Криза і пенсії

– Та робота, яка проводилася упродовж 2008 року з перерахунків пенсій, дозволила мінімізувати фінансову кризу, яка зачепила всі сфери життєдіяльності країни. Посудіть самі: протягом цього року було здійснено шість перерахунків пенсій: з 1 січня, 1 березня, 1 квітня, 1 липня, 1 вересня і з 1 жовтня. Це дозволило збільшити середній розмір пенсії тільки в нашій аграрній області на 50 відсотків, або на 300 гривень. Підвищення отримали практично всі пенсіонери, а середня пенсія в даний час складає 854 гривні.
– Основні напрямки збільшення пенсій, як відомо, – це традиційне підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної пенсії. Чи здійснювалися інші види перерахунків?
– Так, звичайно. Першочергова увага приділялася розширенню диференціації розмірів пенсій з урахуванням трудового внеску, наявності утриманців у пенсіонерів, догляду в разі самотності або інвалідності.
Це реалізовано шляхом збільшення втричі базової середньої зарплати для обчислення пенсій з 1.01.2008 р. (з 306,45 гривні до 928,81 гривні), підвищенням оцінки відпрацьованого стажу з показника 1 до 1,35 за рік роботи, а також зростанням надбавок до пенсій згідно із соціальним статусом пенсіонера.
Підвищувалися, звичайно, і мінімальні розміри пенсії. В інвалідів війни мінімальна пенсія в цьому році збільшилася на 130–160 гривень, в учасників бойових дій – на 110 гривень, в решти категорій – на 130 гривень (з 415 гривень в грудні 2007 року до 544 гривень – із
1 липня цього року). На 30–35 процентів підвищилися і пенсії військовослужбовцям та працівникам силових структур – у зв’язку з реформою грошового забезпечення.
Диференційований механізм підвищення пенсій дозволив збільшити співвідношення середньої пенсії до мінімальної. Якщо в грудні минулого року середня пенсія перевищувала мінімальну на 40 відсотків, то вже у жовтні таке перевищення склало 60.
– І в цей же час в країні тривала інфляція. Чи вдалося зберегти купівельну спроможність підвищених пенсій?
– Поки що є впевненість, що робота з перерахунків пенсій не знівельована. Якщо брати до уваги офіційні показники Держкомстату, то з початку року інфляція досягла 18 процентів, тоді як пенсії підвищилися на 50 процентів. Статистичні показники свідчать і про зниження інфляції у річному вирахуванні. Зокрема, за підсумками жовтня інфляція знизилася до 23,3 відсотка у порівнянні з 24,6 відсотка за підсумками вересня.
– Чи є гарантії такої стабільності? Пенсіонерів Полтавщини хвилює й те, чи існує загроза несвоєчасної виплати пенсій?
– По-перше, скажу, що гарантії стабільності передбачені чинним законодавством про індексацію грошових доходів населення. Закон про індексацію ніхто не відміняв, і він застосовується і для підвищення пенсій у разі зростання споживчих цін. Відзначу, що захист пенсіонерів від кризи стане основним пріоритетним завданням органів Пенсійного фонду в подальшій перспективі. Всі пенсійні виплати, які були підвищені протягом нинішнього року, будуть збережені повністю і в наступному році. Згідно із Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” виплата пенсій має проводитися з 2 до 25 числа кожного місяця. На даний час ці законодавчі виплатні терміни не порушуються, і доставка пенсій за грудень розпочалася своєчасно.
“Зоря Полтавщини”, 16_12_08, 2 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.