“Пряма лінія” “Зорі Полтавщини”

Там є й фотокартки та документи, які досі приховувалися в архівах НКВС-КДБ. Під час підготовки виставки розроблено і використано матеріали галузевого державного архіву Служби безпеки України та архіву Центру досліджень визвольних рухів.
На офіційному відкритті виставки про історичну, правдиву, роль Української повстанської армії у боротьбі за незалежність нашої держави говорили голова обласної державної адміністрації Валерій Асадчев, заступник міського голови Полтави Віталій Нікіпелов, начальник управління СБУ України у Полтавській області Мирослав Василина, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Віктор Ревегук.
Вони наголошували, що досі чи не найбільше суперечок і в Україні, і поза її межами викликає період збройної боротьби під керівництвом Організації українських націоналістів та Української повстанської армії, понад десятилітнє протистояння цих структур німецькому та радянському режимам. Це питання постійно намагаються використовувати різні політичні сили для роз'єднання українського народу, хоча саме ідея боротьби за незалежність мала б стати консолідуючим чинником для нього. Тому і виникла необхідність доступно розповісти всім про УПА, джерела її створення, історію розвитку, людей, які її творили.
Акт проголошення незалежності України став не просто результатом голосування народних депутатів. Передусім – це наслідок багаторічних змагань не однієї генерації українців, а серед них і сотень тисяч членів ОУН та вояків УПА, які заплатили за неї десятиліттями таборів, поклали на вівтар незалежності свої молоді життя, стали справжнім поколінням нескорених, – зазначалося під час відкриття виставки.
Працюватиме виставка протягом десяти днів, з 10-ї до 17-ї години.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.