Андрій Матковський: “Ми можемо і повинні зробити кращими умови життя полтавців”

– День міста, я вважаю, свято хоч і масштабне, але більше сімейне, для нашої полтавської родини, тому стараємося зробити його цікавішим для городян, щоб усі відчули атмосферу святкових дійств. З огляду на політичні події у Києві, які можна назвати кризою, все ж найбільшим досягненням міської влади є те, що сьогодні в нашій міській раді немає ніяких протистоянь. Усі п’ять політичних партій, представлених у раді, співпрацюють, ніхто не пішов у опозицію. Ми об’єдналися в єдиному, можна сказати, прагненні робити хороші конкретні справи задля нашого спільного дому – Полтави, аби мешканці міста жили в значно кращих умовах, могли працювати, вчитися, відпочивати та брати участь у житті міста, численних святах і заходах, які проводяться для них. Думаю, це – найголовніше.
– Функціонування великого міського організму потребує постійної уваги, але і в злагодженій роботі виникають проблеми. Які з них найважливіші для міста і мають бути вирішені в першу чергу?
– Найбільша проблема – це невиконання конституційної норми про формування бюджетів знизу вгору. Сьогодні всі кошти, що закладені в міському бюджеті, формуються вказівкою згори на підставі затверджених нормативів. Тому ми у повному обсязі не можемо фінансувати галузь охорони здоров’я, ремонтувати навчальні заклади тощо. Десятки мільйонів гривень потрібно для ремонту міських доріг. Але не бідкаємося, а знаходимо гроші. Нині реалізуються кілька інвестиційних проектів, у результаті чого маємо можливість залучати додаткові кошти для розвитку міста. Все, що зроблено, починаючи від реконструйованого освітлення, контейнерів для відходів, закупівлі нової комунальної техніки, досягнуто за рахунок інвесторів. Найсвіжіший приклад – ще до відкриття ресторану “МакДональдз” місто отримало 40 тисяч гривень для придбання спеціальних дощок для школярів. Ми надаємо можливість підприємцям розвивати бізнес у Полтаві, а з іншого боку – просимо їх брати активну участь у розбудові інфраструктури. У нас немає якихось спецфондів, не просимо кудись перераховувати гроші, а пропонуємо купити конкретні речі для ветеранів, інвалідів, багатодітних і самим вручити чи провести захід зі своєю рекламою.
– У місті реалізується низка соціальних програм…
– Головними героями святкування 65-ї річниці визволення міста будуть ветерани війни. Всі наші ветерани мають можливість безкоштовно користуватися транспортом у місті. У кожному районі діють центри соціальної реабілітації ветеранів і пенсіонерів. Приємно відзначити, що підприємці підтримують соціальні ініціативи міської влади. Другий рік діє спеціальна програма, згідно з якою мережа “Ваша аптека” надає пенсіонерам 10-відсоткову знижку при купівлі ліків. Цьогоріч відремонтований центр реабілітації дітей-інвалідів, що дає змогу щомісяця лікувати 60 дітей. Тепер вирішується питання про створення в місті дитячого будинку сімейного типу. До цієї справи теж залучені підприємці, які придбали будинок, і ми підписали договір його безплатної оренди. Є вже меценати, готові подарувати автомобіль, щоб возити дітей до школи.
– А що зроблено у сфері охорони здоров’я?
– Можу з упевненістю сказати – за останні два роки в сфері медицини зроблено більше, ніж за десяток попередніх. Від ремонту найбільших лікувальних закладів і до десятків мільйонів гривень, на які закуплено сучасне медичне обладнання. Наша дитяча міська лікарня може похвалитися унікальним обладнанням, яке закупили одними з перших в Україні. Це апарат для безшовних операцій. Будується дитяча поліклініка Київського району, її приміщення буде здане в експлуатацію вже в поточному році, а оснащене необхідним устаткуванням – у наступному. На це витрачено 12 мільйонів гривень, у тому числі          4 мільйони державної субвенції. Медична допомога наближається до місць проживання. До Дня міста відкрили 16-ту амбулаторію сімейної медицини у селищі Вороніна. За кількістю таких медзакладів сьогодні Полтава – попереду інших міст країни.
– Кілька слів, будь ласка, про перспективи житлового будівництва.
