Очисні споруди – селищу, борги – лікарні?..

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”

– У минулі роки лікарня заборгувала КП "Кременчукводоканал" 150 тисяч гривень за послуги з обслуговування очисних споруд, – пояснює перший заступник голови Семенівської райдержадміністрації Віктор Федоренко. – Підприємство подало до суду і виграло справу, потім звернулось у виконавчу службу щодо стягнення цих коштів у примусовому порядку. Описали два автомобілі "швидкої", у тому числі й нову реанімаційну машину. Втім, на сьогоднішній день ми віднайшли можливість проплатити кошти з районного бюджету, і борг лікарні КП "Кременчукводоканал" станом на 20 червня вже становив 68 тисяч гривень.
Очисні споруди у Семенівці вже багато років залишаються об'єктом незавершеного будівництва. За словами першого заступника голови Семенівської райдержадміністрації Віктора Федоренка, першу їх чергу здали одночасно з пуском в експлуатацію районної лікарні. Семенівська районна рада  прийняла рішення щодо тимчасової передачі очисних споруд на баланс Семенівської ЦРЛ. На розгляд сесії районної ради питання подавалося з ініціативи райдержадміністрації. Депутати пішли на такий крок, аби вберегти об'єкт від розкрадання, відтак районна лікарня змушена була виконувати невластиві їй функції.
– Після здачі лікарні в експлуатацію очисні споруди більше не будувалися, на них фактично немає документації, – говорить головний лікар Семенівської ЦРЛ Анатолій Назаренко. – Ми знайшли лише рішення представника Президента України у Семенівському районі, датоване 1993 роком,  про тимчасову їх передачу КП "Кременчукводоканал", тоді лікарню й зобов'язали укласти договір із підприємством. Певна річ, медичний заклад не в змозі утримувати цей об'єкт самотужки, та й не повинен цього робити, адже будувалися споруди для всього селища. Отже, врешті-решт треба визначити: хто ж є власником очисних споруд у Семенівці?
Це питання, ймовірно, надовго зависло б у повітрі, якби ситуація не досягла критичної межі. Бо як інакше можна назвати арешт автомобілів "швидкої допомоги" з метою продажу в рахунок боргів, які накопичувалися з року в рік? Нині семенівська районна влада нарешті намагається з'ясувати, хто ж насправді повинен бути власником очисних споруд. Для цього створена спеціальна комісія, питання планується винести на сесію районної ради, яка відбудеться 4 липня.
– Це питання місцевої влади, і аж ніяк не лікарняного закладу, – прокоментував ситуацію заступник начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Юрій Курилко. – Лікарня не має жодного відношення до очисних споруд, і це взагалі не її компетенція. Зараз питання вирішується. Семенівська районна лікарня працює у звичному режимі.
Як повідомили у прес-службі облдержадміністрації, ситуацію щодо Семенівської районної лікарні тримає на особистому контролі заступник голови облдержадміністрації Надія Мякушко. Під її головуванням відбулася нарада за участю керівництва управлінь охорони здоров'я, житлово-комунального господарства, капітального будівництва облдержадміністрації, голів райдержадміністрації та районної ради Семенівського району, головного лікаря Семенівської ЦРЛ, представників підприємств "Полтававодоканал" та "Кременчукводоканал", провідного спеціаліста Державної виконавчої служби в Полтавській області. Прийнято рішення про необхідність негайно допомогти Семенівській центральній районній лікарні позбутися функцій, невластивих для лікувального закладу. Окрім цього, найближчим часом необхідно встановити в порядку, визначеному законодавством, власника очисних споруд селища. Надія Мякушко запевнила, що автомобілі "швидкої допомоги" у лікарні вилучатися не будуть, остаточно ситуація вирішиться до початку вересня. За умови співфінансування обласна влада готова допомогти громаді Семенівки у прискоренні реконструкції мережі водовідведення.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.