Як вижити бібліотеці у селі?

Марина ПРИХОДЬКО
Журналіст

Книжковий фонд бібліотеки налічує майже 6000 примірників (третина – дитячі), ним користується 318 читачів, з них 61 – учні. Торік бібліотечний фонд поповнився на 58 книг. Для порівняння: у 1986 році – на 1490 примірників, у 1987-му – на 626.
Через недостатнє державне фінансування бібліотекар запровадила платні послуги та залучає кошти меценатів. Діє платний абонемент. Прочитання однієї книги коштує 50 копійок за 7 днів.
– Інші бібліотеки піднімають ціну за користування книгами, а я – ні. Для чого? – дивується Світлана Несвіжа. – У нас є спонсори, тож уже легше. Перед Новим роком меценати та політичні партії виділили для бібліотеки 700 гривень, тож ми змогли придбати різноманітну літературу – художні романи, детективи, дитячі книги, кілька книг медичної та сільськогосподарської тематики. Окрім того, серед джерел наповнення фонду – подарунки від читачів.
Сільські читачі здебільшого цікавляться романами і сільськогосподарською літературою. Відвідують бібліотеку більше дорослі, але є і діти досить активні. У Бродщинській бібліотеці регулярно проводяться тематичні книжкові виставки.
А що ж читає сама бібліотекар? “У мене різносторонні смаки, – розповідає Світлана Несвіжа. – Читаю багато, щоб допомагати читачам зорієнтуватися, порадити потрібну книгу. Чоловік цікавиться історичними, політичними книгами, особливо – пресою. Загалом на газети і журнали із сімейного бюджету щомісяця витрачаємо близько шістдесяти гривень. На рік чи півроку виписувати дорого, тому доводиться передплачувати щомісяця. Все це з дому я завжди несу до бібліотеки, щоб і мої односельці мали змогу почитати”.
Бібліотека знаходиться у приміщенні сільського Будинку культури. Два роки тому спонсори придбали будівельні матеріали, а бібліотекар сама зробила тут ремонт.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.