Нове обличчя кременчуцького ринку

Колоритний козак, який виглядає у вікно млина-вітряка з мискою вареників,  символізує  українську гостинність. І це насправді так, адже  новозбудований  двоповерховий торговельний павільйон – то ніби скатертина-самобранка, де є, здається, все. Тут тобі молочні продукти, сир, мед, наші й заморські фрукти-овочі, птиця, ковбаси, сало та м'ясо.
Новий павільйон для м'ясних і рибних продуктів – критий, світлий і теплий. М'ясо виставлене не просто на прилавках, як, скажімо, на Центральному ринку в Полтаві, а в прозорих вітринах-холодильниках. Продавці у формених фартушках і головних уборах чемно зустрічають кожного, пропонуючи товар. Самі реалізатори говорять, що з холодильниками значно зручніше торгувати й продукція не псується, залишаючись свіжою протягом дня. У молочних рядах сир "міряють" не мисочками, як це робиться на переважній більшості ринків, а важать на новеньких вагах.
 Спеціальна система кондиціювання утримує  постійну оптимальну температуру: завжди прохолодну – влітку й не холодну – взимку. Для риби  відвели окреме  приміщення, відгороджене від загального павільйону. Тож ніяких специфічних запахів тут немає. Кожне торгове місце оснащене стаціонарними електронними вагами,  які точно вказують  вагу та вартість товару. Є й контрольні ваги, де можна самостійно переважити покупки.
 Другий поверх цього приміщення, що має площу понад  4 тисячі  квадратних метрів, відведений для торгівлі промисловими товарами. Для зручності покупців господарі подбали про ескалатор.
Контроль за якістю продукції тут належний, переконує ветлікар лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Галина Мандзін.
– Після реконструкції ринку умови роботи стали значно кращими, маємо все необхідне для різних видів досліджень, – відзначає вона. – Ми перевіряємо м'ясо, рибу, яйця, ковбасні вироби. Є також  лабораторія з контролю молочної продукції. Експертиза, скажімо, свинини коштує 18,41 гривні, м'яса ВРХ – 20,64 гривні, кроля – 4,75 гривні за тушу.
Спеціалісти гарантують, що на прилавки  по-трапляє якісна й перевірена продукція. Якщо хтось спробує торгувати без дозволу  – штрафують. Перший раз – на 8,5 гривні, при повторному порушенні складається протокол і штраф буде 51 гривня й вище.
Йдемо ринковим містечком далі. Тут побудовані вкриті сучасними покрівельними матеріалами будиночки з великими вітринами, де виставлені найрізноманітніші товари. Покупці ходять не по ямах і вибоїнах, як часто буває на базарах, а по вимощених гладенькою тротуарною плиткою доріжках, де є лавочки, зелені рослини у вазонах й урни, можна посидіти, відпочити, скласти покупки. У критих рядах торгують реалізатори,  фермери,  приватні господарі, бабусі з овочами…
Побачили ми скраю ринку і вантажівки, з яких продавали товар. Духмяні сухофрукти й овочеві соління пропонувала родина з Вінниччини. Розповіли, що торгують у різних містах, у Кременчуці, порівняно з іншими, платити за місце доводиться трохи дорожче, за машину – сто гривень у день, зате до ринку ближче їхати і зручно добиратися. Нарікали на кризу – поменшало покупців…
Прицінювалась і кременчужанка Анна Миколаївна, котра купує продукти тут вже багато років:
– Покупцям стало зручніше, приємніше на оновленому ринку. Але й недоробки є – дощ іде, а вода капає людям на голови. Я думаю, цей ринок має бути суто продовольчим. Трикотажем і взуттям треба торгувати на речовому. Бо немає куди стати людям із сіл, котрі хочуть щось продати, їм не вистачає місця. Щодо цін, то вони приблизно такі ж, як і на інших базарах.
– Центральний  ринок товариства "Кременчуцька торгова гільдія" відповідає сучасним вимогам. Зрозуміло, що це задовольняє і міську владу, і контролюючі служби, і покупців, – відзначає заступник міського голови Кременчука Олександр Биков. – Реконструкція ринку вирішує кілька питань, зокрема благоустрою і зовнішнього вигляду. Завдяки торговій гільдії ми рухаємось до мети, яку ставили ще десять років тому, –  примітивні вуличні ринки повинні поступово трансформуватися в торговельно-розважальні комплекси, де людина може  придбати товари,  відпочити і отримати задоволення від перебування там. Стару будівлю Центрального ринку планується повністю демонтувати, і якщо дозволять фінанси, в цьому році може розпочатися її оновлення, і тоді будуть завершені всі роботи по комплексу Центрального ринку Кременчука.
Автором ідеї оформлення ринку в національному стилі виступив директор ТОВ "Кременчуцька торгова гільдія", депутат міської ради Євген Холод. Якось,  перебуваючи  в Західній Україні і милуючись витворами народних умільців, вирішив,  що  подібне має бути і в Кременчуці.  Це й надихнуло  підприємця  облаштувати занедбаний  міський ринок  не тільки за європейськими стандартами, а й за українськими традиціями. Результат  зробленого  за два роки високо оцінили не тільки кременчужани та гості міста. За вагомий внесок у спорудження об'єкта – торгового павільйону на території центрального ринку – Міністерство регіонального розвитку та будівництва України відзначило  Євгена Холода  Почесною грамотою, а сам об'єкт визнано переможцем  Всеукраїнського конкурсу на  кращі будинки та споруди, збудовані та прийняті в експлуатацію 2007 року.  
Серед численних грамот та листів подяки від місцевої влади є ще один досить цінний для колективу ринку документ.  Це сертифікат на систему управління якістю, зареєстрований у реєстрі системи сертифікації УкрСЕПРО  у червні  минулого року. Ним посвідчується, що система управління якістю стосовно послуг з роздрібної торгівлі в спеціалізованих магазинах непродовольчими товарами, з роздрібної торгівлі з лотків і на ринках, зі здавання під найм власної нерухомості, які надаються ТОВ "Кременчуцька торгова гільдія" згідно з чинними в Україні нормативними документами, відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001 – 2001.  Разом із тим реконструкцію Центрального ринку Кременчука ще  не завершено. У найближчих планах – будівництво ще одного великого павільйону.
Нині Центральний ринок може вмістити майже 3 тисячі торгівців. Його реконструкція тривала два роки. Відкриття нового павільйону стало гідним подарунком кременчужанам до Дня міста в 2007 році. Сам ринок і прилегла до нього територія є взірцем благоустрою та до-
тримання санітарно-гігієнічних норм і вимог.  Саме так стверджує головний санітарний лікар Кременчука, депутат обласної ради  Віктор Акімов.  
На стіні старого приміщення ринку, просто над оновленою територією, є три великих фото старого Кременчука. Виконані за сучасними технологіями, вони термо- і гідро-
стійкі. "Як сонце і дощ не можуть стерти  закарбованого на камені, так і час  не  зітре з пам'яті  історії рідного міста", –  переконаний Євген Холод. Тож гідно береже його історію та традиції, у тому числі й торговельної справи, чим завжди славився Кременчук.
Зоря Полтавщини, Середа, 1 квітня 2009 р., 6 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.