Не той урожай, що в коморі…

Живлячись зерном, шкідники забруднюють його, зерно склеюється в грудки, ущільнюється, в ньому підвищуються температура й вологість. Крім того, продукти, пошкоджені хрущаками, набувають запаху крезолу і зберігають його протягом 8 місяців. Такі продукти не можна споживати.
Щоб запобігти зараженню, приміщення до приймання зерна треба підготувати: ретельно очистити підлогу, стіни, балки, зерноочисні машини, інвентар. Змішування зерна різної вологості в одну партію створює сприятливі умови для розвитку шкідників. Їх знищують за допомогою очищення, сушіння, прогрівання,  охолодження тощо. Так, для дезінсекції сушінням зерно прогрівають до температури, яка згубно діє на шкідників і разом з тим не погіршує його якості. Для пшениці, кукурудзи це 50°С, ячменю і насіння соняшнику – 60°С. При нагріванні до 50°С рухомі стадії довгоносиків гинуть за 20 – 35 хв, суринамського борошноїда – за 75 – 90, хрущаків – за 60. Зниження температури зерна до
– 5–10°С може забезпечити повне знищення шкідників. Корисні також  хімічні методи – волога і аерозольна дезінсекція, фумігація, використання отруєних принад.
В обласній, районних інспекціях захисту рослин працюють висококваліфіковані спеціалісти фітосанітарного контролю і діагностики, які обстежують зерно для виявлення зараженості шкідниками і вживають заходів для збереження посівних, харчових та фуражних якостей насіння.
Зоря Полтавщини, П’ятниця, 6 лютого 2009 р., 4 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.