Хліба тішать, проблеми непокоять

Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”

 Порівняно з попереднім роком загальна площа озимих збільшилася на 47,2 тис. га. За оцінкою фахівців, посіви у доброму і задовільному стані. Але подекуди (зокрема у Карлівському, Машівському, Чутівському, Полтавському, Лубенському, Зіньківському районах) від сильного вітру поліг ярий ячмінь на 10 – 25 відсотках площ. Змушує непокоїтися хліборобів прогноз погоди й на найближчі дні. Тож селяни не ждуть легких жнив. Однак не лише погода ускладнює умови роботи сільгосптоваровиробників.
Полтавські аграрії – і Герої України Олександр Коросташов та Тетяна Корост, й інші керівники сільгосппідприємств – у виступах на нараді назвали суб’єктивні проблеми: “розмиті” стандарти якості зерна, відсутність права подвійної експертизи при здачі збіжжя на хлібоприймальні бази, особлива прискіпливість працівників ДАІ та інших контролюючих інстанцій у період жнив, традиційні стрибки цін на пальне (у порівнянні з липнем минулого року воно подорожчало вдвічі), відсутність належної підтримки держави, передусім – у процесі формування ціни на зерно нового врожаю. Але цього року, як і кожного попереднього, аграрії сподіваються, що ситуація докорінно зміниться на краще.
Нині Аграрний фонд України задекларував мінімальну закупівельну ціну за тисячу тонн продовольчої пшениці ІІІ класу на рівні 1251 грн, повідомив Олександр Сень. Це може стати противагою тиску зернотрейдерів, які намагаються “збити” ціну. Водночас і голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, і заступник голови облдержадміністрації Володимир Андрієнко переконують сільгоспвиробників не приставати на умови перекупників, утримувати ціни на достойному рівні й гуртуватися для захисту своїх інтересів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.