Вшануймо пам’ять жертв Голодомору

Наша область належить до територій, які постраждали найбільше. Полтавщина – це справжній український мартиролог. За даними істориків, кількість жертв Голодомору в нашому краї сягає близько мільйона осіб. У цей період зникли назавжди понад 500 малих населених пунктів області.
Закон “Про Голодомор 1932–1933 років в Україні” проголошує Голодомор актом геноциду українського народу. Близько 70 країн світу визнали Голодомор 1932–1933 років в Україні історичним фактом, у тому числі понад 10 країн – актом геноциду. Європейський парламент нещодавно визнав Голодомор “жахливим злочином проти народу України та всього людства”.
Указом Президента України Віктора Ющенка “Про заходи у зв’язку з Днем пам’яті жертв Голодоморів” у суботу, 22 листопада 2008 року, оголошено проведення акції “Засвіти свічку”. Ми закликаємо кожного небайдужого полтавця цього дня о 16-ій годині залишити всі свої справи і поставити на підвіконні запалену свічку в пам’ять про тих, хто загинув мученицькою смертю у 1932–1933 роках. Найперше звертаємося з таким проханням до мешканців Полтави, які проживають на вулицях Жовтнева, 1100-річчя Полтави, Леніна, Гоголя – за маршрутом скорботної пішої ходи.
У цей же час, о 16-ій годині, просимо вшанувати пам’ять невинно убієнних хвилиною мовчання, під час якої призупинити роботу органів державної влади і місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, рух громадського та приватного транспорту з подачею звукових сигналів.
У Полтаві 22 листопада пройде низка жалобних заходів:
о 16.00 год. – скорботна піша хода від обласної державної адміністрації до Свято-Успенського собору Української Православної Церкви Київського Патріархату (вул. Соборний майдан, 1). Збір учасників скорботної ходи – о
15 год. 30 хв. біля адміністративного будинку (вул. Жовтнева, 45);
о 17.00 год. – поминальна панахида за жертвами Голодомору у Свято-Успенському соборі УПЦ Київського Патріархату.
Вшануймо пам’ять наших земляків, батьків та матерів, сестер і братів, – усіх тих, хто загинув у муках. Пом’янімо їхні безвинно страчені душі. Нехай горять свічки, як символ страждань і перемоги над смертю, символ пам’яті й воскресіння нашої душі, символ торжества життя.
Обласна державна адміністрація.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.