Тополі над трасою

Влітку цього року загули електропилки – і попадали на землю молоді гарні тополі, – так починається лист до редакції мешканців двох під’їздів будинку љ 8 по вулиці Фрунзе, що в Розсошенцях Полтавського району. – Коли ми запитали, для чого це робиться, то нічого від пильщиків не почули. Згодом дізналися, що дерева спиляні за рішенням сільської ради. Деревину вивезли невідомо куди. Краще б лавочки для пенсіонерів відремонтували й дитячий майданчик. Заплакали дерева, а разом з ними – і люди. Кажуть, замість зелених насаджень тут будуватимуть нові торговельні точки. Хоча вже й так спиваються молоді чоловіки, сидять на пеньках спиляних дерев, п’ють спиртне, куплене в магазині, який працює цілодобово. Просимо звернути увагу на ці проблеми”. Під листом підписалися мешканці 19-ти квартир.
Перше, що впадає в око при вході до великого двору будинку љ 8, – це сучасний яскравий дитячий майданчик, встановлений нещодавно замість старого. Поламаних лавочок у дворі теж не видно. Тож добре, що ця частина прохань мешканців сільською радою виконана. Дерев перед цим будинком справді майже немає. Лише пеньки від спиляних тополь, які вже пустили молоді пагони. Між пеньками деінде вже наїздили колії машини, що підвозять товар до розташованих поруч торговельних точок. Сміття теж вистачає, у тому числі й те, що нанесли мешканці, – рештки старих меблів, коробки. Місцеві аматори-випивохи, щоправда, в цю холодну пору вже не сидять на пеньках, зате “організували” вуличний туалет просто під стінами цього будинку. Зустрічні перехожі лише зітхали, говорячи на цю тему. Про дерева думки в людей різні. Дехто вважає правильним, що дерева спиляли, бо вони затіняли будинок, а тепер стало більше світла і простору. Автори ж листа до редакції підтвердили свою точку зору. Мешканці, чиї вікна виходять на проїжджу частину, тепер дихають загазованим повітрям і бояться, що на жвавому місці відкриють чергову торговельну точку й вони втратять спокій.
– Нашому будинку вже більше тридцяти років, і весь час тут росли тополі. А тепер усе спиляне, подивіться, що твориться під вікнами, – проїжджа частина і багнюка, – схвильовано говорять мешканки першого під’їзду Валентина Іванова і Євгенія Рудь. – Ми писали в житлово-комунальний комбінат і сільську раду, щоб нам жолоб для водостоку на даху полагодили. Бо під час дощу під стінами тече вода, крізь щілини затікає в квартири. Нам кажуть, що не вистачає коштів на це. То хоча б за гроші від продажу тієї деревини зробили. Щербанівська сільрада давала нам відповідь, що скарга жителів першого під’їзду розглянута і будуть вишукані кошти на жолоб. Нам уже обіцяли полагодити його – то до минулої зими, то до цієї. Говорили ми в ЖКК і про опалення. Зовсім же вдень не топили, на ніч лише трішки прогрівали. Лише як добре похолодало, затопили нормально. А ще нам кажуть, що ми не розуміємо, що ті дерева були вже старі й небезпечні. Але ж молоді гілочки від них ростуть! Значить, живі були тополі. Замість них тепер лише сміття. Розповіли нам, що весною каштанову алею на тому місці посадити хочуть, але ми сумніваємось в цьому. Думаємо, що, швидше, “генделик” якийсь поставлять.
Щербанівський сільський голова Валерій Петренко заспокоює: ніякого будівництва на місці спиляних тополь не планується.
– Справді, навесні хочемо посадити там молоденькі каштани. І мешканців, пенсіонерів покличемо гуртом садити, – каже він. – Зробимо гарний зелений куточок біля зупинки транспорту. У цьому році сільська рада вишукала кошти, і старі аварійні дерева по всьому селищу були спиляні. Бо якби сухе дерево на когось упало, довелося б відповідати. Щодо сміття, то займаємося цим, вивозимо його.
– На тому місці росли високі, близько 30 метрів, пірамідальні тополі, до того ж напівсухі. Одного разу гілкою ледь не прибило людей, то треба було щось із цим робити. На спиляння отримали всі необхідні дозволи і погодження. Сільська рада наймала приватну фірму для цього, приватники спиляли дерева і вивезли колоди. Куди вивозили – нас не стосувалося, це їхня робота, – говорить головний інженер КП “Житлово-комунальний комбінат” села Розсошенці Олександр Деркач. – Молоді дерева ніхто не пиляв, лише аварійні. Коштує це недешево, то чому б ми зайві гроші витрачали? Були і в нас, і в сільраді звернення від мешканців про те, щоб зрізати тополі. Думаю, для вирішення цього питання, якщо є різні думки, варто було б зібрати сходку, а не скаржитися. Будівництва там ніякого не ведеться, дитячий майданчик поставили новий, у міських дворах такого немає.
– Люди говорять також, що давно просять поремонтувати покрівлю і водостік над їхньою частиною будинку.
– Ці роботи заплановані. Ми обслуговуємо 103 будинки в Розсошенцях, не встигаємо все відразу полагодити. Хоча в послуги ЖЕКів не входить ремонт дахів, це не закладено в тарифах, ми все одно ремонтуємо покрівлі. Цього року виконали багато ремонтних робіт. Спасибі Щербанівській сільській раді, яка виділяє для цього кошти. На покрівлю частини будинку љ 8 треба витратити не менше 30 тисяч гривень. Опалення включили 16 жовтня, відразу протоплювали лише вночі, бо вдень було тепло, а як температура зовнішнього повітря знизилася, затопили більше. Плануємо і в подальшому підтримувати житловий фонд у нормальному стані, – сказав на завершення розмови Олександр Деркач.
* * *
Мешканці скаржаться на недостатню роботу комунальників, комунальники стверджують, що роблять усе можливе, й навіть більше, для утримання будинку і прилеглої території в належному стані. Головне, що наших дописувачів заспокоїли – будівництва “пивних” торгових точок у них під вікнами не буде, старі тополі спиляні законно. Хоча відчувається недостатня поінформованість жителів названого будинку. Якби сільська рада, комунальники, громадські активісти вчасно пояснили всім мешканцям, з якою метою спилювалися дерева, що планується зробити на їхньому місці, люди не нервувалися б, не вірили б чуткам і до скарги в обласну газету справа не дійшла б.
“Зоря Полтавщини”, 10_12_08, 1 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.