– На обліку в міськвиконкомі зараз перебувають близько 4 тисяч сімей. Дуже приємно, що ця черга за рік зменшилася. Днями уведено в експлуатацію перший будинок у місті й у країні, збудований за програмою “Доступне житло”, по бульвару Боровиковського, 3. Ця програма реалізується за принципом: 30% вартості будівництва фінансує місцевий бюджет і 70% – майбутні новосели, які перебувають на міській черзі. Це дозволило втричі збільшити кількість збудованих квартир. На черзі – будинок по вулиці Башкирцевої у районі Браїлок. Сподіваємося на допомогу держави в цій програмі. Якщо держава виділятиме 30% , а місто – ще 20, то люди зможуть отримати житло за принципом 50 на 50. Не відмовляємось і від розподілу безплатного житла. Десять відсотків того, що споруджується, безкоштовно надаємо черговикам, 6% беремо від наших забудовників і теж віддаємо на міську чергу. Тобто, з одного боку, ветерани, інваліди, пільговики мають можливість отримати житло безплатно, а з іншого – залучаємо ресурси порівняно молодих працюючих людей, які хочуть жити у нових квартирах і можуть фінансово брати участь у такому проекті.
– Окрім названих об’єктів, у місті до його свята з’явилися й інші обнови…
 – У Полтаві загориться ще один Вічний вогонь – в оновленому Парку авіаторів по вулиці Петра Юрченка, на честь воїнів-льотчиків. У парку біля Октябрського райвиконкому до річниці визволення України в жовтні буде встановлено пам’ятник полтавцям – Героям Радянського Союзу. Відкриваємо Алею журналістів по вулиці Ватутіна. У селищі Рибці збудовано новий міст через дамбу, розширено дорогу, продовжено автобусний маршрут. Подарунком до Дня міста стало введення в дію нового Палацу спорту на вулиці Пушкіна, поруч із ГУ МВС, спорудженого разом із Міністерством внутрішніх справ. Уводимо також нове приміщення міського УВС. Ми презентували реставровану Білу альтанку – з багатокольоровою світломузикою і музичними програмами, що дуже сподобалися полтавцям. Відкрили нещодавно нову спортивну школу з легкої атлетики і відділення зимових видів спорту – фігурного катання і хокею – при ДЮСШ ім.Горпинка. Днями розпочався сезон у новій критій льодовій ковзанці у парку Перемоги. Доречним для мікрорайону стане новий спортивний комплекс зі штучним покриттям на вулиці Дослідній. Серед заходів до Дня міста – традиційне покладення квітів до Меморіалу Солдатської слави зі святковою ходою. У відкритих автомобілях проїдуть ветерани, врочисто пройдуть військові, молодь, представники трудових колективів міста, делегації з обласних центрів, районів Полтавської області. Заплановані свята мікрорайонів, молодіжний арт-фестиваль, виставка-ярмарок народних промислів на Жовтневій вулиці, велике мистецьке дійство на стадіоні “Ворскла” з виступами Таїсії Повалій, Андрія Данилка, групи “Неангели”, інших зірок естради і 20-хвилинним яскравим феєрверком.
– Продовжуючи цю тему, розкажіть більше про розвиток культури і спорту в обласному центрі.
– Проектується гірськолижна база для відпочинку мешканців східної і центральної частини України. Новий басейн по вулиці Петра Юрченка споруджується обласним управлінням капітального будівництва. На мою думку, не такими швидкими темпами, як хотілося б, але впевнений, що новий критий комплекс для водних видів спорту в Полтаві буде, докладемо до цього всіх зусиль. Є також задум збудувати новий футбольний стадіон на 15 тисяч глядачів. Зараз розглядаються майданчики для нього, у тому числі в районі парку Перемоги. Інвесторів більше цікавить перехрестя вулиць Сінної та Енгельса, територія колишнього навчального центру зв’язку, тому ведуться переговори з Міністерством оборони про передачу цієї земельної ділянки міській громаді. По галузі культури відремонтовані музеї Котляревського і Короленка, вперше за останні роки понад мільйон грив
ень виділено й на інші музеї міста. На вулицях встановлені покажчики з інформацією, як дістатися до визначних місць Полтави. До речі, 23 вересня всі музеї працюватимуть безкоштовно. Традиційними стали в місті ярмарки і народні гуляння на всі загальні свята, а також суто наші свята Полтавської галушки, меду, сала, День сміху тощо. Ці заходи спрямовані саме на популяризацію української культури і збирають десятки тисяч людей. Подарунком полтавцям є численні концерти, спектаклі, проведені за сприяння міської влади, у тому числі безплатні.
