Корисне спілкування у новому форматі

На запитання присутніх відповідали голова обласної ради, керівник фракції Партії регіонів в обласній раді Олександр Удовіченко та керівники всіх депутатських фракцій. Тема розмови – робота депутатського корпусу протягом двох років нинішньої каденції.
– Ми зробили цей прес-центр для того, щоб журналісти у комфортніших умовах могли працювати в режимі певної періодичності, яку задекларуємо, будемо спілкуватися й обговорювати актуальні питання суспільного, політичного життя та події, які відбуваються на Полтавщині, – відзначив Олександр Удовіченко. – За два роки роботи нинішнього скликання обласної ради ми пройшли певний шлях. Діють сайти Полтавської обласної ради та агентства "Новини Полтавщини", де намагаємось оперативно подавати інформацію. Керівництво обласної ради відкрите для спілкування.
Відбулося 14 пленарних засідань сесій, на яких прийнято 454 рішення. Депутати працювали з виборцями, за їхніми зверненнями було оформлено на сесіях і направлено до різних владних установ 33 депутатських запити. На сесіях приймалися звернення до центральних органів влади, з різних проблем, які цікавлять полтавську громаду, але не вирішуються ні на обласному, ні на державному рівнях. Прийнято 47 обласних галузевих програм. У порядку контролю розглянуто виконання 12 з них, деякі відкоригували стосовно збільшення фінансування, а дію деяких продовжили.
Зокрема, на останній сесії продовжено програму попередження виникнення надзвичайних ситуацій у школах. Вона приймалася на рік, але через відомі проблеми з тендерами всі кошти не були використані, тому депутати продовжили час дії цього документа на 2008 рік. Це приклад того, що обласна рада намагається контролювати використання коштів по прийнятих нею програмах, які, як правило, ініціюються і виконуються органами виконавчої влади, тобто обласною державною адміністрацією.
– Обласна рада ще попереднього, четвертого, скликання прийняла для себе пріоритетом соціального розвитку галузь медицини, – наголосив Олександр Удовіченко. – Ми намагаємось найбільшу частину коштів обласного бюджету, державних коштів направляти саме в цю галузь. За чотири роки радам двох скликань і трьом складам облдержадміністрації у різні періоди життя нашої держави, в тому числі в непростих політичних ситуаціях, вдалося відбудувати і реставрувати соматичний корпус обласної клінічної лікарні. Ми вважаємо це прикладом того, як, акумулюючи кошти, а не розпорошуючи потроху на невеликі об'єкти, можна зробити серйозну масштабну справу. Є спільна думка з облдержадміністрацією про подальше вкладання коштів державних субвенцій, які надходять в область і якими розпоряджається влада на місцевому рівні, у будівництво протитуберкульозного диспансеру.
Ще одна галузь, куди вкладається якомога більше коштів з обласного бюджету, – газифікація населених пунктів області. Олександр Удовіченко відзначив, що органи влади суттєво просунулись уперед у цьому питанні. Насамперед ресурси спрямовуються для газифікації Семенівського і Кобеляцького районів.
– Якщо говорити про поточну діяльність облради, – зазначив Олександр Удовіченко, – повинен сказати про те, що, на мій погляд, нам удалося за півтора року консолідувати зусилля навколо конкретних суспільних рішень, а потім вже – політичних позицій, адже в облраді представлено 5 політичних сил. У керівництві ради – представники трьох найчисельніших депутатських фракцій. Безумовно, є прагматичні позиції, є політика кожної з партій. На наш погляд, нам вдалося об'єднати депутатів навколо конкретних сесійних рішень, насамперед – соціально-економічного спрямування, а потім уже – політичних оцінок і висловлення інтересів своїх партій. Якщо говорити про наше життя і його "прозу", то обласна рада має свій апарат – один із найменших у країні за кількістю співробітників. Разом із керівним складом і технічними працівниками це 40 осіб, тоді як інші облради мають в апараті по 80–90 працівників. Ми бачимо, що маємо резерви, але, так сказати, нам ніхто не може закинути камінь у город, що ми безглуздо витрачаємо обласні кошти.
