Головні теми – розподіл коштів і газифікація сіл

Вже традиційно біля входу до будівлі обласної ради перед сесією зібралися пікетувальники. Цього разу – з прапорами Соціалістичної партії України та закликами до влади виконувати закон “Про соціальний захист “дітей війни”. До них звернувся перший секретар обласного комітету СПУ Степан Бульба, котрий наголосив, що замість належної щомісячної соціальної допомоги в 144 гривні “діти війни” отримують лише 48. Тисячі громадян уже мають рішення судів на свою користь з цього приводу. Заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Надія Мякушко (СПУ) пояснила присутнім: навіть якщо суд прийме рішення на користь “дітей війни”, органи Пенсійного фонду не зможуть його виконати, поки це не буде профінансовано з Державного бюджету. Мітингуючі прийняли резолюцію, в якій просять обласну раду та облдержадміністрацію звернутися до Кабміну й парламенту з проханням переглянути бюджет і врахувати виплати “дітям війни”.
Відкривши сесійне засідання, Олександр Удовіченко, теж за традицією, виконав приємну місію – вручив групі нагороджених Почесні грамоти обласної ради і привітав депутатів Івана Близнюка (НСНУ) та Олександра Коваля (ПР) з народженням онуків. Учасники сесії привітали і побажали плідної роботи новим зареєстрованим депутатам – Олександру Коросташову, Олександру Копельцю та Костянтину Боровику. Вони змінили в облраді вже колишніх депутатів від Блоку Литвина – Олександра Сеня, В'ячеслава Ждана і Ольгу Ніколенко, яких достроково позбавили повноважень відповідно до рішення партійного з'їзду. Заступник голови обласної виборчої комісії Тетяна Суховська повідомила, що комісія провела засідання з приводу заміщення депутатів обласної ради, обраних за виборчим списком Блоку Литвина, і визнала обраними наступних за черговістю кандидатів у депутати за цим списком. Олександр Удовіченко оголосив про створення фракції Народного Блоку Литвина в обласній раді у складі трьох новообраних депутатів.
Депутати затвердили порядок денний сесії, включивши 24 додаткових пункти.
Сесія прийняла звіт про виконання обласного бюджету за перше півріччя 2008 року: по доходах – у сумі
675 млн грн, по видатках – у сумі
594,9 млн грн, були внесені зміни до показників обласного бюджету на 2008 рік, якими фактично розподілено на потреби області 27,9 млн грн. Інформував із цих питань начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Володимир Шапошніченко.
Значну увагу депутати приділили Програмі будівництва підвідних газових мереж до сільських населених пунктів області на 2008–2010 роки, яку презентував начальник управління містобудування і архітектури облдержадміністрації Юрій Петрук. Незважаючи на те, відзначив він, що наш регіон має одну з найбільших в Україні кількість сільських населених пунктів – 1825, забезпеченість газовими мережами становить 72%. Це третій показник після Київської (74%) та Івано-Франківської (73%) областей. У Полтавському, Шишацькому, Новосанжарському районах газопроводи підведені до 90% сіл. Водночас є райони, де газифіковано менше половини населених пунктів. Зменшення різниці у рівні газифікації, задоволення потреб сільського населення і є головними завданнями пропонованої Програми, затвердженої депутатами. Обговорюючи її, Анатолій Шкарбан (БЮТ) зауважив, що частка державних коштів на ці цілі має бути значно більшою, ніж вкладення населення, яке хоче провести газ у село. Юрій Кобченко (ПР) вважає, що тим селам, які не потрапили до програми газифікації, треба виділити кошти на будівництво водопроводів з розрахунку на кожного жителя. Ігор Атаманчук (НСНУ) цікавився, де планується брати природний газ для виконання цієї програми. Олександр Удовіченко зазначив, що наявність газу в трубопроводах – питання державницьке.
Депутати внесли зміни та доповнення до кількох раніше прийнятих обласних програм. Були внесені зміни до Порядку передачі в оренду майна спільної власності територіальних громад області, до адміністративно-територіального устрою Глобинського, Новосанжарського, Оржицького районів, затверджено Положення про аукціонну комісію, погоджено ряд майнових і кадрових питань.
Олександр Масенко (КПУ) не погоджувався із закріпленням депутатів обласної ради за районами області, вважаючи, що людей за партійними списками обирали виборці всієї Полтавщини, і депутати повинні діяти по всій її території. Олександр Удовіченко зазначив, що депутати можуть працювати по всіх районах, але у закріплених мають періодично вести прийом громадян і надавати їм, за потребою, матеріальну допомогу із коштів, передбачених обласною радою. Є багато районів, що не мають свого представника в облраді, але не повинні через це залишатися поза увагою. Проект рішення про закріплення депутатів за районами був підтриманий.
