Тепло для міста-курорту

Леонард НІКОЛАЄНКО
“Зоря Полтавщини”

Він і поінформував учасників наради про те, що можливості запровадження енергозберігаючих технологій у системі житлово-комунального господарства вивчалися і в інших містах та райцентрах області. Проте завдяки активній підтримці проекту міською радою й особисто міським головою Олександром Паутовим саме у Миргороді склалися найкращі передумови для залучення коштів закордонних інвесторів та створення якісно нової високоефективної системи теплопостачання.
Голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев підкреслив, що справа честі міської та обласної влади – при підтримці уряду зробити все можливе для того, щоб Миргород набув статусу курорту європейського, а в майбутньому – і світового значення.
Адже в курортний сезон попит на путівки до миргородських оздоровниць більший за кількість місць у семи санаторіях. На кошти інвесторів будуються нові санаторні комплекси на 800 місць. А розбудова інфраструктури вимагає реконструкції застарілих та недосконалих мереж теплопостачання, водогонів, каналізації, очисних споруд. Актуальності проекту реконструкції теплових систем додає непроста ситуація з ціною на природний газ, через що постійно дорожчають послуги з теплопостачання.
Голова обласної ради Олександр Удовіченко запевнив, що в межах своєї компетенції депутати підтримуватимуть реконструкцію теплової мережі міста-курорту, й подякував представникам закордонних, у першу чергу шведських, фірм, які виявили готовність взяти безпосередню участь у реконструкції теплової системи в Миргороді.
Про повчальний досвід створення та розвиток високоефективних систем теплопостачання, в тому числі й за рахунок альтернативних джерел енергії, в умовах розділеної навпіл Північним полярним колом Швеції розповів співробітник посольства цієї скандинавської країни в Україні Ульф Сьор. Йшлося і про те, що довкола Миргорода є великі запаси торфу, які також можуть бути використані для виробництва тепла. Народний депутат України, голова підкомітету Верховної Ради України з питань житлово-комунального господарства Олександр Попов, заступник міністра з питань ЖКГ Анатолій Козленко, координатор обговорюваного проекту, директор консалтингової фірми “Айтикон” Ігор Мурашко, відповідальні представники шведських фірм Ульф Окіст, Нільс Оке Йонссон та Ханой Вісалла, координатор німецької фірми GTZ Андрій Мицай, заступник директора комунального підприємства “Теплозабезпечення Одеси” Валерій П’ятов та інші учасники наради висловили слушні пропозиції щодо конкретних заходів із реалізації проекту.
Міський голова Миргорода Олександр Паутов принагідно наголосив, що в результаті реалізації проекту будуть створені комфортніші умови для пацієнтів миргородських оздоровниць.
Концепція запропонованого проекту збігається з державною політикою ощадливого використання енергоносіїв взагалі й природного газу зокрема. Очікуване фінансове забезпечення виконання проекту таке: 59,21% – кредит Швеції, 15% – інші кредити, очікується фінансування з державного бюджету, на міський бюджет Миргорода припадає 10% усіх затрат. Загальна вартість проекту –
25 млн дол. США.
За рахунок використання альтернативних джерел енергії та зменшення витрат тепла на стадії його виробництва і розподілу споживання природного газу в Миргороді за наступні два роки має бути скорочено наполовину. Собівартість теплової  енергії буде знижена не менш як на 30%.
Окрім того, проектом передбачено збільшення обсягів робіт із утеплення будинків. Вигоду можна мати і від зменшення викидів у атмосферу вуглекислого газу. Кошти від продажу квот на викид шкідливих газів, як це передбачено Кіотським протоколом, можна використати для фінансування миргородського проекту.
За попередніми розрахунками авторів проекту, він може бути реалізований за два, а окупиться за вісім років.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.