Двоє друзів врятували життя хлопцеві

Світлана НАТАЛЕНКО
Помічник начальника Головного
управління МНС у Полтавській області

Подружжя Муканових вирушило 13 липня в село Петрівка-Роменська, на батьківщину дружини.
14 липня сонце пекло нестерпно, тому на місцеві пляжі люди тяглися не тільки з Гадяча, а й із найближчих сіл. На одному з пляжів, який називають “дитячим”, бо тут мілко та безпечно для дітей, і відпочивав Гена Муканов. Відразу залетівши до води, хлопчик хвилин 20 пірнав та плавав недалеко від берега, а потім, набравшись сміливості, вирішив перепливти з одного пляжа на другий, який знаходився на відстані 10–15 метрів за течією. Цей водний шлях був недалеко від берега, але йшов через зарості. Ніхто й не помітив, коли хлопчик почав тонути. Густий очерет стіною закрив потопаючого…
“Пам’ятаю, як мене почало щось тягти на дно річки, – згадує Геннадій Муканов, – я зрозумів, що тону, і дуже злякався. Після цього втратив свідомість…” Через великий переляк хлопчик, що потопав, не міг навіть покликати на допомогу. Річка підхопила його тіло і понесла за течією.
…Сергій Рудкін, 17-річний курсант Черкаської академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля, саме цього дня приїхав до Гадяча для проведення стажування. Ще зранку він разом із однокурсниками був у Полтаві, у головному управлінні МНС, де і отримав направлення до Гадяча, адже  він звідти родом. У другій половині дня 14 липня разом з іще одним курсантом приїхав до Гадяцького районного відділу МНС.
Проїжджаючи поблизу дитячого пляжу, Сергій побачив товариша і попросив зупинити машину.  
Сергій з товаришем по школі Володимиром Петренком не бачився давно, тож їм було про що поговорити. “Дивися, утопленика за течією несе!” – сказав раптом Володимир.
Сергій та Володимир хутко стрибнули у річку. Пливти було метрів 25. Сергій доплив швидше, перевернув тіло дитини і підтягнув його до себе. Тут підплив на допомогу і Володимир. “Обличчя потонулого було білим, – розповідає Сергій. – Володя поклав хлопчика собі на коліна, повернув його на бік і надавив на грудну клітку. І майже відразу з’явилися дихання та пульс”.
Потім збіглося багато людей. Серед відпочиваючих був лікар, він почав робити дитині штучне дихання. Водночас викликали “швидку допомогу” по мобільному…
Виконуюча обов’язки завідуючого дитячим відділенням місцевої лікарні Софія Фесенко розповіла, що хлопчик потрапив до них у складному стані. У нього був слабкий тиск та низька температура тіла. Лікарі сподіваються, що незабаром Геннадій набуде нормальної фізичної форми.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.