На грип “чхати” не варто

Що таке грип?
– Дуже заразне вірусне захворювання, що часто набуває форми епідемій і зрідка – пандемій. Поширюється повітряно-крапельним шляхом при безпосередньому контакті з хворим. Із дихальних шляхів вірус потрапляє в кров, з якою розноситься по організму. Інкубаційний період короткий, 1–3 дні. Залежно від поверхневих антигенів (за ними імунна система людини розпізнає віруси) розрізняють 3 типи вірусів грипу – А, В і С. Головна небезпека грипу – його мінливість. Кожні два роки з'являється новий штам, а отже, в імунної системи не знаходиться готових антитіл для протидії – щоразу їй слід виробляти нові. Для цього потрібні значні резерви сил, яких часто не вистачає, особливо тоді, коли імунна система ослаблена.
Грип чи ГРВІ?
– На вІдмІну від гострих респіраторно-вірусних інфекцій (ГРВІ), грип завжди починається блискавично і бурхливо. Температура тіла раптово і швидко підвищується до 39–40 градусів. При грипі сильно виражена інтоксикація, тобто отруєння організму шкідливими речовинами, які з'являються через розпад вірусів і клітин-захисників. Остуда, рясне потовиділення, сильний головний біль, біль при русі очних яблук, світлобоязнь, запаморочення, ломота в м'язах і суглобах – все це характерні симптоми грипу. При звичайній застуді лихоманка та озноб поступаються місцем іншим неприємним симптомам, таким, як закладеність носа і біль у горлі. Температура рідко буває вищою  за 38,5оС. Чхання – одвічна ознака ГРВІ – не супроводжує грип. При грипі катаральний синдром, тобто  нежить і кашель, трохи запізнюється і розвивається лише на другу-третю добу.
Чим небезпечний грип?
– Грип і ГРВІ поступово підривають серцево-судинну систему, скорочуючи на декілька років середню тривалість життя людини. При важкому перебігу грипу часто виникають незворотні ураження серцево-судинної системи, дихальних органів, центральної нервової системи, що провокують захворювання серця і судин, пневмонії, трахеобронхіти, менінгоенцефаліти. Ускладнення часто більш небезпечні, ніж саме захворювання. Якщо організм здоровий, він відносно швидко упорається з хворобою, але для хронічних хворих, людей похилого віку такий стан небезпечний, він вимагає лікарської допомоги. Скажімо, для пацієнтів із цукровим діабетом він небезпечний тим, що може викликати ускладнення у вигляді пневмонії чи менінгіту. Найпоширеніші ускладнення, які може дати грип, – гайморити, фронтити, отити, пневмонії, бронхіти, менінгіти, енцефаліти та інші. Адже слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, пошкоджені вірусом грипу, втрачають свою захисну функцію і стають доступними для великої кількості бактерій. Помітити ускладнення неважко: з ними частіше за все пов'язана друга хвиля підвищення температури  після перенесеної хвороби. Кашель, що не проходить, – вияв бронхіту. При пневмонії – кашель з підвищенням температури. Грипозна пневмонія – дуже важке вірусне захворювання з високою летальністю. Воно розвивається зазвичай у перші 3–5 діб захворювання на  грип, але, на щастя, зустрічається не часто. На фоні грипу можуть загострюватися і хронічні захворювання.
Як захиститися від вірусу?
– Хвороба шукає саме тих, у кого ослаблений імунітет та є схильність до стресів. Тому перш за все необхідно зміцнювати опірність організму до інфекцій. Споживати продукти, що містять у собі багато вітамінів, особливо С і Р. Це часник, цибуля, цитрусові, горіхи, чорна редька, яблука, ківі, буряк, зелений горошок. Слід пити чай із калиною та малиною.
Головний бар'єр на шляху вірусних інфекцій – система інтерферону, іншими словами – захисного білка нашого організму. Він активізує імунну систему, що призводить до швидкої локалізації вогнища вірусної інфекції. Потрібно вживати препарати, які підвищують імунітет організму, зокрема усім відомі індуктори ендогенного інтерферону – амізон, аміксин, мефенамінову кислоту, або використовувати інтерферон лейкоцитарний у вигляді крапель для носа. Будуть корисними екстракти елеутерококу, ехінацеї, вітаміни. Для профілактики можна приймати арбідол – двічі на тиждень протягом трьох тижнів. Щодо багатокомпонентних препаратів, виробники яких обіцяють вилікувати грип за три дні, треба бути обережними. Адже вони не лікують, а лише знімають симптоми і полегшують стан хворого. Крім того, можуть  негативно впливати на печінку та інші органи.
Також важливо вести здоровий спосіб життя, повноцінно харчуватися, загартовуватись, займатися спортом, гуляти на свіжому повітрі, приймати вітаміни, проводити протигрипозні щеплення, по можливості уникати контактів із хворими на грип.
Варто пам'ятати: запобігти захворюванню завжди легше, ніж його лікувати, та й дешевше. За підрахунками наших лікарів, один день лікування неускладненого грипу обійдеться приблизно у 130–150 гривень. Вакцина ж від грипу коштує до 100 гривень, а її ефективність – 92–95 відсотків.
Грип треба "вилежати"
– Якщо ж не змогли вберегтися та відчули, що захворюєте, намагайтеся дотримуватися постільного режиму, вживати велику кількість рідини. Можна застосовувати засоби народної медицини: пити підкислені напої, тому що вірус не розмножується у кислому середовищі, а також чай із квітками липи, листям мати-й-мачухи. Сечогінні напої (калина, малина) допоможуть видалити токсини з організму, а молоко разом із содою та медом боротимуться з вірусом усередині. Розвиток інфекції також припиняють цибуля та часник. При ознаках нежиті можна закапувати ніс соком алое, моркви, буряка. На ранній стадії захворювання "вбити" інфекцію можна дуже простим і доступним методом: полоскати горло содовим чи соляним розчином або ж фурациліном. При грипі та простудних захворюваннях необхідно уникати продуктів харчування, багатих на арахідонову кислоту. Остання міститься в червоному м'ясі та яєчному жовтку. Їжа повинна бути легкозасвоюваною і з вмістом великої кількості білка.
Не поспішайте знижувати температуру тіла, якщо вона підвищилася до 38 градусів. Підвищення температури – захисна реакція організму. Вона сприяє загибелі вірусів грипу і полегшує перебіг інфекції. Якщо лихоманка переноситься важко, то збивати температуру нижче за 37,6 градуса все одно не слід. Важливо регулярно проводити вологе прибирання з додаванням у воду дезінфікуючих засобів, провітрювати приміщення.
Усім відомий народний вислів: "Без лікування грип триває тиждень, із лікуванням – сім днів". У цьому іронічному вислові є частка істини. Але якщо терапію розпочати вчасно, то перебіг хвороби відбувається у легшій формі й без ускладнень. Не займайтеся самолікуванням і в жодному разі не переносьте грип "на ногах", бо недуга тільки поглибиться. Не поспішайте виходити на вулицю. Передумовою швидкого одужання без ускладнень є дотримання постільного режиму, тобто треба "вилежати" грип.
“Зоря Полтавщини”, 30_01_09, 5 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.