Триває суперечка навколо обласної бібліотеки для дітей ім. Панаса Мирного. Ми готові прийняти її на баланс міста і швидко б знайшли для неї приміщення. До речі, нещодавно було відкрито бібліотеку в новозбудованому будинку на Подолі. В найближчих планах – ще дві книгозбірні.
– Як оцінюєте економічний потенціал Полтави?
– Органи місцевого самоврядування не можуть значно впливати на розвиток виробництва, але мають створювати певні умови, допомагаючи трудовим колективам вирішувати соціальні питання, скажімо, приймаючи на баланс міста відомче житло. ВАТ “Полтавахіммаш” удвічі наростило обсяги виробництва, виготовляє конкурентоспроможну продукцію – автоцистерни, вагони для перевезення автомобілів. Стабільно працює завод медичного скла, розширює виробничі площі ВАТ “Полтавакондитер”. Незабаром буде введено в дію нову сучасну кондитерську фабрику, а на старому місці по вулиці Спаській постане житловий мікрорайон. З постійним приростом працює ВАТ “Полтавський турбомеханічний завод”. Ми готові безкоштовно виділяти земельні ділянки для будівництва відомчого житла і гуртожитків для полтавських заводів. Полтава – серед лідерів в Україні зі створення робочих місць, їх з’являється близько 10 тисяч щороку. Показник безробіття у нас не перевищує 1%, підприємства зацікавлені залучати працівників із сільських районів. До речі, ПТМЗ і “Хіммаш” уже почали проектувати відповідно малосімейку та гуртожиток. Залишається проблемою територія фарфорового заводу, який давно не діє. Депутати міськради вже дали принципову оцінку цій ситуації. Буде порушене питання про перенесення цього підприємства на околицю і знесення старих будівель по вулиці Маршала Бірюзова з тим, щоб запропонувати ефективніше використання цієї ділянки. Розпочалося погодження проектів двох нових підприємств – молокозаводу і хлібозаводу в районі МБЗ. Вони вводитимуться в дію поетапно.
– Андрію Всеволодовичу, сьогодні було б доречно згадати про підготовку міста до ювілеїв 2009 року – 200-річчя з дня народження Миколи Гоголя і 300-ліття Полтавської битви.
 – Для нас ці дати є важливим шансом привернути до Полтави увагу спільноти, державної влади, інвесторів для залучення коштів в інфраструктуру міста. Розглядаємо обидві події як можливість насамперед одержати додаткові гроші на реконструкцію пам’ятників, будівництво готелів, ремонт доріг тощо. Полтава має чіткий план розвитку на найближчі 15 років, бачимо її одним із найбільших туристичних центрів. Усе, що відбувається для підготовки до ювілеїв, розглядаємо через призму розвитку туризму. Пишних святкувань, коли у певну дату тут зберуться десятки тисяч людей, не плануємо. 27 червня, у річницю Полтавської битви, в усіх церквах відбудуться богослужіння, на яких пом’януть полеглих на полі бою солдатів різних національностей; відкриття Арки примирення зі скульптурами трьох воїнів – Швеції, Росії і України. Цікаві заходи плануємо проводити протягом всього ювілейного року – реконструкцію історичної баталії, театральні постановки колективів різних країн, художні виставки, науково-практичну конференцію, відкриття ресторану кухні гоголівських героїв тощо. На Білій альтанці буде відновлено частину міської фортеці тих часів, а на полі Полтавської битви реконструйовано кілька редутів. Відремонтуємо пам’ятник Гоголю зі встановленням скульптур його персонажів. Є 5 мільйонів гривень для реконструкції площі перед музеєм історії Полтавської битви та будівництва нової дороги в селище Яківці з тролейбусною лінією. Сподіваюся, що Міністерство культури це затвердить, і тоді буде прокладено нову магістраль. Загалом на ці заходи спрямовується 9 мільйонів гривень. Шведи вже починають бронювати номери в наших готелях на наступне літо.
– Що б ви хотіли побажати у святковий день мешканцям міста і області?
– Насамперед здоров’я, успішної роботи чи навчання, благополуччя в родинах. Ми вважаємо полтавцями й мешканців приміських сіл і районів, які працюють та навчаються в Полтаві. Студенти наших вузів, закінчивши навчання, майже всі залишаються у місті, тому населення його давно не 320 тисяч, а приблизно 370. Завдання міської влади – зробити все, щоб люди знаходили в Полтаві роботу, можливість навчати дітей, відпочивати, а не їхали для цього в інші міста і регіони. Будуть щасливі полтавці – розквітатиме й Полтава – місто, в якому хочеться жити.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.