Світ творчості й таланту

– Наш заклад працює вже більше двадцяти років, – розповідає директор Миргородського центру естетичного виховання Наталія Ночна. – Крім того, самостійно функціонують станції туристів, юних натуралістів і юних техніків. Отож діти після занять у школі можуть здобувати найрізноманітніші знання, а не шукати собі сумнівних пригод. Вихованню підростаючого покоління у Миргороді приділяється дуже велика увага – на це налаштовані і міська влада, й депутатський корпус, і вся громада міста.
Миргородський центр естетичного виховання, крім організації змістовного дозвілля, спрямованого на отримання знань, умінь та навичок за інтересами, надає дітям можливість творчої самореалізації. У навчально-виховному закладі працюють більше двадцяти гуртків за декоративно-прикладним і художньо-естетичним напрямками. Це вокальний колектив "Соняшник", вокально-інструментальний колектив "Світ", театр естрадних мініатюр, ляльковий театр. Діють три секції Малої академії наук, відділення мистецтвознавства, гуртки бісероплетіння, української вишивки, художньої кулінарії, орігамі, гурток "Майстриня", художній гурток та інші.
– Головна наша мета – не втратити сьогоднішнє покоління, відволікти дітей від комп'ютерів, телевізорів, забрати з вулиці, – продовжує Наталія Іванівна Ночна. – Основний напрямок роботи – виховання у дітей громадянської свідомості. Ми навіть розробили програму "Ми – миргородці". Відроджуючи традиції рідного міста, виховуємо у кожної дитини відчуття гордості за те, що ти – миргородець.
Нині у Миргородському центрі естетичного виховання навчається більше дев'ятисот дітей. Важливо, що заняття у гуртках – безплатні, батьки збирають гроші лише на костюми, відповідне спорядження. Сюди приймають дітей віком від 4–5 років, але батьки приводять навіть трирічних малюків. Тому планується створити при центрі школу раннього розвитку дитини "Малюк".
Педагоги центру впевнені, що виховувати дітей потрібно через їхніх батьків, тому велику увагу приділяють саме роботі з батьками. Насамперед намагаються створювати у закладі домашню атмосферу, коли у житті художніх колективів батьки беруть безпосередню участь.
– У кожному колективі створені батьківські комітети, які вирішують усі організаційні питання, – продовжує Наталія Ночна. – Щороку проводяться батьківські конференції, на яких обговорюються питання виховання дітей, в тому числі й з участю представників правоохоронних органів, молодіжних організацій. Працюють батьківський клуб "Древо", лекторій, у який ми запрошуємо лікарів, говоримо та демонструємо фільми про духовне виховання. Все це розраховано на зручний час – коли батьки чекають дітей із занять. Також щороку проводимо змагання "Мама, тато, я", спільні свята – "Коса – дівоча краса", "Бабуся-чарівниця". А найбільше наше досягнення, на мою думку, – те, що ми допомогли зрозуміти батькам, що з дітьми треба займатися.
У центрі естетичного виховання працюють за програмою "Обдаровані діти". Є тут і унікальна програма "Підприємці міста – дітям", адже для повноцінного забезпечення діяльності  творчих колективів необхідно чимало зусиль і коштів. Та якщо раніше, розповідає Наталія Іванівна, доводилося просити, то зараз усе навпаки – підприємці самі пропонують свою допомогу. Це стало престижно. Таким чином, за колективами вже навіть "закріпилися" постійні спонсори. Скажімо, театральному колективу допомагає власник книжкового магазину "Сторінка" Ольга Запорожець, хореографічному ансамблю "Променад" – родина приватних підприємців Марценківських, а колективу народного танцю "Екзотика" – фірма "Велс", яка подарувала швейну машинку, музичний центр, фінансує поїздки на різні конкурси.
Уже стали традиційними свята – День відкритих дверей "Перша стежина", рейтинг популярності "Овація", випускні вечори, які отримали назву "Малиновий дзвін".
Для багатьох дітей навчання у центрі – то частина їхнього життя, яке вони запам'ятають назавжди. Про це свідчить і той факт, що у закладі вже проводяться зустрічі випускників. Проходять так само яскраво, творчо і весело, яким було й навчання. Під час таких зустрічей з'ясовується, що багато хто з колишніх вихованців після закінчення школи знайшов своє покликання саме в хореографії, вокально-інструментальному жанрі. Навчальні заклади – як обласні, так і національного рівня – цінують випуск-ників Миргородського центру естетичного виховання. І яке ж відчуття гордості за свою справу переповнює педагогів, коли колишні випускники повертаються до центру, але вже як… викладачі. А деякі навіть приводять сюди своїх маленьких дітей… Тож світ творчості й таланту розширює обрії!
Зоря Полтавщини, П’ятниця, 13 березня 2009 р., 15 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.