“Стаааять!!! Нє хадіть! Нє відітє, тут стрєляют!”

Ірина КУРОЧКА
“Зоря Полтавщини”

Уявіть собі: чудова погода, ліс, ви прямуєте дорогою до річки (зауважимо, дорогою загального користування, а не забутою лісовою стежкою), аж раптом вас зупиняє різка команда: "Стаааять!!! Нє хадіть!!! Нє відітє, тут стрєляют!!!". Чесно кажучи, ми одразу ж зупиняємося. Зрозуміло, що, якщо "стрєляют", треба "стаааять", мимоволі подумалося – добре, що хоч не було команди "Руки вгору!"… Швидко пересуваються люди в спеціальному екіпіруванні й стріляють короткими чергами. Що ж: "куля – дура", незалежно від того, металева вона і чи є бойовою, чи… Але ж що думають молодці, які ці кулі посилають у перехожих? Робимо їм зауваження, мовляв, де ж засоби безпеки, необхідні в таких випадках, адже місце не безлюдне, до того ж поряд – дитячі оздоровчі табори?! Себе ж вони убезпечили якнайкраще – і спеціальними шоломами, і одягом (на фото).  
Дільничний, якого ми запросили на місце надзвичайної події і який чомусь не вважав за потрібне представитися, пообіцяв розібратися.
А далі додав:
– Вони зараз стріляють із пістолетів…
Одразу ж після вихідних звернулися до начальника Новосанжарського райвідділу міліції Валерія Джежелия та його заступника з питань громадської безпеки Сергія Пархоменка. Звернулися в місцеву міліцію тому, що літній сезон для курортного району тільки-но починається, сюди приїде відпочивати чимало дітей, тож питання їхньої безпеки не є другорядним. Власне, не другорядне і питання безпеки місцевих жителів – де гарантія, що завтра окрики "Стаааять! Тут стрєляют!!!" не зупинять якусь стареньку місцеву жительку, яка такого тону й таких слів тут, на своїй землі, можливо, і під час Великої Вітчизняної війни не чула. Звернулися, бо завжди представники правоохоронних органів Полтавщини були діловими партнерами газети, про які б питання – позитивні чи негативні – не йшлося.
Однак реакція місцевих правоохоронців дещо подивувала. По-перше, вони висловили подив: "А чому міліція про це не знала?". Та невідомо ж, чому! Чому місцеві правоохоронці так і "не дізналися", що відбувається на території Клюсівської сільської ради, нам не відомо. До речі, Клюсівський сільський голова Григорій Твердохліб у телефонній розмові нам повідомив, що за дозволом на проведення стрільб на території, підпорядкованій сільській раді, до нього ніхто не звертався. Отож стрільби у лісі були незаконними апріорі.
Як повинно б усе відбуватися за законом, у міліції теж не пояснили: "Ми вам дамо відповідь в десятиденний термін".
А ще правоохоронці категорично відмовилися назвати учасників стрільб (вочевидь, вони знають їхні імена і прізвища) .
Ось так – не більше й не менше! Тобто – якби ми не викликали дільничного, не створювали правоохоронцям зайвого клопоту, змовчали про стрільби, то й було б усе нормально. А тепер, мабуть що, й ми клопоти матимемо…
Досить дивним є й те, що новосанжарські правоохоронці, з одного боку, нарікали на те, що, мовляв, ніхто не повідомив про те, що стріляють, а з іншого – відверто "наїжджали" на нас за те, що повідомили про факт і звертаємося за коментарями та інформацією. Цікавий маневр, чи не так? Можливо, як говорив класик, це комусь потрібно і комусь вигідно? Вочевидь, аж ніяк не пересічним жителям. Тоді – кому? Власне, куди й для чого готуються учасники "дорослих ігор" – чи часом не до участі в бандитських угрупуваннях?
Від редакції. Цей матеріал є офіційним запитом до прокуратури Полтавської області, УСБУ, ГУ МВС України в Полтавській області. Разом із ними хочемо з'ясувати – хто готує ці незаконні військові формування на території нашої області, для яких цілей і за чиєї згоди чи команди це відбувається.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.