Чи правомірний ріст цін?

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Нагадаємо, “Зоря Полтавщини”, перша серед місцевих газет, на початку червня роз’яснила ситуацію, що відбувається у сфері кабельного телебачення в обласному центрі. Тоді ж начальник обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України по Полтавській області Володимир Оніщенко пообіцяв, що після детального вивчення ситуації оприлюднить висновки фахівців.
Днями відбулася прес-конференція Володимира Оніщенка та секретаря Полтавської міської ради Олександра Козуба. Йшлося про те, що на телевізійному ринку обласного центру послуга кабельного телебачення займає 42,1%. Решта – супутникове, ефірне телебачення та Інтернет. Таким чином є підстави включити ТРК “Поіск-ТБ” до числа монополістів на ринку кабельного телебачення. Більше того, ТРК починає примусово нав’язувати перехід абонентів із аналогового телебачення на цифрове, що значно дорожче. Тепер, обрахувавши частку впливу, зазначив Володимир Оніщенко, можна робити повну перевірку підприємства.
У першу чергу буде перевірене обгрунтування підняття цін. Від оператора кабельного телебачення також вимагатимуть покращити якість зображення, відновити трансляцію деяких каналів, які зникли після введення загальноміської частотної сітки, та надавати усім бажаючим послуги соціального пакета. Щодо останнього, то переговори між контролюючою структурою та оператором кабельного телебачення уже відбувалися, і, за словами Володимира Оніщенка, керівництво ТРК “Поіск-ТБ” не відмовляється від продовження надання абонентам соціальних телепакетів. Нині 7 тисяч абонентів у місті користуються соціальними пакетами, 50 тисяч – базовими. Якщо монополіст не виконуватиме вимог антимонопольного законодавства, то йому доведеться заплатити 340 тис. грн штрафу.
Водночас міська влада спільно з антимонопольним комітетом планує відновити в місті конкурентне середовище в цій галузі. На ринок запросять альтернативного потужного оператора кабельного телебачення. За словами Олександра Козуба, уже є пропозиції від двох компаній. Але водночас наголошувалося, що це процес не одного дня.
Стосовно ситуації з послугами кабельного ТБ в області Володимир Оніщенко пояснив, що оператори кабельного телебачення працюють також у Кременчуці, Миргороді та Лубнах. Щодо миргородських та лубенських “кабельників”, то в Антимонопольного комітету претензій до них немає. А ось у Кременчуці ситуація, подібна до полтавської, виникла ще кілька років тому. Тодішній склад комітету не зміг довести монопольне становище кабельної компанії у місті. Тепер справа знаходиться у Верховному Суді України. Коли закінчаться усі судові процеси, Володимир Оніщенко запевнив, що фахівці обласного відділення Антимонопольного комітету повернуться до цієї теми.
Йшлося на прес-конференції і про нещодавнє підвищення цін на хлібобулочні вироби у Полтаві. Нагадаємо, більше тижня тому в роздрібній торгівлі ВАТ “Полтавський хлібокомбінат” зросли ціни на хліб на 5–10%. Як зазначив Олександр Козуб, міська влада про подорожчання хлібобулочних виробів завчасно не була повідомлена, а поставлена перед фактом.
І хоч ВАТ “Полтавський хлібокомбінат” – одне підприємство, що збільшило ціни, та воно забезпечує 65% потреб обласного центру. Антимонопольний комітет узявся вивчати ситуацію і, за словами Володимира Оніщенка, має ряд висновків про неправомірне включення витрат у калькуляцію, що впливає на собівартість хліба. Отож будуть вживатися відповідні заходи. Ще наприкінці минулого року Антимонопольним комітетом цьому підприємству було зроблено низку рекомендацій, які воно не виконало, що підтвердила і повторна цьогорічна перевірка.
Водночас працівники територіального відділення Антимонопольного комітету по Полтавській області ретельно досліджуватимуть діяльність ТОВ “Єврохліб”, яке постачає сировину на ВАТ “Полтавський хлібокомбінат”, та компанії “Дуже смачно”, що реалізує продукцію хлібокомбінату. “У нас є ряд підстав вважати, що діяльність цих підприємств спричиняє зростання цін на хліб у Полтаві”, – говорить Володимир Оніщенко.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.