Медичні стандарти – проти недуг

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”

З прийняттям наприкінці минулого року цих стандартів у медиків з'явилися значно ширші можливості поліпшити якість надання онкологічної допомоги хворим.
 – У цьому документі чітко виписано, яким чином лікується кожне окреме захворювання, які операції потрібно робити, які ліки призначати, який має бути догляд за хворим, – пояснює професор, директор Національного інституту раку, головний онколог Міністерства охорони здоров'я України Ігор Щепотін. – Це, так би мовити, єдині правила, розроблені з урахуванням найкращого світового досвіду. І найголовніше – стандарти обов'язкові до виконання на всій території України, незалежно від того, де лікується хворий – у Полтаві, Києві чи у сільській місцевості.
Нині в Україні подібний документ прийнятий тільки в онкології. Головний онколог МОЗ України Ігор Щепотін зазначив, що створення стандартів діагностики, лікування та реабілітації, окрім іншого, дає змогу раціональніше використовувати державні кошти. Але головна мета введення їх у дію – надання гарантованої, безкоштовної, стандартизованої допомоги, яка максимально сприятиме одужанню пацієнта. Медичні стандарти – одна зі складових реформування онкології в Україні, що, як говорять медики, вже має позитивні результати. Зокрема, за останні три роки, незважаючи на збільшення рівня захворюваності на рак в усьому світі, в Україні вперше зафіксовано реальне зниження смертності від онкологічних захворювань.
Учасників заходу вітали заступник голови обласної державної адміністрації, депутат обласної ради Надія Мякушко, начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Віктор Лисак, ректор Української медичної стоматологічної академії, депутат обласної ради В'ячеслав Ждан, головний лікар Полтавського клінічного онкологічного диспансеру Володимир Лукашенко.
Під час роботи конференції медики та вчені також обмінялися досвідом лікування різних видів злоякісних пухлин, напрацювали пропозиції щодо вдосконалення стандартів діагностики, лікування і реабілітації в онкології та прийняли відповідну резолюцію.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.