Дорогий хліб до обіду

Надія РУДЕНКО
Студентка-практикантка факультету філології
та журналістики ПДПУ ім. В.Г.Короленка

Обгрунтованість підвищення цін нині перевіряють фахівці обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України по Полтавській області та Державної інспекції з контролю за цінами в Полтавській області.
Тим часом виробники хліба посилаються на об’єктивні причини, що зумовлюють подорожчання традиційно основного продукту на наших столах. Так, директор ВАТ “Полтавський хлібокомбінат” Юрій Скакуш називає такий крок вимушеним і аргументує його подорожчанням енергоносіїв, пально-мастильних матеріалів, а також сировини для випікання хлібобулочних виробів. Для прикладу Юрій Олександрович наводить ціну на хміль: протягом року вона зросла майже вдесятеро – з          24 грн до 204 грн за кілограм.
– Ми підняли відпускні ціни на 5–10%, але й таке подорожчання не перекриває всіх витрат. Виробництво стало збитковим, підприємство переживає не кращі часи. Звільняються спеціалісти, вже нікому розвозити хліб по торгових точках, не вистачає 25 водіїв, – розповідає керівник підприємства.
Подібним чином характеризує Іван Бондаренко фінансове становище інших хлібозаводів і хлібокомбінатів Полтавщини – членів асоціації “Полтавахліб”:
– Усі працюють збитково, адже вартість складових зростає швидше, ніж ціни на хлібобулочні вироби. Скажімо, тепер ми купуємо борошно вищого гатунку по 2,15 грн за кілограм, а в ціні готової продукції враховано лише 1,70–   2 грн. Поставок із держрезерву немає. ВАТ “Хорольська мехпекарня” у травні “заробила” 52 тисячі гривень збитків…
* * *
– Може, це подорожчання, що відбулося, для декого і не суттєве, але з нашими пенсіями відчутно б’є по кишені, – стверджує пенсіонерка Ніна Степанівна Рукась.
– Мені доводиться купувати щодня по 2–3 хлібини, бо велика сім’я. І за місяць набігає кругленька сума, – говорить вчителька загальноосвітньої школи Галина Петрівна Никіфорова.
Подорожчання життя в Україні все настирливіше ставить перед простою людиною запитання – як виживати?

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.