Хто розірве замкнене коло?

У червні 2001 року на загальних зборах співвласників майнових паїв ксп імені Куйбишева відбулося розпаювання майна цього потужного господарства, вартість пайового фонду якого тоді складала майже 5,8 мільйона гривень. Щоправда, за словами пайовика Віктора Демочка (тоді заступник з питань тваринництва), худобу, кількість якої на той час уже скоротилася майже вп'ятеро,  взагалі не внесли в пайовий фонд. Наступні три роки це сільгосп-підприємство очолював колишній голова колгоспу Василь Обора. Чи то завдяки його авторитету, чи вольовим рішенням, та розпайоване майно господарства залишалося в єдиному майновому комплексі. Але…
Хоча договір на оренду майна Василем Оборою, за словами Віктора Демочка, був укладений до 2005 року, та, починаючи з 2003-го, на господарство кидають оком різні інвестори…
У 2004 році одному з них – Юрію Корнєву (зі слів Віктора Демочка) вдається скупити в селян нібито за 5% вартості майнового паю аж 69% майнового пайового фонду ПОСП "Світанок" (колишній ксп ім. Куйбишева), що задокументовано у свідоцтві № 018353, виданому 21 грудня 2004 року на ім'я Юрія Володимировича Корнєва, де його частка в грошовому еквіваленті визначена в сумі трохи більше
4 мільйонів гривень. Решта ж пайовиків, які не продали свої майнові сертифікати та яким належить 31% майна господарства на суму майже 1,8 мільйона гривень, фактично з того самого часу, зі слів Віктора Демочка, ведуть боротьбу за свої права на володіння часткою майна колишнього ксп імені Куйбишева. І лише трьом із них вдалося відсудити й забрати у власність своє майно.
* * *
Як розповів організатор ініціативної групи незадоволених пайовиків Віктор Гетьман, рішенням Диканського районного суду в 2005 році Юрію Корнєву було винесено заборону на виготовлення технічної документації і свідоцтва на право власності на нежитлові будівлі колишнього ксп імені Куйбишева. У вересні 2006 року рішенням сесії Великобудищанської сільради, на території якої базується за-
значене сільгосппідприємство, скасовано свідоцтво за № 018353 від 21 грудня 2004 року про право власності на майновий пай, видане на ім'я Юрія Корнєва, як таке, що суперечить вимогам закону та видане без достатніх на те підстав (без зазначення паспортних даних власника свідоцтва, а замість підпису голови сільради – підпис не уповноваженого депутата). Одночасно Полтавське КП БТІ "Інвентаризатор" повідомлене про скасування доручень щодо виготовлення документів для оформлення права власності на нерухоме майно на Ю.В.Корнєва, а також про скасування попередніх рішень виконавчого комітету. Але, за словами Віктора Гетьмана, невідомо, на яких підставах Полтавське БТІ виготовило Юрію Корнєву технічну документацію на майно колишнього ксп.
Протягом кількох років (з 2004 по 2008) між кількома ініціативними групами незадоволених пайовиків та засновником ПАП "Диканське" Юрієм Корнєвим триває судова тяганина за право власності на майно колишнього ксп ім. Куйбишева. До того ж, як каже пайовик Віктор Демочко, якщо Полтавський районний суд та Апеляційний суд Полтавської області підтверджують право власності пайовиків на їхнє майно, що свого часу належало ксп ім. Куйбишева, то Диканський районний суд кілька разів навіть позовних заяв на провадження справи від пайовиків не приймав, а якщо й розглядав справу, то зазвичай виносив рішення не на користь пайовиків.
* * *
Оскільки ухвалою Полтавського райсуду в 2006 році було відмінено рішення перших загальних зборів членів ксп щодо розподілу майна сільгосппідприємства, то в березні 2008 року з ініціативи групи пайовиків знову відбулися загальні збори по розпаюванню майна колишнього ксп і виділенню його в натурі. Створено спостережну раду, є й акт приймання-передачі майна. У декого з пайовиків є по кілька сертифікатів на майно, як, наприклад, у Віктора Гетьмана – 15 майнових паїв на загальну суму понад 140 тисяч гривень. Йому, згідно з рішенням останніх зборів, виділено зерносклад і будинок колишньої коптильні. Однак засновник агропідприємства Юрій Корнєв, за словами самого Віктора Гетьмана, не визнає його права власності на це майно.
