Полтавщина

На зібранні були присутні керівники району, депутати обласної ради, представники трудових колективів.
Селищний голова Андрій Река, відкриваючи святковий захід, наголосив, що цієї осені батьки 790 дітей, які народилися протягом останніх семи років, матимуть можливість посадити в честь синочків і донечок іменні цінні дерева. Цей незвичайний парк свідчитиме про продовження родоводу новосанжарців, стане ще однією окрасою Нових Санжар.
Під час Весняної толоки серед багатьох хороших справ у селищі започатковані роботи з озеленення і благоустрою цієї місцевості, увінчаної храмом-каплицею. А нещодавно жителі районного центру розпочали Осінню толоку, тож у селищі побільшає нових зелених зон, благоустроєних чарівних куточків.
Освячення провів єпископ Полтавський і Кременчуцький Федір. У церковному обряді взяли участь диякони Полтавської єпархії, настоятелі церков Новосанжарського району.

Пора координувати зусилля

Керівники близько 30 підприємств Полтавщини, які здійснюють операції з металобрухтом, уперше взяли участь у спеціалізованій нараді в облдержадміністрації. На відверту розмову запросив їх заступник голови ОДА Андрій Баранов.
Щоб виробити механізм дієвої співпраці, передусім проаналізували недоліки. Як показали цьогорічні перевірки, понад 42% суб’єктів господарювання в цій сфері не дотримуються ліцензійних умов. Варто, однак, згадати: суб’єктів господарювання, які займаються цим бізнесом, на Полтавщині налічується понад 70. Тож, як зауважив один із запрошених керівників, недоліки стосуються, можливо, в першу чергу тих, хто зігнорував зібрання.
Типовим порушенням є, наприклад, відсутність при вході на приймальний пункт таблички з видом діяльності, номером і терміном дії ліцензії. Не завжди відповідають нормі територія та вантажопідйомність обладнання.
На багатьох пунктах прийому брухт не проходить обов’язковий радіаційний контроль через відсутність дозиметричних приладів. В результаті подібного нехлюйства, приміром, у вагонах, готових для відправки на Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча, виявили труби з радіоактивним забрудненням. І таких випадків вистачає.
Вислухавши думки й пропозиції підприємців, Андрій Баранов запропонував їм для ефективного захисту своїх інтересів об’єднатися в громадську організацію і в такому форматі конструктивно взаємодіяти з владою.

Народний музей весілля

Перший в області музей весілля нещодавно відкрився у Великих Будищах Диканського району. Ідея належала директору місцевого Будинку культури Оксані Трипольській, яка зібрала багато матеріалів про старовинні українські обряди весіль і заручин.
– Відремонтувавши одну з кімнат Будинку культури, поставили там стилізовану піч, весільну скриню, – розповідає сільський голова Великих Будищ, великий ентузіаст народної творчості Христина Покутня. – Інтер’єр оформив місцевий самодіяльний художник Іван Пелих. У музеї чимало цікавих речей – вишиті весільні рушники і вбрання, тарілка 1910 року, подушки з посагу нареченої, обрядовий одяг учасників весільного дійства, меблі історичної диканської хати тощо. Методичну допомогу надала керівник районного відділу культури Надія Крюченко.
У день відкриття музею в селі було весілля. Молоду подружню пару розписали в сільській раді, а потім відбулося дійство за старовинним обрядом. Про те, як “викупляти” молоду, яких пісень співати, розпитували старих людей. Вийшло цікаве поєднання старовини і сучасності. Вже є нові бажаючі провести весілля у музейній кімнаті, приїхати на екскурсію. Школярам тут теж буде цікаво. Незвичний музей відкрили напередодні Дня села. У планах громади – зробити невелику експозицію, присвячену кіно, адже мальовнича місцевість Великих Будищ не раз приваблювала кінематографістів для створення фільмів.

У багатоповерхівці упав ліфт

Це сталося минулої п’ятниці близько 7 години ранку в дев’ятиповерховому будинку по вул. Великотирновській у Полтаві, повідомили в управлінні з питань НС облдержадміністрації. У кабіні ліфта була літня жінка, коли він упав у шахту. На щастя, жінка не постраждала, хіба що надзвичайно злякалася. Під час падіння кабіни спрацювали спеціальні подушки-уловлювачі, та й ліфт був не високо – аварія сталася між другим і першим поверхами багатоквартирного будинку.
Створена спеціальна комісія для вивчення цієї дивної ситуації, адже після падіння ліфт одразу ж почав працювати у звичному режимі. З'ясовано, що стався так званий перепрохід ліфта, коли він оминає необхідний поверх. Таке іноді трапляється з багатьма ліфтами.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.