Полтавщина – перша. За індексом споживчих цін

Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Полтавщина очолила такий неприємний рейтинг вперше, стверджує начальник головного управління економіки облдержадміністрації Валентина Поліщук і пояснює це об’єктивними причинами:
– У структурі індексу споживчих цін є три основні складові: в Полтавській області питома вага групи продовольчих товарів – 59 відсотків, 32 відсотки – послуги, близько 9 відсотків – непродовольчі товари. Якщо по продовольчій групі в області відбувся незначний ріст – 0,6 відсотка, що відповідає загальноукраїнському темпу зростання, то індекс житлово-комунальних послуг значно перевищив середній і становить 110,1 відсотка, а по Україні – 102. Бо сесією обласної ради (за поданням обласної державної адміністрації. – Ред.) було прийнято рішення з червня підвищити тарифи на послуги з водопостачання й водовідведення. Це основний чинник, який вплинув на загальний індекс споживчих цін. До речі, водночас з Полтавщиною збільшили тарифи на послуги водоканалів ще три області, але абсолютна величина в них менша, ніж у Полтаві. І знов-таки це цілком об’єктивно, бо при всіх однакових загальнодержавних умовах зростання собівартості послуг – збільшення рівня мінімальної зарплати, подорожчання електроенергії тощо – Полтавщина єдина в Україні серед областей добуває воду з глибини до тисячі метрів і має значно більші затрати. Тому собівартість води у нас вища і тариф більший. Нашу область економічно некоректно порівнювати з іншими у цій сфері.
Деякою мірою позначилося на індексі й подорожчання транспортних послуг, а також послуг у галузях охорони здоров’я, зв’язку, освіти, що незначно, але випередило середній темп у державі. З цього приводу галузеві управління вже отримали завдання проаналізувати причини, зауважує Валентина Поліщук.
Коли приємно пасти задніх
І все ж за фактичним рівнем життя Полтавщина не найдорожча. Як аргумент в управлінні економіки наводять дані з порівняльних таблиць Держкомстату з абсолютними цінами у торговельній мережі на продукти харчування. Так, хоча підвищилася ціна на хліб, вона не досягла середньої по Україні, окрім ціни на буханці з борошна першого гатунку. За деякими видами хліба Полтавська область зайняла 23-тє місце серед 25 областей і двох міст республіканського значення. Так са%E

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.