Первісток доступного житла

Валерій ЧЕРКАС
“Зоря Полтавщини”

У Полтаві, яку включили в пілотний проект, без зайвих зволікань вибрали кілька вільних земельних ділянок під забудову. А ось держава з виділенням коштів поки що зволікає. Тож депутати міськради вирішили профінансувати згадані тридцять відсотків із міського бюджету. Замовником виступило управління капітального будівництва міськвиконкому, підрядником – Полтавський домобудівельний комбінат. Здача стоквартирної багатоповерхівки загальною площею понад п’ять тисяч квадратних метрів намічена на День міста.
Виконком затвердив список громадян, які перебувають на загальноміському квартирному обліку і які погодилися взяти участь у будівництві цього житла. АБ “Полтавабанк” надає заявникам пільговий кредит під 16,5% річних, з конкретним розрахунком його погашення протягом 7–15 років в залежності від рівня доходів.
Десять квартир з ініціативи міського голови Андрія Матковського безкоштовно зарезервовано за інвалідами та учасниками Великої Вітчизняної війни, Збройних сил, інвалідами загального захворювання, сиротами. Одну виділено за програмою “Житло – військовим”. На решту 89 складався реєстр з урахуванням пільг і дати взяття на облік. Майже половина списку – бюджетники (медики, правоохоронці, найбільше учителів). З цих вісімдесяти дев’яти квартир 22 отримають ті, хто має на це позачергове право (чорнобильці двох категорій, молоді фахівці тощо).
Вартість 1 кв.м у цьому будинку з упорядженням становить 3320 грн. Для громадян, які перебувають на черзі при міськвиконкомі, – 2324 грн за кв.м. Для порівняння: ринкова вартість 1 кв.м становить понад 5000 грн.
Зниженню вартості сприяють підготовлені інженерні мережі, застосування ефективних збірних конструкцій, залучення будівельних організацій на тендерній основі, використання розцінок Держбуду, регіональні ціни на матеріали, звільнення від відрахувань на розвиток соціальної інфраструктури.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.