Депутатські баталії навколо “Поля Полтавської битви” та комунальних тарифів

Анатолій ВАСЕВИЧ
Людмила САМОЙЛОВА

Відкрив і вів сесію голова обласної ради Олександр Удовіченко (ПР). У її роботі взяли участь народні депутати України Вадим Петренко (фракція БЮТ) й Микола Кульчинський (фракція НУ-НС).
Дискусій не викликали перші два питання порядку денного – про затвердження звіту про виконання обласного бюджету за 1-й квартал 2008 року й про внесення змін до показників обласного бюджету на 2008 рік, з яких доповідав начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Володимир Шапошніченко. Обласний бюджет за доходами (без врахування трансфертів з Держбюджету) виконано в сумі 107,8 млн грн. До загального фонду надійшло 92 млн грн, що на 16,4% більше плану й на 45% більше, ніж за відповідний період минулого року. Надходження доходів до спеціального фонду становлять 15,8 млн грн, що на 12,7% більше, ніж за відповідний період торік. Видатки загального фонду обласного бюджету за 1-й квартал 2008 року з урахуванням міжбюджетних трансфертів освоєні в сумі 229,7 млн грн, або на 79,6% до уточненого плану за звітний період. Видаткова частина спеціального фонду бюджету виконана в сумі 13,1 млн грн, або на 18% до річних планових показників зі змінами. Депутати затвердили звіт про виконання бюджету за 1-й квартал 2008 року з урахуванням офіційних трансфертів по доходах в сумі – 289382,2 тис. грн (з них по загальному фонду – 270952,1 тис. грн, по спеціальному фонду – 18430,2 тис. грн), по видатках – у сумі 242793,1 тис. грн (з них по загальному фонду – 229654,2 тис. грн, по спеціальному фонду – 13138,9 тис. грн). Затверджено й запропоновані зміни до показників обласного бюджету (депутати не підтримали лише один із пропонованих пунктів – фінансування відтворення пам’ятки історії церкви Різдва Пресвятої Богородиці у с. Гоголевому Шишацького району, яку, за пропозицією голови облдержадміністрації, до 200-річчя від дня народження М.В.Гоголя можна було б зробити частиною музейного комплексу).
Заступник голови обласної виборчої комісії Тетяна Суховська поінформувала обласну раду про рішення комісії. (Воно друкується в цьому номері газети).
Депутати заслухали звіт голови облдержадміністрації. Валерій Асадчев зосередив увагу присутніх передусім на тому, що хоч 2007 рік в цілому був складним у політичному й природно-кліматичному аспектах, для області він був стабільним і навіть успішним: нормально працювали органи влади всіх рівнів, прикладом чого є співпраця обласної ради і обласної державної адміністрації. В економіці області, промисловій галузі – зростання, винятком є Кременчуцький НПЗ, де обсяги переробки нафти значно зменшилися. В АПК як позитив голова облдержадміністрації відзначив оновлення машинно-тракторного парку. Нині облдержадміністрація вбачає одну з серйозних проблем, що назріває в АПК, – якість сировини для молокопереробних підприємств. Адже зі вступом у СОТ українці муситимуть дотримуватися її критеріїв. Водночас голова облдержадміністрації переконаний, що “зі вступом у СОТ аграрний комплекс Полтавщини за оборотом капіталізації підніметься на рівень нафтогазового комплексу”.
У бюджетній сфері Валерій Асадчев констатував перевиконання планових показників, профінансовано всі програми, затверджені обласною радою.
Область стає інвестиційно привабливою. Розвиваються газифікація, будівництво. А головною перешкодою на шляху реалізації інвестиційних проектів Валерій Асадчев називає стан комунальної галузі. Саме у стані комунального господарства, в енергозабезпеченні, енергетиці він вбачає найбільші проблеми області.
Валерій Асадчев зупинився у своєму виступі на розвитку, успіхах і завданнях галузей освіти, охорони здоров’я, спорту; розповів про актуальні програми берегоукріплення, забезпечення комунальною технікою комунальних господарств районів та інші.
Запитань до голови облдержадміністрації було багато.
Олександр Масенко (КПУ) піддав сумніву визначальну роль облдержадміністрації в господарчих успіхах області; Іван Коваль (СПУ) запитав про ситуацію з розпаюванням землі у селі Петрівцях Миргородського району, яке входило до Дібрівського кінного заводу, що у свою чергу підпорядкований Державному управлінню справами; Василь Сільчук (КПУ) поцікавився, чи є в області програма подолання бідності; Юрій Кобченко (ПР) попросив охолодити зайве завзяття контролюючих інстанцій при перевірці підготовки до літнього відпочинку дітей дитячого табору “Орлятко” у Карлівському районі, яким опікується Полтавська єпархія Української Православної Церкви. Запитання ставили також Микола Левченко (СПУ), Григорій Вернигора (ПР), В’ячеслав Прядко (ПР).
