Археологічні “трофеї” поля Полтавської битви

Перший польовий сезон із дослідження поля Полтавської битви проходив у червні 2007 року, а минулого тижня завершився другий. Цього року експедиція працювала з 8 по 19 вересня. Її керівник (директор проекту) Андріян Мандзій (США) – доктор історичних наук, науковець Фулбрайта, професор історії Морегедського університету – має майже 20-літній стаж роботи в Україні та інших країнах Європи з дослідження полів битв.
Науковий директор проекту – доктор наук державної служби охорони пам’яток Бо Кнарструм (Швеція). До складу шведської групи також увійшли фахівці з військової археології Ларз Винрот і Кенет Старк. Вони входять до Шведської державної служби охорони пам’яток. Згодом до них приєднався Мартин Вангард – продюсер першого каналу Шведського національного телебачення, який знімав роботу експедиції.
Львівську групу міжнародних експедицій очолив Кость Присяжний, доцент кафедри реконструкції і реставрації архітектурних комплексів Національного університету “Львівська політехніка”. До неї також увійшли Іван Ільчишин, Іван Мацієвський, Тарас Піняжко, Назар Ратушинський, Олег Рибчинський – співробітники кафедри реконструкції і реставрації архітектурних комплексів Національного університету “Львівська політехніка”.
Дослідники провели чималу роботу і мають певні результати. “Зібрано багато унікальних матеріалів: кулі шведського війська й армії Петра І, монети, гудзики, мідний перстень. Ці речі дуже цікаві, оскільки свідчать про життєвий шлях, який пройшов їхній власник. Вони підтверджують грандіозність битви, що відбулася на полі 300 років тому”, – говорить Людмила Шендрик, заступник директора з наукової роботи Державного історико-культурного заповідника “Поле Полтавської битви”.
Експедиція користувалася найсучаснішим обладнанням і засобами, що дозволило вченим якнайповніше опрацювати цю територію. “Разом з Іваном Ільчишиним ми скомпонували наші зусилля, – розповідає Кость Присяжний. – Завдяки поєднанню біолокації і гіорадара “намацали” місця уже засипаних неіснуючих редутів, нанесли їх на схему, що дало змогу детально і глибоко дослідити місця поховань, до яких раніше не могли дістатися”.
На 2009 рік заплановано ще один, третій, польовий сезон, після чого на науковій конференції підсумують результати робіт.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.