Крізь роки нам сяє світло Перемоги

В урочистій церемонії взяли участь заступники голови облдержадміністрації Володимир Андрієнко, Андрій Баранов, Надія Мякушко, заступник голови обласної ради Володимир Марченко, міський голова Полтави Андрій Матковський, народний депутат України Вадим Петренко, депутати місцевих рад, представники ветеранських, інших громадських організацій, духовенства, обласних осередків політичних партій, молодь.
Впродовж дня в обласному центрі тривали тематичні концертні програми. У вечірньому небі Полтави розквітнув святковий феєрверк.
***
Напередодні Дня Перемоги у Кременчуці керівники міста та ветерани за багаторічною традицією поклали квіти до пам’ятних місць, пов’язаних з подіями Великої Вітчизняної. У Кременчуцькій ЗОШ № 12 відкрито музей бойової слави. Його експозицію присвячено 97-й Полтавській стрілецькій дивізії, яка визволяла Кременчук від ворога. У місті пройшла легкоатлетична естафета.
9 травня кременчужани зібралися біля меморіалу “Вічно живим”, щоб вклонитися пам’яті всіх загиблих у роки війни. Вперше за ініціативою громадської організації “Кременчуцький музей історії авіації та космонавтики” за підтримки міської влади пройшло загальноміське театралізоване військово-патріотичне дійство, присвячене внеску військових льотчиків у перемогу та участі авіації в обороні та визволенні Кременчука.
***
Восени 1941 року на території Оржицького району проходили запеклі бої. Тоді в оточенні гітлерівських армій опинилися військові частини Південно-Західного фронту. Чимало червоноармійців і командирів 26-ої армії генерала Костенка, які намагалися вийти з оточення через болота, загинуло.
І ось майже через сім десятиліть останки чотирьох воїнів Червоної Армії були виявлені пошуковим загоном Оржицької районної організації ветеранів Афганістану.
– Вдалося встановити, що один із воїнів – колишній житель міста Шостки Сумської області, військовий інженер ІІ рангу Андрій Дементьєв. Імена інших, на жаль, поки що невідомі, – розповідає голова районної організації Української спілки ветеранів Афганістану Вадим Іванченко.
У День Перемоги мешканці Оржиці та навколишніх сіл зібралися, щоб віддати належну шану воїнам, які полягли в боях за Вітчизну.
Про подвиг солдатів Перемоги, необхідність збереження пам’яті про події війни на мітингу говорили голова райдержадміністрації Микола Чепа, голова районної ради Володимир Козина, голова обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану, депутат обласної ради Валерій Корчуков, депутат обласної ради Олександр Масенко, голова районної ради ветеранів Віра Федорченко та інші.
Оржиччани згадали поіменно земляків, полеглих на фронтах Великої Вітчизняної, замучених у фашистських катівнях, воїнів, які віддали своє життя за визволення селища, вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання, поклали квіти до Вічного вогню та братської могили.
***
У парку Слави Миргорода, де палахкотить Вічний вогонь, мешканці міста й району в День Перемоги провели мітинг-реквієм.
Учасників мітингу привітали міський голова Миргорода Олександр Паутов, командир дислокованої в Миргороді гвардійської авіабригади полковник Юрій Кришталь, голова міської ветеранської організації Василь Вертелецький.

 У парадному строю пройшли військові миргородського гарнізону. Була і традиційна солдатська каша. Самодіяльні митці дарували ветеранам своє мистецтво.
***
У Диканьці до Дня Перемоги відреставрували пам’ятний знак знаменитій ракетній установці “катюша”. Він, на жаль, не реставрувався близько 30 років. Час, звісно, позначився на ньому…
Представники ХК “АвтоКрАЗ” розшукали в архівах креслення установки, згідно з якими відтворили її первісний вигляд.
Ініціатор відновлення пам’ятного знака, обласна державна адміністрація, висловив щиру вдячність усім, хто долучився до реставрації, зокрема, директору ХК “АвтоКрАЗ”, депутату обласної ради Сергієві Сазонову, керівнику ДП “Полтавський облавтодор” Володимирові Родіонову, директору ДГПУ “Полтавагазвидобування”, депутату обласної ради Ігореві Атаманчуку.
***
Подвиг солдатів Перемоги житиме у віках – таким був лейтмотив мітингу-реквієму, який відбувся біля меморіалу Солдатської слави у Карлівці. Про спадкоємність поколінь, вірність бойовим і трудовим традиціям йшлося у виступах учасників мітингу.
По завершенні мітингу пройшла концертна програма “На привалі”.
Репортаж підготували Анатолій ВАСЕВИЧ, Віра ІЛЬКОВА,
Леонард НІКОЛАЄНКО
(“Зоря Полтавщини”);
Тетяна АЛЄКСАНДРОВА, Олександр ГОДИНА,
Анатолій РИЧКО,
журналісти.

Зоря Полтавщини, Четвер, 14 травня 2009 р., 1-2 стор.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.