Не потрапте до “податкової ями”

Запровадження такої системи відразу стало одним із вагомих важелів у арсеналі податкової міліції для протидії так званим “податковим ямам” – суб'єктам господарської діяльності з ознаками фіктивності, які використовуються іншими платниками для одержання податкової вигоди – мінімізації своїх податкових зобов'язань та незаконного відшкодування ПДВ із бюджету.
Нещодавно співробітники кременчуцького підрозділу податкової міліції УПМ ДПА у Полтавській області виявили аналогічну “чорну податкову діру”, до діяльності якої було залучено 8 фіктивних фірм із різних регіонів України та 9 місцевих підприємств-”транзитерів”.
Діяльність підпільної структури “координували” троє місцевих жителів, двоє з яких безпосередньо виступали в ролі засновників та керівників відразу трьох із вказаних підприємств транзитного характеру. Більшість із інших вищевказаних суб'єктів господарювання за пропозицією тіньовиків “очолювали” студенти та представники робітничих професій.
Під час перевірки співробітники податкової міліції встановили, що, крім незаконного формування податкового кредиту з ПДВ на користь зацікавлених контрагентів реального сектора економіки, задіяні у злочинній схемі фіктивні та “безактивні” підприємства також використовувались для проведення незаконної конвертації грошових коштів. “Перегнані” через рахунки цих псевдопідприємницьких структур безготівкові кошти в кінцевому результаті акумулювалися на рахунках третього учасника конгломерату –
40-річного приватного підприємця, який переводив їх у готівку та, за винагороду, передавав замовникам конвертування разом із пакетом “липової” документації.
Своєрідною “штаб-квартирою” нелегального конгломерату та офісом відразу для трьох транзитних фірм слугувало власне помешкання одного із засновників та активних учасників. Під час проведення обшуку в цьому “офісі” податківці виявили первинні бухгалтерські документи, печатки, а також електронні ключі, необхідні для користування системою “банк – клієнт” та подання податкової звітності відразу всіх 9 підприємств-“транзитерів”. Також вилучено печатки 8 фіктивних фірм, назви яких фігурували у відслідкованих незаконних оборудках.
За наслідками розшифровок податкових декларацій та перевірок оперативної інформації встановлено, що за останні півроку вказана незаконна псевдопідприємницька структура надала можливість сформувати багатомільйонний податковий кредит щонайменше двом десяткам підприємств легального сектора економіки Полтавської та Харківської областей.
На даний час вирішується питання щодо притягнення осіб, причетних до створення “податкової ями”, до кримінальної відповідальності.
Співробітники податкової міліції УПМ ДПА у Полтавській області проводять подальші слідчо-оперативні заходи, спрямовані на встановлення підприємств-“вигодонабувачів”, задіяних у цій та інших подібних схемах мінімізації й ухилення від сплати податків.
Щоб уникнути загрози потрапити в “податкову яму”, управління податкової міліції ДПА у Полтавській області радить платникам податків ретельно перевіряти майбутніх бізнес-партнерів.
Інформацію про те, наскільки є доброчесними контрагенти – платники ПДВ, з якими суб'єктам господарювання доведеться мати комерційні відносини, можна попередньо перевірити на головній сторінці веб-сайта ДПА у Полтавській області (www.dpa.pi.net.ua) та на головній сторінці веб-сайта ДПА України (www.sta.gov.ua) – в рубриці “Державна податкова адміністрація України застерігає!!! Не потрап до “податкової ями”!!!”
“Зоря Полтавщини”, 19 стор., 12_12_08
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.