А більший меншого тусає…

Фермерувати Ярослав Савченко починав із 15 га землі, поступово збільшуючи орний клин, який нині перевищує 100 га. Коли ж сільськогосподарське ТОВ імені Калініна розвалилось остаточно, близько чотирьох десятків його членів віддали свої земельні та майнові паї в оренду ПАФ “Подоляка”, а 14 – відділилися, щоб господарювати одноосібно. Серед іншого в рахунок майнових паїв їм (14 особам) дісталося приміщення вівцеферми, яку згодом перетворили на зерносклад.
Вісім із одноосібників здали своє майно та земельні паї в оренду фермеру Ярославу Савченку (ФГ “Мрія”), решта – фермеру Михайлові Остапчуку. З часом Я. Савченко запропонував пайовикам викупити в них майно (частину вівцеферми) за 70% його вартості (фактично викупив за 100%). Декотрі погодилися, але частина господарів завагалася, підшукуючи, кому б продати свій пай дорожче. І такого господарника знайшли в особі засновника приватної агрофірми Олександра Подоляки. Відтак комора для зберігання зерна з кінця 2007 року вже належить трьом власникам – Я.Савченку, М.Остапчуку, О.Подоляці, до того ж, у кожного з них є активів рівно на третину зазначеного приміщення. Однак варто додати, що юридично цей розподіл не відбувся, тож документів бюро технічної інвентаризації, де б було винесено в натуру частину комори кожного із власників, немає. На зберіганні тут перебувало зерно М.Остапчука, ще 5 тонн, що належать Байрацькій школі, і більше 100 т – Я.Савченку.
Вівторок 25 березня не віщував нічого лихого. Та несподівано Михайло Остапчук запримітив на даху зерноскладу (а він живе поряд) кількох людей.
Розповідає Галина Савченко: “Підійшовши ближче, він побачив, що четверо підлітків зривають шифер із даху зерноскладу саме над тією його частиною, де зберігалося збіжжя Я.Савченка. За лічені хвилини до комори підійшла я з чоловіком, викликали дільничного міліціонера Володимира Завадського. Сюди ж прибули директор школи Любов Чуб, секретар сільської ради Лідія Павленко та Микола Пастушенко. Я попередила хлопців про відповідальність за скоєне, і вони почали накривати дах уже зірваними листами шиферу. Коли ж усі розійшлися, приїхав О.Подоляка й змусив підлітків завершити розбирання даху”.
Повторю, що це сталося у вівторок, 25 березня. Навряд чи можна уявити морально-психологічний стан сім’ї Ярослава й Галини Савченків, адже навіть невеликий дощик міг звести нанівець нелегку хліборобську працю, потрібно було терміново шукати місце для зберігання зерна, адже пролітав сніжок, що змінювався дощем і не обіцяв нічого хорошого.
… День і ніч 27 березня Савченки перевозили своє збіжжя. Частина ще залишилася в злополучній коморі, тож його накрили плівкою.
– Зерно – це мої оборотні кошти, і якби воно потрапило під дощ, я був би банкрутом. Адже я від держави нічого не приховую. Все, що вирощує ФГ “Мрія”, обліковується й оподатковується, – зазначив фермер Ярослав Савченко. – До того ж продавати збіжжя зараз немає часу, треба закривати вологу й сіяти – земля нині дуже швидко висихає, згаяних днів потім не надолужиш. Комора для зберігання зерна – колективна власність, тож що з нею робити – треба вирішувати на загальних зборах співвласників, а не одноосібно…
P.S. Поки  матеріал готувався до друку, з с. Байрак (Диканський район) повідомили про те, що там почалися (нібито планові) перевірки економічної діяльності Байрацької загальноосвітньої школи та фермерського господарства Михайла Остапчука.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.