Інтер-Суперкубок України. Донецький “Шахтар” переміг київське “Динамо” у серії післяматчевих пенальті

Анатолій ВАСЕВИЧ
"Зоря Полтавщини"

Як відомо, 15 квітня цього року власники вітчизняних футбольних клубів підписали протокол про створення об'єднання професійних футбольних клубів України Прем'єр-ліга. А 27 травня було прийнято рішення про старт змагання вже цього року, а не роком пізніше, як планувалося раніше. За кілька годин до матчу Інтер-Суперкубок України відбулися загальні збори учасників Прем'єр-ліги. Найактуальнішим питанням постало обрання керівника. Однак учасники загальних зборів перенесли голосування з цього питання на пізніший термін, а наразі вирішили призначити виконуючого обов'язки президента Прем'єр-ліги. У результаті таємного голосування переобрали Віталія Данілова. Його повноваження на посаді в.о. президента Прем'єр-ліги подовжені до 31 жовтня 2008 року.
За словами президента ФК "Шахтар" Ріната Ахметова, через три місяці буде подано новий список кандидатур і відбудуться нові вибори. Пошуками кандидатів на місце президента УПЛ займатиметься міжнародна аудиторська компанія, яку ще обиратимуть. Президент київського "Динамо" Ігор Суркіс не виключив можливості, що Віталій Данілов зможе стати повноправним президентом УПЛ, але лише за однієї умови – якщо залишить ФК "Харків".
А тепер безпосередньо про сам матч за Інтер-Суперкубок України. До нього Полтава готувалася заздалегідь. Як повідомив віце-президент ФК "Ворскла" (Полтава) Дмитро Яворський, для проведення зустрічі придбали одне з найсучасніших у Європі мультимедійне кольорове табло розміром у 70 квадратних метрів. Воно не має зернистості й дає змогу миттєво передавати повтори на телебачення. Також відремонтували кімнати стадіону, встановили біотуалети, укріпили східну трибуну, влаштували продаж води та футбольної атрибутики тощо. Під час проведення матчу чергувало 3 пожежні машини і карети швидкої медичної допомоги. У полтавських лікарнях було розгорнуто 100 ліжок, посилено чергові медичні бригади.
До обласного центру завітали близько 5 тисяч уболівальників з Києва та 7,5 тисячі – із Донецька. Квота за Полтавою склала 11 тисяч місць. За цим грандіозним футбольним дійством приїхали спостерігати також уболівальники з Черкас, Запоріжжя, Харкова, Дніпропетровська, інших міст України. Відтак трибуни стадіону, а вміщує він 25 тисяч глядачів, були заповнені вщент.
У стартових складах обох команд з'вилися новачки. Наставник киян Юрій Сьомін випустив на поле хорватського хавбека Вукоєвича і бразильського захисника Бетао, тоді як Мірча Луческу надав шанс українському дуету – воротарю Худжамову та форварду Селезньову.
Рахунок було відкрито вже у дебюті, на 6-й хвилині зустрічі, коли динамівцям вдалося довести до логічного завершення флангову атаку. Після прострілу Нінковича зліва Мілевський звільнився з-під опіки Чигринського і з близької відстані вразив нижній кут воріт "Шахтаря" – 1:0.
Такий початок змусив гірників грати активніше, і ще до перерви біля воріт "Динамо" вони створили кілька гольових моментів. Рац та Селезньов свої можливості відквитати киянам забитий м'яч змарнували, втім Чигринський на 38-й хвилині матчу відновив паритет. Після навісу Срни зі штрафного український захисник випередив Юссуфа та головою переправив м'яч у сітку – 1:1.
У другому таймі "Шахтар" володів відчутною ігровою перевагою, втім скористатися нею не зумів. Найреальнішу можливість вивести свою команду вперед мав Ілсіньо, але після необачного пасу співвітчизника Бетао вцілив у поперечину. Під завісу матчу киянин Шацьких, перебуваючи у зручній позиції, не зміг переграти донецького воротаря. Тож і "Динамо" свій шанс вирвати перемогу втратило.
Суперники так і не змогли обійтися без серії післяматчевих пенальті. А в цій дуелі міцнішими нерви виявилися у гірників. Свої удари вони виконали бездоганно, влучивши у ціль п'ять разів із п'яти. У той же час голкіпер гірників Худжамов спромігся врятувати ворота після "пострілу" Діакате. Остаточний рахунок зустрічі – 6:4 на користь "Шахтаря". І Суперкубок України вдруге попрямував до Донецька. Нагадаємо, що у трьох попередніх сезонах Суперкубок вигравали кияни, один раз (у 2005 році) – донеччани.
У цій зустрічі команди грали такими складами.
"Шахтар": Худжамов, Срна, Чигринський, Кучер, Рац, Ілсіньо (Жадсон, 71), Дуляй, Хюбшман, Вілліан (Брандао, 46), Фернандіньо, Селезньов (Гладкий, 71).
"Динамо": Шовковський, Бетао, Діакате, Михалик, Несмачний, Гіоане (Алієв, 62), Юссуф, Вукоєвич, Нінкович, Мілевський (Ярмоленко, 81), Шацьких.
Полтава виконала почесну місію приймати змагання такого високого рівня. І було приємно чути, коли під час матчу фани "Шахтаря" і "Динамо" скандували: "Ворскла!", "Ворскла!". У розмовах "не для преси" гості чудово відгукувалися про нашу команду і взагалі про рівень полтавського футболу. А ще все це дійство не затьмарили бійки, непорозуміння, взаємозвинувачення любителів популярної гри. Вони не сперечалися, а просто жваво обговорювали і раділи святу великого футболу, яке пройшло у Полтаві.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.