Полтавщина

Загалом на реалізацію програми передбачено 29,5 млн грн: 16,5 млн грн надійдуть із державного бюджету, 8,3 млн грн – з обласного, 4,7 млн грн – з районних бюджетів.
До 2011 року планується добудувати й реконструювати 330 будинків, 460 придбати на вторинному ринку, газифікувати – 900, забезпечити водопостачанням – 320 садиб.
Сільські мешканці Полтавщини, які не мають власного житла або прагнуть покращити побут, можуть звернутися до фонду й отримати пільговий кредит на термін до 20 років. Молодим сім’ям, у яких чоловікові та дружині ще не виповнилося 35 років, надаються кредити на термін до 30 років. Така умова діє і для неповних родин, у яких мати чи батько не досягли 35-річного віку.
За користування кредитом, який надається почергово, позичальники сплачуватимуть 3 відсотки річних. Не сплачуватимуть їх родини, що мають трьох і більше неповнолітніх дітей. Передусім кредити нададуть молодим спеціалістам, направленим працювати в село, та працівникам бюджетної сфери.
Голова фонду Віктор Токар запевнив, що, незважаючи на складну ситуацію в країні, продовжується активна робота щодо надання кредитів. Перебоїв у фінансуванні програми “Власний дім” немає.
Контактні телефони фонду: (05322) 2-68-53, 2-87-15, адреса:        м. Полтава, вул. Міщенка, 2.

Студент-інтелектуал із Кобеляк
Марина ПРИХОДЬКО
Журналіст

Колишній Президент нашої держави, засновник Благодійного фонду “Україна” Леонід Кучма нещодавно вручив іменні стипендії кращим студентам фізико-технічного факультету Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.
У числі семи стипендіатів Фонду і Дмитро Файзуллін із Кобеляк.
Нині він навчається на шостому курсі фізико-технічного факультету ДНУ.
– Що робитиму після закінчення університету – ще не вирішив. Можливо, продовжу навчання в аспірантурі, – ділиться планами Дмитро.
Він поєднує навчання з роботою у науковому відділі Центру аерокосмічної освіти молоді імені О. М. Макарова. Паралельно проходить практику на кафедрі фізико-технічного факультету, бере участь у всеукраїнських та міжнародних конференціях.
– Ми працюємо над розробкою супутника, – говорить Дмитро. – Плануємо його запуск.
Дмитро Файзуллін устигає всюди – і на роботі, і в громадському житті, ще й відмінні успіхи у навчанні має. За що й отримав стипендію – 6 тисяч гривень. Вручаючи студентам стипендії, Леонід Кучма зауважив, що майбутнє – за високими технологіями. Потрібно спільно докласти зусиль, щоб інтелект нації працював на благо України.
За словами Дмитра, завдяки потужному професорсько-викладацькому складу університету йому вдалося досягти успіхів. А ще юнак вдячний своїм учителям із Кобеляцької школи љ 2, які дали міцні знання.

Порятунок – у допомозі іншим
Сергій ЯРОЩУК
Психолог організації “Вихід є!”

полтавщина традиційно була лідером руху за тверезий спосіб життя ще за часів царської Росії. З того часу одним із ефективних методів підтримання власної тверезості вважається допомога іншим людям. Цей метод використовується і в нашій організації “Вихід є!”.
Нещодавно нашими спеціалістами була підготовлена група волонтерів. Це – молоді наркозалежні люди, які пройшли реабілітацію в організації “Вихід є!” і тепер вчаться жити повноцінним суспільно корисним життям. Для них участь у профілактиці вживання психоактивних речовин та ВІЛ/СНІДу не тільки суспільно корисна справа, але й продовження роботи над собою.
Особистісне зростання – це найголовніші ліки для людей, що хочуть залишатися тверезими. Робота з профілактики зловживання психоактивними речовинами серед підлітків та молоді є достатньо складним видом діяльності, важливість якого добре розуміють ті, хто сам повернувся з наркотичного пекла. Вона вимагає відповідальності, самодисципліни, наполегливості, терпіння та цілеспрямованості, вміння долати труднощі задля поставленої мети.
Аби стати волонтерами, до програми підготовки вирішили залучитися і кілька майбутніх соціальних працівників, що навчаються в Інституті економіки і права. Вже проведені перші заняття у цьому навчальному закладі, а також у полтавських школах љ 40 та љ 29. Робота наших добровольців отримала схвальну оцінку педагогів і викликала інтерес у школярів. Отже, можна сказати, що старт групи волонтерів організації “Вихід є!” був вдалим.
Центр психологічної допомоги та реабілітації “Вихід є!” знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Паризької Комуни, 36, тел. 50-83-96.

Уроки фізкультури – уроки здоров’я
Валентина ПЕТРЕНКО
Журналіст

у  Кременчуці мають намір унормувати фізичні навантаження на тренуваннях і уроках фізкультури. Вихованці міських спортивних шкіл проходитимуть посилений медичний огляд, спортивні споруди отримають паспорти, а кожен тренажер матиме окремий документ. Ці проблеми також обговорять на батьківських зборах у загальноосвітніх школах.
Такі дії спрямовані на запобігання нещасним випадкам під час учбового процесу, повідомляє агентство “Новини Полтавщини”, посилаючись на прес-службу Крюківського райвиконкому Кременчука. Заступник головного лікаря міської дитячої лікарні Андрій Жмайло відзначає: майже 10 тисяч учнів шкіл міста мають проблеми зі здоров’ям. Це пов’язано з соціальними проблемами  сімей та малоактивним способом життя. Перший заступник голови райвиконкому Галина Пилипенко вважає, що треба посилювати співпрацю між школами,  медичними закладами та спортивними секціями.
“Зоря Полтавщини”, 16_12_08, 2 стор.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.