Полтавська родина – по всій Україні

Так, всеукраїнський тур "Духовні скарби Полтавщини" став однією з найпомітніших подій культурного життя нашої держави. У п'ятнадцяти областях з успіхом пройшли концерти народного артиста України Анатолія Паламаренка та Національної заслуженої капели бандуристів імені Георгія Майбороди. Ось уже кілька місяців поспіль на центральних телеканалах транслюється фільм про цю акцію – "Земле моя, так люба ти мені", створений журналістами генерального медіа-партнера, Полтавської ОДТРК "Лтава".
Програма земляцтва "Мистецькі на
дбання", в рамках якої проходив цей тур, була у 2008 році багата на ювілейні виставки полтавських художників, які проводилися у Києві та в області, а також знаменна вечором пам'яті юної художниці Саші Путрі "Дівчинка з печальними очима", що відбувся у Пирятині, та презентацією шеститомника творів Бориса Олійника у Києві.
Цікаве продовження отримала програма "Ти для мене найкраще, моє рідне село", яка проводиться спільно з обласним відділенням Українського фонду культури та органами місцевого самоврядування. Презентації чотирьох сіл – Засулля Лубенського, Березової Рудки Пирятинського, Красної Луки Гадяцького та Великих Будищ Диканського районів стали
незабутнім святом полтавських талантів і працелюбності.
"Полтавська родина" – таку назву має програма, найбагатша на різні тематичні зустрічі земляків у Києві. Минулого року їх було проведено близько двадцяти, крім того, продовжилася співпраця та культурний обмін із вихідцями з Полтавської області, що проживають у Львові, Одесі, Миколаєві, Луганську, Харкові, Москві.
Земляцтво виступило спонсором поїздки учнів Полтавської спеціалізованої школи № 40 для дітей зі слабким зором у місто Львів під час весняних канікул, організувало кілька екскурсійних поїздок школярів до Києва, профінансувало участь полтавських спортсменів у чемпіонаті світу з кікбоксингу за версією WPKA, де наші спортсмени, до речі, здобули золоту, срібну і дві бронзові медалі. Школи та бібліотеки Полтави до Дня міста отримали у подарунок сто шеститомних видань творів Бориса Олійника.
У результаті злагодженої роботи наших земляків вийшли два музичних компакт-диски: "Духовні скарби Полтавщини" з однойменною програмою всеукраїнського туру та "Освідчення" – з піснями на слова Героя України поета Бориса Олійника. За ініціативи та фінансової підтримки нашого земляка, директора Київського кооперативного економічно-правового коледжу Федора Ленченка побачила світ книга "Українська вдача (оповіді з полтавського села Біляки)".
Чимало корисних справ для рідного краю вдалося здійснити у результаті співпраці земляцтва з владою, митцями, представниками бізнесу області. А динамічним розвитком земляцької організації ми завдячуємо найактивнішим полтавцям Києва: Леоніду Сваткову, Антону Осінньому, Григорію Шелудьку, Раїсі Чорногуз, Олесі Білаш, Миколі Бурносу, Роману Сазонову, Віктору Чамарі, Володимиру Загорію, Вірі Сироті, Юрію Данику, Віктору Іванчику, Руслану Шевченку, Дмитру Остапенку, а також представникам земляцтва у Полтаві – Олександрі Сидоренко та Юрію Щербаку.
Співпраця полтавців із земляцькими організаціями інших областей минулого року була досить плідною: проведення широкомасштабної громадсько-мистецької акції "Земляцтва України – рідній столиці" у рамках відзначення Дня міста Києва; ознайомлювально-ділові поїздки та зустрічі з владою і громадськістю Чернігівської, Луганської, Вінницької областей; організація "круглого столу" "Актуальні проблеми земляцького руху в умовах формування громадянського суспільства в Україні". У вересні 2008 року вперше на державному рівні було відзначено День земляцтв, підтриманий Президентом та Прем'єр-міністром України, київською міською владою.
Значного громадського звучання в українському суспільстві набули зустрічі керівників земляцтв усіх областей України з Предстоятелем Української Православної Церкви Київського Патріархату, Патріархом Київським та всієї Русі-України Філаретом і Предстоятелем Української Православної Церкви Московського Патріархату, Митрополитом Київським і всієї України Володимиром (Сабоданом). Вперше у такому широкому форматі були укладені меморандуми між громадськістю і Церквою, в яких сторони задекларували свою підтримку державотворчих процесів, що здійснюються усіма гілками влади, які спрямовані на об'єднання і розвиток українського суспільства, етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин.
Отже, на сьогодні помітним консолідуючим явищем у житті українського суспільства став земляцький рух, одне з чільних місць у якому належить Полтавському земляцтву Києва. Та це й природно – адже полтавська родина гуртує вихідців з "серцевинної" землі, що стала осердям української державності й батьківщиною найбільш яскравих корифеїв українського духу, культури і національного характеру.
Зоря Полтавщини, 5 стор., 21_01_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.