Люди щедрого серця

Донором може бути здорова людина віком від 18 до 60 років, незалежно від статі та професії. Кожна людина може дати кров у індивідуальному порядку, звернувшись на станцію переливання крові або в лікарню, яка займається її заготівлею. Разова доза кроводачі не повинна перевищувати 450 мл. Повне відновлення складу крові в організмі донора відбувається через 2 місяці. Протягом року донори-чоловіки можуть дати кров 5 разів, а донори-жінки – 4 рази.
Дослідження довели, що здача 400–450 мл крові або 500 мл плазми, а також клітин крові не впливає негативно на організм здорової людини. Перед кожною кроводачею донори проходять медичне обстеження. Служба крові забезпечена необхідними засобами лабораторної діагностики інфекцій, які передаються через кров, – СНІД, гепатити С, В, сифіліс. Жоден флакон з кров’ю або її препаратами не може бути використано для переливання, якщо не буде проведене дане обстеження.
Одночасно слід звернути увагу на той факт, що при взятті крові проводиться ряд заходів із метою профілактики СНІДу та інших інфекцій, головним із яких є використання тільки одноразових стерильних списоподібних голок для взяття крові з пальця, а також одноразових стерильних полімерних систем для взяття і переливання крові.
Держава гарантує захист прав донора та охорону його здоров’я, а також надає йому пільги. Донорам, які безоплатно здали кров у кількості 40 разових максимально допустимих доз або плазму крові в кількості 60 разових максимально допустимих доз, присвоюється звання “Почесний донор України” з врученням нагрудного знака та відповідного посвідчення до нього.
Донорам, які безоплатно здали кров, її компоненти в кількості 100 і більше разових максимально допустимих доз, присвоюється звання “Заслужений донор України”.
З 1 січня 2006 року вступив у дію Закон України “Про внесення змін до статті 13 Закону України “Про донорство крові та її компонентів”. Ним передбачено збільшення надбавки до пенсії особам, нагородженим знаком “Почесний донор України” в розмірі 10 відсотків від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.
Мільйони людей зобов’язані своїм життям тим, кого вони ніколи не бачили, – громадянам, котрі добровільно здають кров, не отримуючи за це будь-якої винагороди. Саме їм присвячується Всесвітній день донора крові, який відзначають 14 червня. Подаруйте частинку вашої крові, вона необхідна для порятунку життя хворих.

Володимир РУДІКОВ
Головний лікар Полтавської обласної станції
переливання крові
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.