Пріоритет – захист прав та свобод

радником юстиції 3 класу Віктором Войцишеним.
– Вікторе Дмитровичу, як минув ще один рік роботи органів прокуратури області? Яких результатів досягнуто?
– Здійснюючи нагляд за додержанням і застосуванням законів, протягом поточного року органами прокуратури області щодо захисту прав і свобод громадян та інтересів держави було порушено 377 кримінальних справ, з яких 110 – безпосередньо щодо захисту конституційних прав і свобод громадян. За актами прокурорського реагування державі відшкодовано заподіяних збитків на суму майже 62 мільйони гривень, у тому числі до бюджету – більш як 26 мільйонів гривень. До відповідальності притягнуто 2721 посадову особу. Слідчі органів прокуратури області розслідували і направили до суду для розгляду 464 кримінальні справи. Вирішено 8410 звернень громадян. Ефективною була представницька робота прокурорів у адміністративному судочинстві. Зокрема, нещодавно задоволено позов прокурора міста Кременчука в інтересах держави в особі Кременчуцької ОДПІ про стягнення з одного із суб’єктів підприємницької діяльності 894 тисячі гривень заборгованості з ПДВ. Є позитивні результати з представницької діяльності у сфері земельних відносин. Наприклад, задоволений позов Полтавського міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Диканської селищної ради, Диканської районної ради, Полтавської обласної ради до Диканської районної державної адміністрації про стягнення понад 134-х тисяч гривень суми втрат сільськогосподарського виробництва. А в цілому по області міські та районні прокурори пред’явили до судів 1689 позовів на суму більш як 17 мільйонів гривень.
– Захист конституційних прав і свобод громадян залишається одним із основних напрямків прокурорської діяльності. А захист прав неповнолітніх є одним із найважливіших?
– Безперечно, адже це – наше майбутнє. І скільки б не знайомився з результатами прокурорських перевірок у цьому напрямку роботи, ніколи не зрозумію дій, зокрема одного з приватних підприємців, яка, постачаючи продукти харчування в професійно-технічне училище љ6, привласнила більш як 20 тисяч гривень, що надійшли з Державного бюджету на харчування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Не розумію і тих підприємців, у місті Комсомольську, Решетилівському, Зіньківському районах, які влаштовують неповнолітніх до себе на роботу працювати в нічний час, зі шкідливими умовами праці, без оформлення трудової угоди. Або тих громадян, котрі втягують неповнолітніх у злочинну діяльність. На ці та інші порушення прокуратура завжди реагує принципово, протягом року поновивши права 11370 дітей.
– На одному з розширених засідань колегії прокуратури області йшлося про додержання законодавства про охорону праці. Необхідність в обговоренні цієї теми виникла у зв’язку зі збільшенням на Полтавщині випадків виробничого травматизму. Чи змінилася ситуація?
– Нині спостерігається тенденція до зменшення кількості осіб, травмованих на виробництві. Але якщо власники або уповноважені ними органи і надалі ігноруватимуть вимоги законодавства щодо створення безпечних умов праці, а працівники продовжуватимуть нехтувати правилами технічної безпеки, ситуація може знову змінитися на гірше. Щоб показати нашу роботу, наведу лише такі цифри: упродовж минуло року в сфері охорони праці було порушено 7 кримінальних справ, внесено 140 документів реагування, до різних видів відповідальності притягнуто 218 посадовців. Протягом лише 10 місяців поточного року порушено 14 кримінальних справ, внесено 203 документи прокурорського реагування, а до відповідальності притягнуто 235 посадових осіб.
– Актуальною проблемою залишається й боротьба з корупцією…
– Так. За 10 місяців поточного року слідчими органів прокуратури за матеріалами оперативних підрозділів та прокурорських перевірок порушено 43 кримінальні справи про злочини з ознаками корупції, з яких 37 справ розслідувані й направлені до суду для розгляду по суті, що на рівні минулого року. За закінченими провадженням кримінальними справами завдані злочинами збитки становили 986 тисяч гривень, минулого року – 408 тисяч гривень. Із них відшкодовано 93,7 %. Накладено арешт на майно у сумі 215 тисяч гривень. Загалом результати непогані, але не можу сказати, що я ними повністю задоволений, адже є ще чимало проблем. Зокрема, на нещодавній нараді керівників правоохоронних органів області я говорив, що серед корупціонерів, стосовно яких порушені кримінальні справи, – посадовці найнижчих ланок. Не викрито жодного випадку організованих форм корупції та хабарництва, з розгалуженими зв’язками тощо. Усім правоохоронним органам треба активізовувати роботу в цьому напрямку.
– Які актуальні кримінальні справи розслідують нині органи прокуратури області, які вже передані до суду?
– Серед актуальних можна назвати кримінальну справу, нещодавно закінчену розслідуванням слідчим відділом прокуратури області, за матеріалами УБОЗ за обвинуваченням головного державного санітарного лікаря одного з районів області в одержанні хабара, поєднаного з вимаганням, у розмірі 5 тисяч доларів США за сприяння у видачі приватному підприємцю висновку санітарно-епідеміологічної служби про впорядкування санітарної зони на території ринку цього району. Кримінальну справу, порушену за матеріалами ДСБЕЗ МВС України, стосовно голови сільської ради в Кобеляцькому районі, який отримав 350 тисяч гривень хабара за вирішення питання про виділення земельної ділянки приватній особі. Буквально днями прокурор Ленінського району м. Полтави за ознаками злочину, передбаченого ст. 365 ч. 3 КК України, порушив кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень службовими особами одного з відкритих акціонерних товариств. Зазначені посадовці без дозволу Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області допустили засмічення території колишнього піщаного кар’єру, що знаходиться в селі Затурине, відходами виробництва, чим спричинили матеріальну шкоду інтересам держави на суму майже 3 мільйони гривень. І таких прикладів чимало.
– За цими фактами – напружена праця фахівців. Що побажаєте своїм колегам напередодні свята?
– Найперше хочу подякувати ветеранам органів прокуратури, які навчили та виховали не одне покоління прокурорсько-слідчих працівників. А своїм колегам – професійного успіху, мудрості, терпіння, витримки.
Бесіду вела Людмила ІВАЩУК,
журналіст.
Зоря Полтавщини, 4стор., П’ятниця, 28 листопада 2008 р.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.