Мертві бджоли не гудуть

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

"Закон зобов'язує аграріїв попереджати сільську раду за два дні до початку робіт. Ми на кілька днів закрили б вулики. Ніхто від цього не постраждав би, – розповідає мешканка села Олександрівки, власниця однієї з пасік Ніна Клітко. – Ми намагалися врятувати хоча б залишки пасік. Доклали значних зусиль, щоб пасіки з великими потугами, на цукровому сиропі, перезимували. Із п'яти пасік, які господарники утримують у селі, одна загинула повністю, у решті вижило 30% бджіл. Навесні бджолосім'ї ледь почали відроджуватися, з'явилася надія на медозбір. Тоді я зустрічалася і з директором ТОВ "Агро" Олексієм Куколенком, який орендує землі у нашому селі. Він пообіцяв, що буде заздалегідь повідомляти про роботи на полях".
 Але і цього року ситуація повторилася. 30 травня підприємство без попереджень обробило з вертольота гербіцидом свиріпу, що квітувала на посівах гороху за два кілометри від села. Через добу вся льотна бджола лежала перед вуликами мертва. "А скільки її загинуло в полі та дорогою додому, – бідкається Ніна Клітко. – Кожний пасічник знає, що решта бджіл і розплід загинуть протягом наступних тижнів, адже у вуликах усе тепер отруйне – і мед, і пилок".
І торік, і цього року депутат районної ради Ніна Клітко на сесії районної ради порушувала питання отруєння пасік гербіцидами. Тож депутати прийняли рішення звернутися до керівників сільгосппідприємств із вимогою – за два дні, як і передбачає закон, повідомляти сільську раду про запланований обробіток полів.
Вочевидь, лист місцевих депутатів директор ТОВ "Агро" Олексій Куколенко так і не прочитав, бо 17 і 18 червня без будь-яких попереджень підприємство знову поливало отрутою поле за два кілометри від сільських садиб у Олександрівці. Місцеві мешканці говорять, що під час обробітку в дворах стояв сизий туман…
Депутат Пирятинської районної ради Ніна Клітко звернулася з відкритим листом до орендарів сільськогосподарських земель, керівників господарств, депутатів усіх рівнів, де розповіла про проблему, що турбує бджолярів Олександрівки, та яка стосується усього району. Адже подібні факти у районі непоодинокі. Вона також звертається до членів комісії районної ради з питань екології і раціонального природокористування з проханням терміново направити лист-звернення до орендарів земель із вимогою дотримуватися законодавства і повідомляти населення через засоби масової інформації та за телефоном у сільські ради про запланований обробіток посівів гербіцидами.
А пасічникам, у свою чергу, Ніна Вікторівна пропонує зібрати інформацію про отруєння бджіл гербіцидами в районі за останні два роки, щоб виявити найбезвідповідальніших орендарів та керівників господарств.
"Настав час відновити і районне товариство бджолярів, – говорить Ніна Клітко, – бо якщо комусь здається, що це вузькопрофільна проблема, він помиляється. Гербіцидами отруюють не тільки бджіл, але й тварин, а найголовніше – людей".

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.