Підвищення тарифів – непопулярний, але вимушений крок

– Закінчуються 100 днів, які опозиція давала владі, аби влада схаменулася і виробила антикризові дії для того, щоб було зрозуміло, як працювати підприємствам, як зменшити безробіття, – сказав присутнім керівник обласної організації Партії регіонів, голова обласної ради Олександр Удовіченко.
Перед полтавцями виступив народний депутат України Олександр Попов. До акції протесту також долучилися активісти обласних осередків СПУ та КПУ.
Робота сесії розпочалася традиційно, з вручення почесних відзнак обласної ради. Загалом розглянули понад 20 питань. У роботі сесії взяли участь народні депутати України Олександр Попов (ПР), Вадим Петренко (БЮТ), Равіль Сафіуллін (ПР). Провів засідання голова обласної ради Олександр Удовіченко (ПР). На початку пленарного засідання він оголосив про входження депутата Семена Антонця до фракції Блоку Литвина.
 Депутати затвердили звіт про виконання обласного бюджету за 2008 рік, який представив начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Володимир Шапошніченко. Бюджет виконаний: по доходах – у сумі 1602,6 млн грн (з них по загальному фонду – 1369 млн, по спеціальному – 233,6 млн грн), по видатках – у сумі 1615 млн грн, по наданню кредитів – у сумі 4,3 млн – та поверненню кредитів – у сумі 0,5 млн грн. Голова облдержадміністрації Валерій Асадчев поінформував, що 26 березня достроково перевиконаний обласний бюджет І кварталу нинішнього року. Рішенням сесії внесено зміни до показників обласного бюджету на поточний рік, зокрема на капітальне будівництво обласного протитуберкульозного диспансеру спрямовується 3 млн грн, на спорудження Ротонди вшанування полеглих у Полтавській битві – 1,2 млн грн.
Найбільш гострим було питання “Про коригування тарифів на послуги централізованого опалення та постачання гарячої води”. Спочатку депутати заслухали звіти генерального директора обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства “Полтаватеплоенерго” Степана Пасічка, директора обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства “Лубнитеплоенерго” Володимира Сахна та директора обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства “Миргородтеплоенерго” Анатолія Підліпного.
Зазначалося, що причиною перегляду діючих тарифів є їх невідповідність фактичним витратам на виробництво теплової енергії, адже останнім часом спостерігалося постійне підвищення вартості природного газу та електроенергії для надання послуг опалення і постачання гарячої води. Відтак стало необхідним забезпечення повного відшкодування підприємствам витрат на вироблення теплової енергії, збільшення надходження коштів та спрямування їх на оплату природного газу і електричної енергії. Це сприятиме покращенню розрахунків за енергоносії й зменшенню заборгованості, запевнили виступаючі, а також дозволить зберегти постачання гарячої води в міжопалювальний період, підготуватися до опалювального сезону та сприятиме покращенню якості послуг.
Після жвавого обговорення, розуміючи, що рішення хоча й не популярне, але на даному етапі необхідне, народні обранці проголосували за підвищення тарифів. Тож, таким чином, для населення тарифи збільшено у середньому на 9 %, для інших споживачів – на 40 %.
Тривалу дискусію викликало затвердження Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища області в 2009 році. Депутати емоційно обговорювали будівництво вольєрів для диких тварин у мисливських господарствах, оскільки серед них є приватні, й депутати не погоджувались надавати бюджетні гроші приватному бізнесу. В обговоренні виступили депутати Григорій Вернигора (ПР), Валерій Пархоменко (ПР), Іван Близнюк (НСНУ), Юрій Цомартов (СПУ), Олександр Масенко (КПУ), Костянтин Боровик (БЛ), Анатолій Шкарбан (БЮТ), голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, голова Пирятинської районної ради Олексій Рябоконь. Зійшлися на тому, що треба розробляти стратегію екологічних заходів із комплексним, а не вибірковим, підходом до справи.
Також у ході пленарного засідання народні обранці прийняли цільову програму впровадження в області проекту Програми Розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) та Європейської Комісії (ЄК) “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на 2009–2010 роки, погодили блок питань щодо отримання спеціального дозволу комунальним підприємством “Полтававодоканал” на промислову розробку ділянки Полтавського родовища підземних прісних вод, надали згоду на передачу до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Полтавської області об’єкта зі спільної власності територіальної громади міста Полтави – ясел-садка комбінованого типу №59 “Малятко”, що є центром ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів.
На сесії погоджено депутатські запити Олега Пустовгара (НСНУ), Юрія Шляхового (БЮТ), Віктора Акімова (СПУ), Юрія Метеліна (БЮТ) та Олега Овчаря (НСНУ).
Народні обранці не підтримали проект звернення до Президента та Кабінету Міністрів України про недоцільність приватизації 25% акцій ВАТ “Полтаваобленерго”, внесений депутатом Іваном Ковалем (СПУ).
У “Різному” депутат Валерій Пархоменко (ПР) зачитав резолюцію мітингу протесту, який відбувся перед початком сесії. А керівник фракції БЮТ в обласній раді Дмитро Хрістов поінформував присутніх про діяльність уряду.
Зоря Полтавщини, Середа, 1 квітня 2009 р., 1-4 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.