Пріоритети галузей освіти та культури

Анатолій ВАСЕВИЧ
“Зоря Полтавщини”

Про деякі питання розвитку освіти в області стосовно реалізації Указу Президента України "Про додаткові заходи щодо підвищення якості освіти в Україні" доповів начальник Головного управління освіти і науки облдержадміністрації Володимир Мирошниченко.
– 40 відсотків полтавських дітей дошкільного віку не відвідують дитячих садків, – наголошував він. – Так, якщо у 2003 році на 100 місць у дошкільних освітніх закладах було 94 дитини, то у 2008 – 108. Суттєвим залишається і розрив у наповнюваності міських і сільських закладів. На черзі ж до дитсадків у області перебувають 1300 дітей. Найбільше – у Полтаві, Кременчуці та Полтавському районі. Відтак, в області вживаються заходи щодо відновлення дитячих садків. На даний час відновлено роботу 46 дошкільних навчальних закладів.
У навчальному році, який нещодавно завершився, кількість учнів зменшилася на 9,9 тис. осіб у порівнянні з минулим. Тому скоротилася і мережа шкіл. За останні два роки їх в області стало на 19 менше.
Зазначалося, що в нашій області, в одній із перших в Україні, розроблено програму професійної орієнтації учнівської молоді на здобуття актуальних на ринку праці професій і спеціальностей.
Також було порушено питання комп'ютеризації та інформатизації загальноосвітніх навчальних закладів, поліпшення умов навчання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, соціального захисту педагогічних працівників та удосконалення системи їх перепідготовки, проведення ремонту будівель існуючих закладів, запровадження енергозберігаючих технологій, реалізації програми "Шкільний автобус" тощо.
Про хід виконання в області Указу Президента України "Про відзначення 200-річчя від дня народження Миколи Васильовича Гоголя" поінформував начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Годзенко.
Нині питання підготовки до ювілею є найважливішим у роботі колективу заповідника-музею М.В.Гоголя, говорилося на колегії. У 2007 році гоголівський заповідник було названо в числі лідерів серед музеїв України. Тут протягом минулого року проведено поточний ремонт меморіальних будівель, упорядковано садово-паркову зону. Проводиться робота з благоустрою території та укріплення берегової зони, облаштування газонів тощо. У Великосорочинському літературно-меморіальному музеї М.В.Гоголя поповнено експозиційний матеріал новими фондовими зібраннями.
Загалом в області уже проведено чимало культурно-мистецьких заходів, творчих конкурсів, видано книжок, створено теле- і радіопрограм, приурочених до цієї дати. Але зробити ще доведеться чимало. Акцентувалася увага на необхідності здійснення реконструкції обласного музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя, церкви у селі Великі Сорочинці, пам'ятників нашому славетному земляку.
Про хід виконання рішення колегії облдержадміністрації про аналіз стану виконання нормативно-правових актів стосовно запровадження системи "Картка" ЄДКС "Кадри" в роботу органів виконавчої влади Полтавської області доповів начальник управління державної служби Головного управління державної служби України в Полтавській області Олександр Черчатий.
З обговорюваних питань на колегії прийняті відповідні рішення.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.