Особливу активність депутатів викликала проблема, порушена Олександром Залужним (БЮТ), – про фінансування спорудження пам’ятників і реконструкції музею “Поле Полтавської битви” до 300-річчя відомої баталії. Депутата цікавило, коли облдержадміністрація, на рахунок якої надійшли державні кошти, передасть їх міській раді Полтави для реалізації проекту. Валерій Асадчев підтвердив наявність коштів, але висловив докір владі обласного центру з приводу того, що фінансувати досі нічого – немає проекту, не проведено тендер, не визначено виконавця. З цим категорично не погодився міський голова Полтави Андрій Матковський, заявивши, що в місті є все, нема тільки грошей, бо облдержадміністрація має своє бачення того, що треба робити, відмінне від бачення депутатів міської ради. Так, у місті вважають, що виділених грошей не вистачить на будівництво музею козацтва, натомість необхідно навести лад на вже існуючих об’єктах.
Як з’ясувалося у ході дебатів, облдержадміністрація і міська рада подали у Київ два окремих проекти. При цьому облдержадміністрація не узгоджувала своїх дій з депутатами обласної ради.
Олександр Удовіченко підкреслив, що облдержадміністрація повинна знайти компроміс з міською радою у даному питанні.
В обговоренні звіту голови облдержадміністрації виступив Олександр Масенко, особливо наголосивши на тому, що облдержадміністрація, якщо вона уособлює владу області, повинна нести відповідальність за всі ділянки роботи. На Полтавщині ж, на думку депутата, облдержадміністрація знаходить за потрібне будувати пам’ятники і підвищувати тарифи на комунальні послуги. Депутат зауважив, що треба дати оцінку діяльності голови облдержадміністрації і запропонував оцінити діяльність негативно.
На голосування було поставлено проект рішення – “взяти до відома”. За нього не проголосувала необхідна кількість депутатів. Отож звіт голови облдержадміністрації депутатами не взято до відома.
Другою “болючою точкою” сесії стали питання комунальних тарифів на послуги централізованого постачання холодної води, водовідведення і на послуги централізованого опалення та постачання гарячої води (ще одне з цього розряду питання – про порядок коригування тарифів на житлово-комунальні послуги комунальних підприємств, що перебувають у спільній власності територіальних громад області, – було вилучено з порядку денного у зв’язку з відкликанням Валерієм Асадчевим).
Звично аргументи керівників комунальних підприємств (Валерія Ченчевого – “Полтававодоканал”, Віталія Кулика – “Миргородводоканал”, Степана Пасічка – “Полтаватеплоенерго”, Володимира Сахна – “Лубнитеплоенерго”) зводилися до невідповідності тарифів реальній собівартості, адже востаннє тарифи змінювалися у 2006 році. За цей час ціни на електроенергію зросли у 1,5 разу, на пально-мастильні матеріали, деталі, вузли, агрегати, вартість виробничих послуг – у середньому на 43%; мінімальна заробітна плата проти рівня 2006 року протягом 2008-го зросте на 46,1%. Вартість газу нині становить 1326,93 грн за 1 тис. м3, а в тарифах закладено 1021,32 грн. Відтак діяльність підприємств збиткова, у Миргороді через заборгованість за газ вже відключено гарячу воду, з початку червня можливе відключення від електропостачання.
Обговорення питання, зрозуміло, затяглося. Васи
ль Сільчук зробив заяву, що фракція КПУ не голосуватиме за підвищення тарифів.
Іван Коваль зачитав заяву фракції СПУ про те, що соціалісти голосуватимуть проти підвищення тарифів.
Звернувся до депутатів від імені громадської колегії при виконкомі Полтавської міської ради Олексій Шаманенко. Він висловив стурбованість тим, що хоч тарифи підвищують, та рівень послуг залишається низьким. Тому колегія пропонує розгляд питання відкласти, натомість підприємства “Полтававодоканал” і “Полтаватеплоенерго” передати до міської комунальної власності і затвердити програму їх реформування.
Розгляд питання про тарифи перейшов саме в цю площину – чи доцільно передати підприємства, які 95% своїх послуг надають саме полтавцям, із власності обласної територіальної громади у власність Полтави і що робити з дільницями підприємств, які обслуговують райони. Звучали різні, іноді протилежні, думки депутатів Леоніда Куроєдова (БЮТ), Івана Близнюка (НУ-НС), Володимира Оніщенка (ПР), Олександра Масенка (КПУ).
