“Поіск” матиме конкурента

Пенсіонерка, учасник Великої Вітчизняної війни, висловила невдоволення роботою оператора кабельного телебачення. До речі, вона така не одна – редакція отримує досить багато подібних звернень. Серед нарікань – і те, що на деяких каналах, особливо у вечірній час, зникає зображення, і з’являється напис “Нет карточки”, під час роботи телеприймача з’являється шум.
Водночас до редакції звертаються і абоненти, які користуються соціальним пакетом. У ньому закладена трансляція 16 каналів, і коштує ця послуга 3 гривні. Вони отримують повідомлення, що з 1 грудня ця послуга скасовується, натомість оператор пропонує передплачувати базовий пакет аналогового телебачення, що коштує 24 гривні. Право скористатися соціальним пакетом матимуть лише інваліди, одинокі учасники Великої Вітчизняної війни, громадяни, яких обслуговують соціальні працівники районних територіальних центрів.
Про те, що правомірність діяльності ТРК “Поіск-ТВ” вивчають фахівці Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, кілька місяців тому заявляв на сторінках “Зорі Полтавщини” його голова, депутат обласної ради  Володимир Оніщенко. Ми поцікавилися результатами цих перевірок і реакцією контролюючої структури.
Володимир Оніщенко розповів, що, оскільки ТРК “Поіск-ТВ” визнана монополістом у сфері надання послуг кабельного аналогового телебачення в Полтаві, фахівці розглядали цю справу і виявили ряд порушень.
– “Поіск” не зміг дати нам обгрунтування вартості пакетів. А за розрахунками фактичної калькуляції, які надав “Поіск-ТВ”, ми вважаємо, що ціна у них завищена. Тому на підприємство був накладений штраф у розмірі 17 тисяч гривень. Ми внесли рекомендації привести у відповідність усі тарифи. Реакції на наше рішення поки що немає”, – пояснює Володимир Оніщенко.
Водночас він говорить, що  претензії до ТРК “Поіск-ТВ” у обласного тервідділення Антимонопольного комітету є і з інших питань. “Ми направили запити у “Поіск-ТВ” стосовно правомірності самовільного переведення абонентів із соціального пакета на базовий. Виникає у нас питання щодо відсутності в компанії договорів із абонентами про надання послуг. Якби у компанії взагалі був відсутній “Соціальний пакет” – це інша справа. Але якщо він функціонував і при цьому задовольняв потреби населення, а потім оператор кабельного телебачення забирає цю послугу в споживачів,  то відповідно до законодавства це вважається зловживанням монопольним становищем на цьому ринку, – пояснює керівник контролюючої структури. – Також нині з’ясовуємо, чому на деяких телеканалах з’являється напис “Нет карточки”. Обласне тервідділення надало запит, щоб “Поіск-ТВ” представив угоди з усіма телекомпаніями на ретрансляцію їхньої продукції, аби перевірити, чи не використовує місцевий оператор кабельного телебачення контрабанду. Бо я не надто вірю у виправдання “Поіска”, що це провина не компанії-провайдера, а виробника продукції”.
Нині в Полтаві з’явився ще один суб’єкт підприємницької діяльності, який незабаром надаватиме аналогічні послуги. Це фірма “Тriolan-Полтава”. Нині у мікрорайонах Сади-1, Сади-2, Сади-3 та Алмазний компанія прокладає свої мережі. Фірма планує, що у середині грудня у цих мікрорайонах обласного центру послуги аналогового телебачення уже надаватимуться. До того ж за нижчими цінами. Наприклад, соціальний пакет із 16 каналів коштуватиме 45 копійок, пакет із 45 каналів – майже 10 гривень, а з 75 каналів – близько 30 гривень. “Поява конкурента у Полтаві сприятиме тому, що обом компаніям доведеться йти на компроміси у ціноутворенні, – переконаний Володимир Оніщенко. – Та ми відслідковуватимемо і їхні наміри, й роботу, щоб замість одного не отримати іншого монополіста. Ми вже направили до “Triolan-Полтави” офіційний запит, щоб вони надали нам документацію щодо їхньої структури, намірів, планів введення, підтвердження вартості пакетів”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.