Збережемо первоцвіти для нащадків

Особливо страждає від масового зривання підсніжник складчастий. Він зустрічається лише у горах Криму, тому занесений до Червоної книги як рослина з дуже вузьким поширенням.
За масового ж знищення ці рослини просто зникнуть назавжди. До речі, це стосується і шафрану з Карпат, і цикламену з Криму.
Його родич – підсніжник білосніжний – теж рідкісний, хоча більш поширений, росте і в нашій області.
Проліска сибірська, яку називають "синіми очима вес-ни", має велику синю квітку. І страждає навесні не менше підсніжника. Масовий збір рос-лин на одних і тих же ділянках призводить до виродження їх популяцій, що вже сталося в багатьох місцях. Наприклад, у Полтаві в парку відпочинку "Перемога", на території Комсомольського парку. Немає їх уже і на околицях Полтави. Зриваючи квіти із зеленими листочками, люди позбавляють рослину можливості накопичити поживні речовини в цибулинах на наступний рік. Проліска сибірська досить поширена тільки в Лісостепу, де й знаходиться наша область, в інших регіонах рослина зустрічається вкрай рідко.
Навесні першими масово зривають підсніжники і проліски. Пізніше – сон широколистий, тюльпан дібровний, рябчик малий та інші декоративні рідкісні рослини. Інше болюче питання – заготівля цих рослин на природно-заповідних територіях.
Штраф за заподіяну рідкісним рослинам шкоду становить 17–136 гривень.
Цієї весни управління охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області спільно з органами внутрішніх справ, державною лісовою охороною та громадськістю проводять рейди
з виявлення правопорушень щодо торгівлі рідкісними рослинами. Та, вочевидь, цих заходів недостатньо.
Потрібно всім миром стати на захист первоцвітів. Найперше – не купувати їх у браконьєрів. Не буде попиту – не стане й пропозиції. І тоді краса буде вічною, з приходом весни зможемо милуватися синім морем проліскового лісу і ми, і наступні покоління.
Зоря Полтавщини, П’ятниця, 13 березня 2009 р., 6 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.