Міський голова Миргорода Олександр Паутов заявив, що місто готове було взяти у свою власність “Миргородводоканал”, “Миргородтеплоенерго”, з відповідним проханням депутати міськради зверталися три роки, проте тепер, коли стан підприємств зовсім плачевний, миргородці такого рішення не погодять. Підвищувати ж тарифи потрібно, бо іншого виходу нині немає.
Олександра Паутова підтримав Андрій Матковський, який вважає, що у цій ситуації тарифи треба підвищувати, і висловив жаль, що досі обласна влада не погодилася передати “Полтававодоканал” і “Полтаватеплоенерго” Полтаві, адже місто не може впливати на їхній стан, проте у критичних ситуаціях ці підприємства ставлять місто перед фактом: їх треба рятувати.
Обласна рада затвердила нові тарифи на послуги централізованого постачання холодної води, водовідведення.
При цьому за пропозицією Олександра Удовіченка цим же рішенням було зобов’язано облдержадміністрацію надати до 1.08.2008 р. на розгляд обласної ради конкретні пропозиції щодо реформування комунальних підприємств: депутати нагадали, що таке доручення вони давали при розгляді питання щодо підвищення тарифів минулого разу, проте виконано воно не було.
Коли перейшли до питання щодо підвищення тарифів на теплопостачання, заяву від фракції БЮТ зробив голова фракції Дмитро Хрістов: фракція не підтримає рішення про підвищення тарифів.
При голосуванні рішення не набрало необхідної кількості голосів.
Депутати внесли доповнення та зміни до обласної Програми увічнення пам'яті видатних земляків. На сесії ухвалено рішення про погодження отримання без проведення аукціону спеціального дозволу дочірньою компанією "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку нафтогазоносних надр з подальшим видобуванням (промисловою розробкою) нафти і газу, ряду родовищ, які розташовані на території Полтавської області. Також депутати прийняли обласну Програму забезпечення житлом на 2008 рік військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, звільнених у запас або відставку за станом здоров'я, віком, вислугою років та у зв'язку зі скороченням штатів, які перебувають на квартирному обліку за місцем проживання, членів сімей з числа цих осіб, які загинули під час виконання ними службових обов'язків, а також учасників бойових дій в Афганістані та воєнних конфліктів, обласну Програму попередження виникнення аварійних ситуацій в окремих загальноосвітніх навчальних закладах області на 2008 рік.
Депутати схвалили проект Програми створення комплексної системи соціального захисту одиноких непрацездатних громадян, звільнених з місць позбавлення волі, на засадах існуючих стаціонарних комунальних установ системи соціального захисту Полтавської області та рекомендували його до участі у Всеукраїнському конкурсі проектів і програм розвитку місцевого самоврядування, гарантуючи у разі перемоги дольову участь фінансування з обласного бюджету. Було внесено зміни до обласної Комплексної програми профілактики правопорушень на 2006– 2010 роки та обласної Програми організаційного забезпечення діяльності судів області на 2007– 2010 роки.
Не підтримали депутати проект рішення про передачу цілісних майнових комплексів установ ветеринарної медицини із спільної власності територіальних громад області у державну власність та відмовили у погодженні отримання без проведення аукціону спеціального дозволу дочірнім підприємством НАК "Надра України" "Полтаванафтогазгеологія" на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку Східно-Полтавського родовища бішофіту, яке розташоване на території Полтавського району. Також у ході голосування було відхилено ряд кандидатур керівників об'єктів господарювання спільної власності територіальних громад області на призначення на умовах трудового контракту.
У ході пленарного засідання погоджено депутатські запити Віри Ярещенко (НС-НУ), Валерія Пархоменка (ПР), Володимира Несена (КПУ), Дмитра Хрістова (БЮТ), Юрія Шляхового (БЮТ), Анатолія Шкарбана (БЮТ). Також було ухвалено звернення до Верховної Ради України про сприяння щодо передачі цілісного майнового комплексу мототреку в селі Розсошенці Полтавського району до спільної власності територіальних громад області.
У "Різному" депутат Анатолій Шкарбан поінформував про факт свавілля у селі Бугаївка Глобинського району приватної фірми. Її охоронці перекрили комунальну дорогу, влаштувавши там блокпост. Проїхати на автомобілі у сусіднє село можна тільки пред'явивши паспорт. Документів на здійснення перевірки у приватної фірми немає. Анатолій Шкарбан попросив дати доручення відповідним службам, щоб розібратися у цій ситуації і вияснити, "хто дозволив ввести окупаційний режим на частині території Глобинського району Полтавської області".
Віктор Акімов (СПУ) запропонував створити при голові обласної ради фонд допомоги на лікування депутатам облради. Іван Момот (ПР) оприлюднив політичну заяву фракції Партії регіонів, у якій критично оцінено діяльність нинішнього уряду.
Загалом з урахуванням зауважень і доповнень депутати прийняли рішення по 41 питанню порядку денного сесії.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.