– Але ж, якщо є рішення суду, що це майно належить мені, чому Юрій Корнєв його не виконує? – запитує Віктор Гетьман. – З огляду на встановлене судом право власності на майно 12 січня 2009 року по закінченні робочого дня я повісив свій замок на приміщення зерноскладу, попередивши орендарів цього цеху, однак уже за дві години його зрізали працівники ПАП "Диканське", до речі, у присутності міліції. На запит до прокурора району про цей факт він відповів, що коли у мене буде свідоцтво на право власності, тільки тоді я матиму право підійти до того майна. Хоча в рекомендаціях щодо розпаювання чітко вказано, що майно переходить у користування з моменту підписання акта приймання-передачі. Як я можу виготовити технічну документацію і свідоцтво на право власності, якщо у мене немає доступу до того майна? Адже там висять чужі замки. Ми зверталися з позовною заявою до Диканського райсуду, щоб через судовиконавчу службу повернути наше майно, але там теж сказали, що у нас немає права власності на це  майно. Коло замикається. Цікавою є ситуація і з Полтавським БТІ, фахівці якого радять нам через суд добиватися скасування виготовленої ними Юрію Корнєву технічної документації на право власності на майно, хоча свого часу вони проігнорували як рішення сесії Великобудищанської сільради, так і ухвалу Диканського райсуду.
* * *
Отже, боротьба за право власності на майно триває, і, за словами пайовиків колишнього ксп імені Куйбишева В.Демочка, В.Гетьмана та О.Огаря, вони звертатимуться до різних інстанцій і в подальшому, аби забрати своє майно, яке нині використовує Ю.Корнєв, отримуючи за це певний зиск.
* * *
Під час мого спілкування із засновником ПАП "Диканське" Юрієм Корнєвим він розповів, що у 2003 році інвестував у це сільгосппідприємство один мільйон гривень. Але ці гроші через рік господарство, внаслідок своєї неплатоспроможності, повернути не змогло. Відтак йому й довелося, так би мовити, взятися за справу самому. На той час, за словами Юрія Корнєва, ПОСП "Світанок" (колишнє ксп ім. Куйбишева) мало великі борги, що підтвердила незалежна аудиторська перевірка. Тільки борг по заробітній платі становив 260 тисяч гривень. Тож Юрію Корнєву, з його слів, знову довелося вкласти у виробництво та на погашення боргів ще 100 тисяч доларів США. Нині ж зарплата працівникам виплачується своєчасно.
Він також розповів, що у 2004 році були проведені збори пайовиків господарства, на яких близько 70% селян вирішили продати йому свої майнові паї. А 20 груп співвласників майнових паїв отримали своє майно у власність. Наприклад, сім'я Коваленків тоді отримала приміщення птахокомплексу, Хоменків і Пічок – колишній ангар для утримання худоби і пасіку, Демочків – комбайн і частину ангару.
Що ж до вимог пайовиків, які нині хочуть забрати  свої майнові паї, то Юрій Корнєв зазначив: "Ми не допустимо розриву цілісного майнового комплексу господарства. Я пропонував їм різні об'єкти, але вони хочуть отримати кращі, які ми підтримували в належному стані, й де ведеться виробництво, працюють люди. Наприклад, у приміщенні зерноскладу ми ведемо спільну діяльність із підприємством по очищенню насіння соняшнику. Наші працівники і я також не згодні з рішенням зборів, що відбулися у березні 2008 року, де були присутні приблизно 50 пайовиків, у той час як на наших зборах було більше 130 пайовиків. Ми дамо їм (незадоволеним пайовикам. – Авт.) об'єкти, які не задіяні у виробництві, на суму, яка навіть перевищує вартість їхніх майнових паїв. Але ці пайовики мають довести, що вони є власниками цих майнових паїв".
Щодо подальших дій, то, за словами Юрія Корнєва, він вже подав касацію до Верховного Суду України на рішення Апеляційного суду Полтавської області від 23 грудня 2008 року, бо вважає його неприйнятним. А також звернувся з позовом до Диканського районного суду, аби визнати збори незадоволених пайовиків, що відбул
ися у березні 2008 року, недійсними.
Судова тяганина триває, і хто розірве замкнене коло – питання риторичне.
P.S. Коли матеріал уже був готовий до друку, пайовик Віктор Гетьман повідомив, що зі 137 підписів під рішенням зборів, яке Юрій Корнєв додав до позовної заяви до Диканського райсуду, близько 100 – фіктивні. Тяжби тривають…
“Зоря Полтавщини”, 2 стор., 11_02_09.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.