Валерій Руденко: “Сподіваюся, що затримок із виплатою пенсій не буде”

– Валерію Костянтиновичу, наскільки гостро відчуло обласне управління Пенсійного фонду економічну і фінансову кризу?
– Полтавщина належить до 8 областей, що самостійно забезпечують 70 відсотків надходжень до Пенсійного фонду. В Україні лише Київ забезпечує свій Пенсійний фонд на 100 відсотків. У нашій області Полтава збирає 133 відсотки до потреби, Кременчук – 115, Комсомольськ – 105, райони – дотаційні. Наприклад, Чорнухинський район має 21,5 відсотка до потреби, Оржицький – 25.
Хоча минулий рік ми завершили успішно. Перевиконали плани надходжень навіть після приходу кризи. Очікували 4,7 мільярда гривень, а отримали 4,9 мільярда. Це пов'язано з підвищенням середньої зарплати в області.
На кінець минулого року завдяки підприємствам створили надійний економічний фундамент для фінансової стійкості на початок 2009 року. Тому в січні пенсії ви-
плачуються в повному обсязі та вчасно.
Станом на 23 січня в області вже профінансовано 100 відсотків місячної потреби у виплаті пенсій, яка складає 441,9 мільйона гривень. Всього зібрано коштів на 52 мільйони гривень більше, ніж у січні минулого року.
– На тлі загального дефіциту фінансування складається враження, що Пенсійний фонд криза якимось дивним чином оминула…
– Звісно, ні. Є боржники, які торік недодали страхового збору пенсіонерам майже 43 мільйони гривень. Найбільшими боржниками є Полтавський тепловозоремонтний завод – 1 мільйон 684 тисячі гривень, Карлівська експедиція глибокого буріння – 1 мільйон гривень, Дібрівський кінний завод – 793 тисячі гривень, Полтавський хлібокомбінат – 744 тисячі гривень, хоча хліба менше їсти ми не стали, Зіньківське житлово-комунальне господарство – 628,9 тисячі гривень, у якого, до речі, борги по зарплаті невеликі, а податкових боргів немає зовсім.
До боржників ми вживаємо заходи впливу, ведемо роз'яснювальну роботу. Адже за борги нараховуються значні штрафні санкції. Якщо не сплачуються внески до 30 днів – штраф 10 відсотків від несплаченої суми; від 30–90 днів – 20 відсотків, понад 90 днів – 50 відсотків.
Щодо наших співробітників, то не думайте, що тут розкошуємо. Якщо на виплаті пенсій криза поки що не позначилася, то працівники системи її відчули – наполовину скоротилися надходження на утримання. Зарплату отримуємо, але вже без премій.
– Якщо й далі триватиме скорочення виробництва, людей звільнятимуть чи відправлятимуть у неоплачувані відпустки, це обов'язково віддзеркалиться на наповненні Пенсійного фонду…
– Якщо виплата зарплати тимчасово призупиняється, ми не можемо робити висновки, що разом із нею припиниться виплачування пенсій. Бо коли заборговану зарплату виплатять, одночасно виплатять і страхові внески до Пенсійного фонду. Теоретично не виключено, що збої у надходженнях до Пенсійного фонду виникатимуть, ризики завжди були і будуть. Але на випадок подібних ситуацій в антикризових заходах уряду Пенсійний фонд отримав пільги – маємо можливість погасити так званий касовий розрив, коли пенсію вже треба платити, а надходжень ще немає, за рахунок безвідсоткових державних позичок із відстрочкою погашення до 12 місяців. Тому я сподіваюся, що і надалі затримок із виплатою пенсій в області не буде.
– Основною новиною з початку року для полтавських пенсіонерів є зміни в графіках виплати пенсій. Чим це обумовлено?
– Справді, з 1 січня цього року змінилися графіки виплати пенсій. Це обумовлено тим, що досі працювали за графіками виплат пенсій, складеними за Радянського Союзу. Але у той час виплати проводилися чітко, за рахунок фонду соціального страхування. Тоді діяли суто перерозподільчі механізми, і 80 відсотків людей отримували пенсії у перших числах місяця.
 Але сьогодні бюджет цього не витримує. За місяць у нашій області треба виплатити майже півмільярда гривень. Потреба на рік – майже 5 мільярдів гривень. Але державних підприємств мало, з'явилися акціоновані підприєм-
ства, приватні, фермери, малий, середній бізнес із великими проблемами, а ще – тіньова економіка. Важко збирати кошти. І ми сьогодні більше працюємо в примусовому режимі, аніж маємо добровільних платників. Апелюємо до моралі людей, мовляв, ви платите внески не нам, а для своїх матерів і батьків. Хоча, на жаль, багатьох сучасних прагматиків мораллю не проб'єш.
Тому було вирішено перерозподілити графіки так, щоб виплати відповідали надходженням. Відтепер фінансування виплати пенсій проводитиметься рівномірно – починаючи з 4 числа кожного місяця і до 25 числа.
До речі, тим пенсіонерам, які брали кредити, у зв'язку зі зміщенням графіків виплати пенсій обов'язково мають перенести і день погашення кредиту. Банкам дана відповідна  вказівка, і вони мають її виконувати.
На сьогодні відставання від за-твердженого графіку в основному немає, за винятком Кременчука, Комсомольська, Миргорода та Лубен. Хоча зміщення графіків було завжди. І нехай люди не хвилюються, якщо їм на один день за-
тримують виплату пенсії. У сільській місцевості зміщення графіків може бути на 1–3 і навіть 5 днів. Це пов'язано із труднощами у роботі поштової системи. В області більше 600 хуторів, де немає жодного об'єкта інфраструктури. До того ж у поштовиків пройшла оптимізація. І тепер, щоб направити гроші з Полтави у Кобеляки, їх спершу треба відвезти у Комсомольськ, у центральне поштове відділення, а вже потім вони потраплять до Кобеляк.
– Як саме змінилися графіки доставок пенсій?
– Для пенсіонерів, яким виплата і доставка пенсії здійснювалась підприємствами поштового зв'язку, дати виплати змістилися на два дні. Наприклад, якщо людина отримувала пенсію 2-го числа, то з січня виплату пенсії їй перенесли на 4-те і так далі.
У банківських установах діє інший механізм виплатних змін. У першу декаду місяця (по 10 число включно) через банки, як і раніше, отримуватимуть пенсію найбільш соціально вразливі категорії громадян: інваліди війни, учасники бойових дій, члени сімей загиблих військовослужбовців. Решті дати виплати також розподілені рівномірно – з 4-го по 25-те число.
Зазначені зміни не стосуються військових пенсіонерів, які, як і раніше, отримуватимуть пенсію на початку місяця.
– Чи плануються зміни в пенсійному забезпеченні громадян?
– Традиційно всі щорічні зміни в пенсійному забезпеченні громадян визначає Закон України "Про Державний бюджет". Проте ухвалений Державний бюджет України на 2009 рік не передбачає підвищення прожиткового мінімуму і масових перерахунків пенсій.
Держбюджет передбачає підвищення пенсій у цьому році шляхом їх індексації в разі, якщо індекс споживчих цін, за даними Держ-комстату, перевищить встановлений поріг індексації 101 відсоток порівняно з останнім місяцем підвищення пенсії.
Зоря Полтавщини, Середа, 28 січня 2009 р., стор. 6.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.