Проблеми 143-х гектарів залишаються нерозв’язаними

Натомість мешканці тамтешніх сіл, за винятком хіба що працівників сільської ради, з насторогою говорять про заїжджих інвесторів та їхній майбутній проект.
Головне управління економіки облдержадміністрації надіслало коментар щодо викладених у названій публікації подій, озаглавивши його “Чи потрібні Полтавщині 130 мільйонів доларів США інвестицій?”. У ньому зокрема йдеться: “Аналізуючи головні тенденції соціально-економічного розвитку Полтавщини, не відкриємо ні для кого секрету стосовно необхідності та визначальної ролі залучення інвестиційних ресурсів…
Існуюча в світі практика роботи з інвесторами передбачає максимальне сприяння на всіх етапах реалізації інвестиційного проекту, починаючи з його зацікавлення та розкриття переваг територій, постійне супроводження та підтримку з боку усіх гілок влади.
Успішна реалізація проекту свідчить про готовність приймаючої сторони розвивати взаємовигідне співробітництво на довготерміновій основі і є добрим стимулом для подальшого стабільного розвитку та стає сигналом для приходу в економіку території інших інвестуючих компаній…
На сьогодні структура інвестицій Полтавської області у розрізі секторів економіки виглядає наступним чином: промисловість – 55%, сільське господарство – 9%, будівництво – 3%, торгівля – 2,3%, транспорт і зв’язок – 10,6%, операції з нерухомістю – 16%, бюджетна сфера – 1,4%. У розвиток інфраструктури територій інвестиційні ресурси до цього часу не спрямовувалися.
Проте залучення інвестиційних ресурсів у соціальний розвиток є одним із шляхів подолання світової економічної кризи, негативний вплив якої вже відчув реальний сектор економіки області…
В умовах економічної кризи як у державі, так і в області відбувається значний відтік іноземних капіталів. У цей час до облдержадміністрації звернувся іноземний інвестор, який запропонував впровадити проект, розрахований на залучення 130 млн дол. США для розвитку соціальної інфраструктури в сільській місцевості, зокрема на території Демидівської сільської ради Решетилівського району.
Варто підкреслити унікальність цього проекту, де кошти інвестора, а не бюджетні, спрямовуються на розвиток соціальної сфери села.
Сьогодні на цій території, загальною площею майже 135 га, знаходяться пасовища та болота. Разом з тим, коли більшість мешканців селища не має достойної роботи, будівництво комплексу соціальних об’єктів забезпечило б новими робочими місцями майже 500 осіб, на декілька порядків збільшилися б надходження до місцевих бюджетів. Крім того, це б дозволило належним чином впорядкувати дану територію, адже проект передбачає будівництво житлового масиву на 450 будинків, створення впорядкованої паркової зони, будівництво спортивного комплексу, інших інфраструктурних об’єктів, в тому числі дитячих садочків. Вважаємо, що даний інвестиційний проект повинен знайти підтримку як органів виконавчої влади, так і місцевого самоврядування.
Поки на районному рівні ведуться дебати щодо необхідності будівництва доріг, очищення водойм, розташування паркової зони, інвестор у цей час втрачає бажання до вкладення коштів у розвиток наших територій.
Виникає питання – чи потрібні  130 млн дол. США інвестицій Полтавщині?”
Тим часом депутати Решетилівської районної ради, розглядаючи це питання на черговій сесії районної ради вдруге, знову відклали прийняття рішення. Як розповів заступник голови районної ради Григорій Пономаренко, представники компанії-інвестора зустрілися з депутатами районної ради, але чіткого обгрунтування своїх намірів не змогли дати. Занадто розпливчастими були пояснення. “Це депутатів насторожило, адже склалося враження, що інвестори просто намагаються отримати ласий шматок землі, – говорить Григорій Пономаренко. – Вони демонстрували плани забудови, але погодьтеся, намалювати можна будь-який план”. Щоб перевірити серйозність планів інвесторів та їхню платоспроможність, місцеві депутати запропонували спершу добудувати школу в Демидівці, кількарічний довгобуд, що майже перетворився на пустку. “Адже надання із запланованих 130 мільйонів доларів інвестиційних коштів 9–12 мільйонів гривень на добудову школи не повинно бути великим тягарем для такої потужної компанії, як нам намагаються описати”, – говорить Григорій Пономаренко. Представник компанії-інвестора разом з головою Решетилівської районної ради Віктором Бережним відвідав довгобуд – і сказав, що компанія поки не братиметься за будівництво.
Водночас Григорій Пономаренко говорить, що у депутатів виникли перестороги щодо доступу селян до водойми з прісною водою. Адже компанія-забудовник планує бути власником і єдиного джерела прісної води у селі, що тепер називають болотом. А в умовах майбутнього дефіциту прісної води доступ до нього їм може бути закритий. “Тим паче, що, з огляду на статки наших селян і ймовірні ціни котеджних будиночків, навряд чи хто з них зможе придбати собі там житло”.
Заступник голови районної ради Григорій Пономаренко говорить, що депутати вирішили поки що категорично не відмовлятися від впровадження інвестиційного проекту на території району. Але спершу вирішили детальніше вивчити питання на постійних комісіях, запросити представників обласних органів влади, які опікуються земельними питаннями. Втретє це питання розглядатимуть на наступній сесії районної ради.
“Зоря Полтавщини”, 4 стор., 12_12_08
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.