Слово до читачів:

Коли ми говоримо про поштовиків, то маємо на увазі тільки керівництво галузі, найперше столичне, яке з київських пагорбів, м'яко кажучи, зневажливо ставиться як до тисяч своїх підлеглих, так і до всієї української громади, яка через газети і журнали отримує інформацію про події у країні та за її межами. У чому це полягає, судіть самі.
Минулого року “Укрпошта” на 60 відсотків підвищила тарифи на передплату й доставку періодичних видань. Тому редакції, аби вижити, були змушені збільшити передплатну ціну на свої видання. І хто від того виграв? Втратили передплатників практично всі друковані ЗМІ країни! Відповідно зменшились і прибутки. Але доходи в “Укрпошти” виросли! І це настільки їм сподобалось, що цьогоріч “Укрпошта” заявила про підвищення передплатних тарифів ще на 55%! Усупереч усім домовленостям із Національною спілкою журналістів України про недопустимість такого кроку, закликам Президента України Віктора Ющенка до Кабміну керуватись у цьому питанні винятково економічними розрахунками. Крім тверджень з боку “Укрпошти”, що “так треба”, ніяких інших пояснень вони не спромоглися дати, вже не кажучи про бодай приблизні розрахунки.
Так чого ж прагнемо: поліпшення матеріального становища верхівки “Укрпошти” (бо простій листоноші з цих накруток хоч би копійка перепадала) чи знищення якісного інформаційного простору держави? Пора нарешті, усвідомити, діячам “Укрпошти”: щорічне підвищення тарифів для латання своїх бюджетних дірок – шлях у нікуди. Адже в умовах ринкової економіки, до якої ми йдемо, чим вищий тариф, тим вища передплатна ціна, тим нижчий тираж. Оце і вся арифметика. І хоч її наслідки не вельми втішні й оптимістичні, ми твердо переконані, що читачі “Зорі Полтавщини”, як і в минулі, а то ще й гірші, кризові, роки залишаться з нами.
Що ми робимо для того, аби й надалі бути разом? Попри всі економічні негаразди, регулярно (без зривів!) випускаємо газету тричі на тиждень чотирма номерами з найповнішим набором свіжої інформації, задовольняючи будь-які читацькі смаки. Незаперечний факт: “Зоря Полтавщини” – найтиражніше видання в області, бо робимо газету не під якогось владного чиновника чи партію, а винятково для утвердження засад української державності, об’єктивного відображення тих суспільно-економічних подій, що відбуваються насамперед у регіоні та країні. Робимо газету в інтересах полтавської територіальної громади, полтавців, найперше – пересічних. Бо саме захист їхніх інтересів був, є і буде головним пріоритетом “Зорі Полтавщини”. Сподіваємось, що така редакційна політика близька як трудовому колективу видання, що цьогоріч достойно відзначило 170-річчя з дня виходу першого номера, так і нашим співзасновникам – обласній раді, обласній державній адміністрації.
Разом із тим редколегія, загалом колектив газети усвідомлює ті труднощі, які має здолати, щоб не лише втримати високі тиражі, а й залучити до читацького загалу нових передплатників. З огляду на це розробляються тематично-бізнесові заходи для подальшої популяризації газети. Найперше – газета стане привабливішою як за змістом, так і за зовнішнім виглядом. Номери за 23, 24 і 26 вересня вийшли у кольорі, проте й надалі (спершу епізодично, а з нового 2009 року, сподіваємося, постійно) ви отримуватимете достойний, підкреслюємо, насамперед поліграфічний продукт. Плануємо збільшити обсяг газети, можливо, змінимо періодичність виходу. Та підкреслюємо, що все робитимемо не для ущемлення інтересів читачів, а навпаки – щоб задовольнити їх ще краще.
Проте цінова політика “Укрпошти” змушує і нас переглянути існуючі розцінки на передплату. Вона дещо зросте, але тільки в тих обсягах, аби вижити, а ви мали змогу читати “Зорю Полтавщини” й завтра. Ще раз повторюємо: зовсім не йдеться про доходи – сума надходжень при новій ціні й збереженні нинішнього тиражу не перевищуватиме рівень 1 січня 2008 року.
А додайте сюди підвищення цін на папір і друк газети від ще одного монополіста, де друкується “Зоря Полтавщини”, – ВАТ “Видавництво “Полтава”; зростання обов’язкових податкових та комунальних платежів. А загальний ріст інфляції… Тут зовсім не до жирування, аби хоч вижити. Так само, до речі, як і нам усім. І саме тому ми не хочемо, щоб вибір був між буханцем хліба і свободою слова. І боротимемося проти цього разом із вами.
Надзвичайно болюче питання, як для нас, так і для читачів, – доставка газети. Ця проблема вирішується не в Києві, а саме у Полтаві, Кременчуці, Лубнах, Диканьці… І саме на місцях, як свідчить редакційна пошта, поштовики систематично не доставляють вчасно як нашу, так й інші газети. А це є прямим порушенням з боку “Укрпошти” договірних зобов’язань: перед нами, як партнерами, за що вони (за рік наперед!) отримують кошти; передплатниками, бо порушують їхні права споживачів. “Зоря Полтавщини” і солідарні з нами видання офіційно заявляємо: якщо “Укрпошта” й надалі невчасно, тобто не в день виходу газети у світ, доставлятиме її читачам, ми будемо позиватись як до органів, що покликані регулювати ці питання, так і до суду, аби відстояти інтереси газети, і своїх читачів. І повірте, не відступимося.
Щодо загальної редакційної політики, то, як і в минулі роки, пріоритетними залишатимуться теми соціальної захищеності пересічного полтавця, економічних реформ, духовності, медицини, освіти, історії, культури, спорту… Не лише будуть збережені наші традиційні додатки “Сім’я”, “Доброго вам здоров’я”, “Порадниця”, “Зустріч”, “Ситуація”, “Сійся, родися!..”, а й вийде кілька нових – досить актуальних, корисних і симпатичних. Тільки в “Зорі Полтавщини” ви зможете почерпнути найповнішу інформацію про діяльність органів державної виконавчої влади та їхніх структурних підрозділів, місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів тощо.
Увага! За підсумками передплати на 2009 рік редакція планує провести розіграш заохочувальних призів для читачів – грошових виграшів, товарів широкого вжитку, книг, сувенірів, спортивно-побутового інвентарю тощо. Про умови цієї акції повідомимо у найближчих числах газети. Слідкуйте!
Традиційне звертання до наших партнерів, повторюємо, що саме партнерів – полтавських поштовиків. Як і в минулі роки, редакція продовжує конкурс на кращу організацію – передплати на “Зорю Полтавщини” серед усіх структурних підрозділів “Полтавапошти”, а насамперед – серед листонош. Умови будуть оприлюднені. У них – достойні грошові винагороди.
Ми також сподіваємося на широку підтримку за сприяння в організації передплати на “Зорю Полтавщини” з боку державних адміністрацій і рад усіх рівнів, колективів підприємств усіх форм власності, бізнесменів, підприємців, меценатів. Будьте патріотами і пам’ятайте, що ви підтримуєте газету рідного краю!
Залишайтеся із “Зорею Полтавщини” й надалі!
“Зоря Полтавщини” – газета, що береже традиції і йде в ногу з часом.
З повагою
редакційна колегія газети
“Зоря Полтавщини”.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.