Спроба рейдерської атаки на профспілки

Сценарії, за якими відпрацьовувалася схема захоплення, в усіх містах були однаковими. Група людей під виглядом проведення у залах будинків профспілок зібрання проникала у приміщення обласних профспілкових рад, але після того, як час зібрання минав, вони не залишали приміщення. Як наслідок, сутички, що призвели до матеріальних втрат, відбулися у Львові, Одесі. Також спроби захоплення були у Києві, Житомирі, Рівному, Запоріжжі та Полтаві. У двох останніх випадках проникнути у приміщення обласної ради профспілок невідомим не вдалося.
Ситуацію у Полтаві для “Зорі Полтавщини” прокоментував перший заступник голови Полтавської обласної ради професійних спілок Юрій Рижков.
– У неділю, 16 листопада, о 10-й годині біля будинку профспілок у Полтаві зібралося 40–50 осіб. Була спроба зайти у приміщення під прикриттям ООО “Центр прикладних економічних досліджень “Еліс”. Ми планували на їхнє прохання надати приміщення, але виникли непорозуміння в оплаті, тому наш персонал, який чергував у приміщенні, закрив двері й нікого не пустив. До речі, ми дуже вдячні правоохоронним органам, які оперативно прибули на місце події і таким чином не допустили неправомірних дій.
Тоді ці люди прямо перед стінами будинку ради профспілок провели зібрання, яке назвали засіданням виконавчої ради полтавської обласної ради профспілок. Усупереч законодавству, бо є закон про профспілки, згідно з яким уже 60 років існує обласна рада профспілок.
На ньому обрали свою президію, нового голову і заступників. Але жодного протоколу з цими рішеннями нам не представили. І жодного нашого профспілкового активіста в їхньому активі немає. Хоча на даний час жодна первинна чи районна профспілкова організація не уповноважувала обком профспілок як членську організацію обласної ради профспілок когось обирати, переобирати чи відкликати. Тим паче, що 24 жовтня відбулося засідання виконавчої ради, де приймали рішення, обговорили виконання обласних угод між профспілкою, облдержадміністрацією і роботодавцями, вибрали делегатів на майбутній з’їзд Федерації профспілок України. Тобто ми можемо робити висновок, що це поспіхом спланована акція.
Мене дивує те, що невідомі люди від нашого імені провели засідання. Національний форум профспілок (до речі, у нашій області офіційно не зареєстрований), який очолює пан Якібчук, оголошує про проведення якихось акцій у місті.
Тепер до мене надходять дзвінки, і я всім пояснюю, що наші обкоми профспілок сьогодні не ставлять за мету проводити якісь акції протесту. Нещодавно у Києві відбулося засідання української тристоронньої соціально-економічної ради. 19 листопада у Полтаві пройде обласна тристороння соціально-економічна рада, де вирішуватимуться проблемні питання, пов’язані з фінансовою кризою. За столом переговорів ми домоглися, що в антикризових заходах, які затвердила Верховна Рада України, прийнята позиція, що не дозволяє скорочувати соціальні нормативи, і перш за все – розміри мінімальної зарплати. У проекті бюджету на 2009 рік врахована пропозиція профспілок, що мінімальна зарплата повинна дорівнювати прожитковому мінімуму. Тому ми шляхом переговорів хочемо зберегти трудові колективи, своєчасність виплати заробітної плати. А значить, виходити на вулиці не поспішаємо.
Тепер ми попереджаємо всіх співробітників профспілкових організацій, щоб були пильними, бо хтось зацікавлений у розвалі профспілкового руху. Вважаємо, що рейдерські зазіхання на профспілки недопустимі. Тим паче, що сьогодні профспілки користуються достатнім авторитетом. І в Полтавській області нині маємо 310 тисяч членів профспілки, – наголошує Юрій Рижков.
Наступного дня після спроб рейдерського захоплення приміщень обласних рад профспілок у Києві відбулася нарада, де керівники профспілкових організацій обговорили останні події і прийняли відповідні рішення з протидії спробам рейдерських захоплень обласних організацій. Федерація профспілок України поширила заяву, де висловлює глибоке обурення цими незаконними діями і називає їх “вкрай небезпечними для стабільності в українському суспільстві”.
ФПУ звернулася до Президента України, Генерального Прокурора та Прем’єр-міністра України з вимогою “відреагувати на брутальне порушення законних прав профспілок та захистити їх від протиправного силового захоплення”.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.