III ступенів Валентина Гаража. – Вона була реорганізована у повну середню у 1993 році. Наші учні займають призові місця в районних конкурсах, успішно здають зовнішнє незалежне оцінювання, вступають у вузи. Надзвичайно велику підтримку ми відчуваємо від ПАФ “Полузірська”, яку очолює Володимир Петрушко. Лише за останні два роки агрофірма надала допомогу школі майже на 30 тисяч гривень.
– ПАФ “Полузірська” – це 1770 гектарів орних земель, 98 працюючих, забезпечуємо роботою практично все працездатне населення сільської ради, – розповів директор господарства Володимир Петрушко. – Орендуємо 458 земельних паїв та землі запасу сільської ради площею понад 195 гектарів. 29 чоловік – переважно жінки – працюють на птахофермі, де утримуємо 11700 гусей і 6200 качок. У структурі посівних площ – кукурудза, соя, соняшник, ячмінь, озима пшениця. Цього року вперше посіяли 47 гектарів льону. За рахунок агрофірми ремонтуємо сільські дороги, виділяємо кошти для проведення культурних заходів, організації свят, транспорт для проведення робіт з благоустрою. Будівельна бригада ПАФ “Полузірська” також працює не лише на потреби господарства, а й для всієї громади.
Благоустрій із перспективою
Підсумували побачене під час пленарного засідання координаційної ради. Почали з приємного – вручення подяк районної ради та райдержадміністрації найактивнішим керівникам органів місцевого самоврядування. Лейтмотивом засідання було продовження робіт із благоустрою сіл як однієї з важливих складових розвитку сільського зеленого туризму. В Новосанжарському районі цей вид підприємницької діяльності нині розглядається як одне з додаткових і перспективних джерел наповнення сільських бюджетів. А розвиток цього напрямку великою мірою залежить в тому числі й від керівників сільських громад.
– Сільський зелений туризм – перспективний напрям
ок, треба лише ефективно використати те, що маємо, – підкреслив заступник голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко. – Українське село цікавить туристів. Збільшиться кількість відпочиваючих – розвиватимуться село і приватний бізнес, створюватимуться нові робочі місця. Наші села, в тому числі й Полузір’я, мають гарний ресурс для організації зеленого туризму: впорядковані оселі, присадибне господарство, осередки ремісництва, мальовничі краєвиди, водойми, історичні місця. Такі, як, наприклад, могила хана Кубрата у селі Мала Перещепина чи шевченківські місця у селі Шедієве. Та, на жаль, часто туристичні перспективи перекреслює відсутність елементарного благоустрою території та облаштування місць відпочинку. Прикладом для наслідування тут мають стати Нові Санжари, які завдяки зусиллям селищного голови Андрія Реки вже кілька років поспіль визнають селищем найкращого благоустрою в Україні.
Хоча літо тільки починається, керівники сільських громад вже сьогодні повинні дбати про енергозбереження. Тож на координаційній раді обговорювали й можливі шляхи економії енергоресурсів, основні з яких – утеплення приміщень та перехід на альтернативні види палива.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.