З огляду на зауваження прокуратури області, депутати відхилили проект рішення про надання у користування мисливських угідь на території Чорнухинського району ТОВ “Спеціалізоване мисливське господарство “Чорнухи”. Це питання вирішено доопрацювати. Потребує додаткового вивчення й питання про приймання-передачу майнового комплексу музею А.С.Макаренка Кременчуцької міської ради та створення на його базі комунальної установи Полтавської обласної ради “Кременчуцький літературно-меморіальний музей А.С.Макаренка”. У жвавій дискусії з цього приводу брали участь депутати Іван Гальченко (СПУ), Володимир Гришко (СПУ), Юрій Шляховий (БЮТ) та міський голова Кременчука Микола Глухов.
Під час розгляду питання про внесення змін до Програми “Попередження виникнення аварійних ситуацій в окремих загальноосвітніх навчальних закладах області на 2008 рік”, на пропозицію голови профільної комісії Івана Гальченка (СПУ), визнано за доцільне створити спеціальну комісію для вивчення ситуації у Бірківській загальноосвітній школі Зіньківського району, яка, хоча й були виділені кошти для ремонтних робіт, виявилася не готовою до початку нового навчального року.
Депутати погодили депутатські запити Юрія Цомартова (СПУ), Ірини Максимишиної (БЮТ), Григорія Перерви (ПР), Івана Коваля (СПУ). Також проголосували за прийняття трьох звернень до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України. У них мова йде про доцільність закріплення функції державного контролю та управління у сфері лісових відносин за Державним комітетом лісового господарства України, посилення ролі органів місцевого самоврядування в питаннях контролю за дотриманням лісового та природоохоронного законодавства; про цінову політику, яка склалася на ринку зернових, олійних та технічних культур, та про соціальний захист “дітей війни”.
У “Різному” Анатолій Шкарбан (БЮТ) п
орушив проблему реагування органів виконавчої влади на критичні зауваження з боку депутатів; Олександр Масенко (КПУ) – питання зловживання у сфері земельних відносин; Юрій Шляховий (БЮТ) наголосив на необхідності дотримання процедури внесення пропозицій по змінах та доповненнях до показників обласного бюджету; Олег Пустовгар (НСНУ) підкреслив важливість дотримання депутатської етики; Юрій Кобченко (ПР) зазначив доцільність врегулювання цінової політики на зерновому ринку; Іван Коваль (СПУ) звернув увагу на забезпечення ефективності депутатських запитів. Депутат Василь Сільчук (КПУ) оприлюднив політичну заяву фракції Комуністичної партії України щодо захисту в області пам'яті про В.І.Леніна, видатних діячів періоду Радянської України та літератури в масових бібліотеках, де йдеться про радянську епоху. Загалом, з урахуванням зауважень і доповнень, депутати прийняли рішення по 51 питанню порядку денного сесії.
Після завершення роботи сесії голова обласної ради Олександр Удовіченко дав інтерв'ю представникам ЗМІ.
– Хто винен у тому, що до цього часу не працює Бірківська загальноосвітня школа у Зіньківському районі?
– Про це нам стало відомо кілька днів тому. Сьогодні ми детально розберемо цей ганебний випадок. Адже з обласного бюджету були виділені кошти на ремонт цієї школи. Втім,
через нехлюйство і недбалість організаторів цієї справи діти зараз навчаються у непристосованих приміщеннях. Ремонту ж школи не видно кінця і краю. Думаю, протягом тижня ситуацію ми вивчимо і докладемо максимум зусиль, щоб навести лад.
– Прийнявши програму газифікації, які ставите терміни її виконання, на який результат сподіваєтеся?
– Ми підтримали цю програму, яку ініціює облдержадміністрація, перш за все для того, щоб потім можна було мати переконливіші аргументи перед центральними органами влади, коли проситимемо певні кошти по лінії субвенцій із Державного бюджету. У мене є деякі сумніви щодо коштів, закладених у Держбюджет. Ми можемо їх недоотримати, але боротися за це треба. І взагалі, якщо цю програму вдасться виконати хоча б на 80 відсотків, то ми практично завершимо газифікацію полтавських сіл. Але для цього треба багато працювати, консолідуючи вирішення питань в одній програмі. І це прискорить вирішення проблем.
– Як би ви охарактеризували ситуацію на Полтавщині щодо ринку зерна?
– Сьогодні у державі маємо десяток зернотрейдерів, які між собою домовилися і свідомо занизили закупівельні ціни на зерно. Є прогнози, що й кукурудза та соняшник коштуватимуть значно дешевше, ніж торік. Тому, незважаючи на високий урожай, надії сільськогосподарських товаровиробників поліпшити свій стан справ, на жаль, не виправдалися. Їхнє виробництво, по суті, залишається нерентабельним.
– Чи не збираєтеся клопотатися про присвоєння чемпіону-параолімпійцю, володарю чотирьох медалей у Пекіні, нашому землякові, полтавцю Дмитру Виноградцю звання Героя України?
– Це питання ми ще не обговорювали. Дмитро днями прилітає з Китаю. Плануємо його гідно вшанувати на обласному рівні, запросивши спортивну громадськість області.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.