Держава стримує “апетити” комерсантів

– Запевняю вас, що в усіх цивілізованих країнах з ринковою економікою державні органи відпрацьовують принципи, методи, нормативи встановлення цін. Як приклад наведу Австрію. Цю функцію там виконують підрозділи у структурі міністерства економіки, міністерства сільського та лісового господарства. Вони регулюють ціни на брухт і відходи чорних металів, фармацевтичну сировину, лікарські препарати, газ, електричну, теплову енергію та інші товари й послуги. В Австрії діє закон про ціни, ухвалений у 1945 році. На той момент там регулювалися всі ціни. Потім поступово в закон вносилися зміни. Нині під регулюванням в Австрії залишилося 10 відсотків цін. До речі, такий відсоток характерний для більшості країн. Є державне регулювання і в Швейцарії – там також працює федеральне відомство з контролю за цінами. В Японії бюро з цін встановлює макроекономічні прогнози динаміки цін, розробляє пропозиції з цінової політики в країні. А в Україні були спроби взагалі відмінити державне регулювання цін. На щастя, цього не сталося. В нашій державі теж регулюється до 10 відсотків цін. Крім того, Державна інспекція з контролю за цінами здійснює моніторинг цін, надає висновки щодо економічного обгрунтування цін на певну групу продовольчих товарів, житлово-комунальні послуги, й на основі цього наші фахівці роблять відповідне прогнозування.
– Ірино Іванівно, а який фаховий прогноз щодо подорожчання житлово-комунальних послуг?
– Нині ми розглядаємо розрахункові матеріали підприємств комунальної теплоенергетики, зокрема корегування статей енергоносіїв. Через подорожчання газу й електроенергії теплова енергія обласного підприємства “Полтаватеплоенерго” може подорожчати для всіх споживачів, окрім населення, на 14 відсотків.
– Хто з виробників харчової промисловості прагне найближчим часом підвищити ціни? Що взагалі, за висновками цінової інспекції, відбувається на продовольчому ринку? Наскільки дії виробників обгрунтовані?
– Ситуація на продовольчому ринку, що склалася в області, характерна для всієї України. Якихось особливостей Полтавщина не має. Найбільше подорожчали у жовтні яйця курячі – на 17,5 відсотка. Пояснюється це знову ж таки подорожчанням енергоносіїв, інших складових виробництва, збільшенням рівня мінімальної зарплати і сезонністю продажу. З травня зазвичай ціни на цю продукцію знижуються. Тобто лише за підсумками року можна говорити про збитковість чи рентабельність виробництва. Державне регулювання торговельної націнки при реалізації в роздрібній мережі на рівні 15 відсотків на яйця введено у серпні цього року. На олію зафіксовано зниження середньої ціни на 3,3 відсотка. Також знизилися ціни на м’ясо птиці на 2,9 відсотка. На яловичину ціна зросла на 0,5 відсотка. Це у магазинах. Підлягають перевірці й ринки. Там за останній місяць зафіксовано зростання цін на сало на 6,5 відсотка, на свинину – на 1 відсоток, на молоко розливне – на 5,2 відсотка. Нині подали розрахунки на підвищення цін масловиробники. Ми розглядаємо матеріали.
– Подорожчання якого продукту інспекція вивчає особливо скрупульозно?
– Звичайно, хліба, ціни на який підвищило ВАТ “Полтавський хлібокомбінат”. Але висновків ми ще не маємо, тому пропоную поговорити на цю тему по закінченні дослідження.
– Чи не було більше “стрибків” цін на медикаменти? Адже не тільки в першій декаді жовтня, а й наприкінці місяця курс долара знов піднявся, власне, й тепер він не повернувся на позицію 5 гривень. А це було основним приводом оптовиків підвищити ціни на ліки.
– Станом на 3 листопада ми перевірили в десяти населених пунктах області 43 аптеки й трьох оптових постачальників – Полтавське обласне комунальне підприємство “Полтавафарм”, регіональні оптові склади ТОВ “ВВС ЛТД” і ТОВ “Артур К”. Ціни продовжують знижуватися до рівня, який склався на 1 жовтня цього року. Так, стабілізувалася ситуація в Миргороді, Хоролі, Карлівці. Маємо тільки один приклад підвищення ціни: у миргородській міській аптеці љ1 залишаються високі ціни на панангін – 12,06 грн за 50 таблеток проти 10,46 грн на початку жовтня, хоча при цьому рівень торговельної надбавки аптека знизила. Наші фахівці виявили, що було знижено й  закупівельну ціну з 11,06 грн до 9,96 грн, а от ціна оптового постачальника СП “Оптимафарм” зросла з 8,47 грн до 10,44 грн за упаковку. З огляду на те, що в області аптечна мережа розгалужена, інспекція продовжує перевірки.
– Що, на Вашу думку, може захистити українських споживачів від подорожчання ліків без належних на те підстав?
– Буквально днями підписано постанову уряду, яка передбачає кардинальні зміни в цій сфері. Досі повноваження встановлювати рівень націнки у роздрібній мережі мали облдержадміністрації. Оптових націнок держава не регулювала взагалі. Тепер введено й для оптової ланки граничні постачальницько-збутові націнки від оптової ціни виробника або митної вартості. І збільшується перелік ліків, ціна на які регулюється.
– Ще одна “гаряча” тема – нафтопродукти. Невже немає механізму обмеження ціни на бензин і дизпальне? У нас вони дорожчають і тоді, коли нафта у світі дорожчає, і тоді, коли вона дешевшає. І все у нафтотрейдерів ніби обгрунтовано…
– Пік зростання цін відбувся 13 жовтня. Зросли ціни необгрунтовано за рахунок збільшення торговельних надбавок. Звичайно, ми втрутилися в ситуацію. І вже з 15 – 16 жовтня ціни почали знижувати. Станом на 4 листопада порівняно з 30 жовтня дизпальне продають дешевше на 36 копійок за літр,
76-й бензин – на 35, бензини 92-й і 95-й – на 29 копійок. Прямого державного регулювання на нафтопродукти немає. Але з вересня держава впливає на цей ринок шляхом встановлення цінового коридора мінімальних і максимальних роздрібних цін, який подекадно визначає експертно-аналітична група при Мінпаливенерго.
– Ірино Іванівно, чи часто в інспекцію скаржаться споживачі продукції?
– Дуже часто, з приводу будь-якого підвищення цін. Якщо проблема в нашій компетенції і є письмове звернення, ми виходимо на перевірку. У разі порушення державної дисципліни цін відповідно до Закону “Про ціни і ціноутворення” до суб’єктів господарювання застосовуються економічні санкції у вигляді стягнення сум необгрунтовано отриманої виручки і штрафу в подвійному розмірі. Ці кошти надходять до бюджету. Характерно, що великі суми – коли йдеться про сотні тисяч гривень – ніхто добровільно не сплачує, питання вирішуються в судовому порядку.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.