Жевріють електролампи й надії…

“Шановна редакція! Звертаюся до вас від імені мешканців провулків Переїзного, Проїзного та Перевізного, що в Ленінському районі Полтави. Проживаємо біля залізничного переїзду з вулиці Сакко до Ліска. Кілька років напруга в електромережі, що підходить до наших будинків, в денний час не перевищує 160–180 вольт, а вечірньої пори, починаючи з 17-ї години, ще менша. “Відмовляються” працювати холодильники, телевізори, про іншу техніку вже й мови немає. Куди не зверталися з приводу нашої проблеми, дієвої реакції не було…
Зараз можемо включати електроприлади тільки після 24-ї години. Увечері лампочки не горять, а жевріють. Зрештою, гроші ми платимо за 220 вольт, а не за 140–160.
З повагою – працюючий пенсіонер, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС
Василь Григорович Максименко”.
… Провулки зі схожими назвами розташувалися тісно, між вузькою, але жвавою автотрасою з одного боку й багатьма залізничними коліями перед Південним вокзалом з іншого. Забудовувалася ця територія на початку минулого століття, старі стіни здригаються від сусідства сучасних транспортних артерій. Біля будинку наших дописувачів – платформа приміських електричок.
Господиня, Тетяна Вікторівна Максименко, каже, що на шум потягів уже не зважають, звикли за багато років. Вона не пов’язує низьку напругу в електромережі з електрифікацією залізниці. Адже дроти над коліями тягнули два-три роки тому, а перебої з енергопостачанням у мешканців були й до цього.
– Нашому будинку вже сотня років, його будував ще дід чоловіка, – розповідає Тетяна Вікторівна. Проблеми зі світлом у нас давні. Не вистачає напруги, 220 вольт, як належить, майже не буває. Лише 135, 140, 150. Вдень, годині об 11-й, може дійти до 180. Потім починає знижуватися. Старі холодильники постійно пошкоджувалися і в нас, і в сусідів. Ми купили нову техніку, так боїмося вмикати, щоб не згоріла. Одна пральна машина в мене вже зламалася. Прати можна лише вранці чи вночі. Мікрохвильова піч працює тільки після опівночі або о 5-й ранку, коли зменшується загальне споживання електроенергії. Ми навіть поставили амперметр, і я щоразу міряю напругу – якщо є хоча б 180 вольт, тоді можу щось розігріти. Вночі все працює, але ж ми не можемо щоразу вставати і прати чи готувати їжу серед ночі. Кілька років тому на вулиці Сакко міняли стовпи і нас на іншу лінію переключали, так кілька місяців було добре зі світлом, а потім знову гірше. Електроенергії в денний час або у вихідні може взагалі не бути. Можливо, тут поблизу щось виготовляють, використовуючи якісь пристрої, і забирають весь струм? Це треба перевіряти, ми ж страждаємо. Хай би прийшли спеціалісти з хорошою апаратурою, подивилися, в чому справа, де пошкодження.  
Після звернення до газети, наприкінці грудня, каже Василь Григорович Максименко, приїздили ремонтники з “Полтаваобленерго”, заміряли напругу, було 186 вольт. “Але ж для електроприладів цього недостатньо. Причину того, чому до нас не доходить належна напруга в електромережі та як вирішити проблему, так і не пояснили. А самостійно цього встановити не можемо, це мають робити спеціалісти”.
Віра Меркулова з провулка Перевізного, 4, додає:
– Увечері в хаті нічого не видно, всі три лампи у люстрі дуже тьмяно світять, аж очі болять. Холодильники відключаємо, коли напруги немає, бо можуть пошкодитися від перепадів струму. Я нещодавно свій відключала, щоб не згорів, того дня дуже втомилася і лягла спати. А на ранок усе розмерзлося, потекло. Продукти пропали. Ну що ж це таке? Неодноразово особисто телефонувала в службу електромереж, приїздили працівники, щось робили на стовпах, я ж не розбираюся в цьому. Трохи посвітило краще, а потім знову проблеми. Невже доведеться каганці роздобувати, а про побутову техніку зовсім забути?..
“За зверненням мешканців провулків Проїзний, Переїзний та Перевізний працювала спеціальна комісія ВАТ “Полтаваобленерго”. Після проведення відповідних вимірювань була виявлена необхідність реконструкції електромережі, від якої живляться будинки, – йдеться у коментарі прес-служби ВАТ “Полтаваобленерго”, куди ми звернулися за роз’ясненням ситуації. – Були намічені заходи, здійснення яких сприятиме покращенню якості енергопостачання. Зокрема, вже найближчим часом працівники Полтавської філії ВАТ “Полтаваобленерго” виконають заміну проводу на новий, ізольований, а також замінять старі дерев’яні опори. Усе це сприятиме приведенню рівня напруги в електромережі у відповідність до встановлених норм. Сподіваємось, що після цього подібні проблеми з енергопостачанням у мешканців названих провулків не виникатимуть”.
Запевнення обнадійливі. Хочеться вірити, що справді найближчим часом вони стануть реальністю.
Зоря Полтавщини, Середа, 28 січня 2009 р., стор. 1.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.