Робота представницького органу спрямована у першу чергу на забезпечення подальшого соціально-економічного та культурного розвитку області, відстоювання спільних інтересів територіальних громад. Критерієм роботи обласної ради є не кількість проведених заходів, а їхня результативність. Політичні ж питання при цьому відходять на другий план.
Депутати нинішньої каденції обрані на пропорційній основі й для кращого представлення територій працюють у закріплених районах. Робота депутатів – специфічна, й оцінювати її важко: чи 100 разів, чи 10 був у районі депутат – це неконструктивний підхід. Ми закріпили депутатів різних політичних сил за районами, намагались зробити так, щоб усі фракції пропорційно були закріплені, тому що депутати, окрім депутатських обов'язків, виконують ще й функції політичних сил. Безумовно, ця робота більше дає конкретних результатів у частині фінансової допомоги, яку може виділити обласний бюджет. Це спілкування з виборцями – підтримка незахищених верств населення. Цього року ми збільшили об'єми фінансування і можливість надання допомоги. Це буде 15 тисяч на кожного депутата на 2008 рік.
Депутати обласної ради беруть участь у сесіях місцевих рад, допомагають вирішити на обласному рівні проблеми територіальних громад та окремих громадян, за їхніми зверненнями готують і направляють до вищих органів влади депутатські запити.
В органах місцевого самоврядування області, наголосив Олександр Удовіченко, обласна рада вбачає партнерів, тому й відносини з ними будує виключно на партнерських засадах.
Голова обласної ради відповів на запитання журналістів, що стосувалися також виконання облдержадміністрацією делегованих обласною радою повноважень, ситуацій із нецільовим використанням бюджетних коштів, підготовки до 300-річчя Полтавської битви і 200-річчя Миколи Гоголя, співпраці з громадськими організаціями тощо. Повний текст прес-конференції подано на сайті агентства "Новини Полтавщини".
З журналістами поспілкувалися й голови всіх депутатських фракцій облради.
Дмитро Хрістов, керівник депутатської фракції "Блок Юлії Тимошенко" в обласній раді:
– Вважаю, головним уроком нашої дворічної депутатської роботи є те, що вибори, вперше в Україні проведені за партійною системою, внесли деякі особливості у діяльність депутатів. Ця система має свої переваги і недоліки. Особисто я є її прихильником, але не виключено, що, можливо, у майбутньому слід зробити систему змішаною, аби було рівноцінним представництво усіх районів. Узагалі ж виборці, навіть незважаючи на виборчу систему, завжди підтримують ту чи іншу політичну силу, і результати виборів необхідно враховувати. У керівному складі обласної ради політичні сили повинні бути представлені за своїм рейтингом. Суперечки ж між результатами виборів і кадровою політикою вносять розлад у роботу. Хоча в цілому я задоволений роботою голови обласної ради. Нам вдається приймати виважені рішення.
Задоволений я і роботою депутатів фракції БЮТ. Наша політична сила вимагає, щоб кожен із народних обранців хоча б раз на місяць бував у закріпленому за ним районі й проводив прийом громадян. А результат уже залежить від того, як хто ставиться до своїх обов'язків.
– Які проблеми найбільше хвилюють виборців?
– За минулий рік я направив близько 500 депутатських звернень до різних інстанцій. Більше половини з них – звернення з питань пенсійного забезпечення і соціальних виплат, інша частина – скарги на дії міліції, прокуратури, судів, прохання матеріальної допомоги.
– Коли у Полтаві перейменують вулиці, названі іменами діячів комуністичного режиму?
– Міська влада повинна рахуватися з думкою громадян. Проведено опитування, його результати ми знаємо. У той же час ми слабо інформуємо населення про необхідність проведення таких змін. А вони справді потрібні, щоб вшанувати усіх видатних полтавців.
&n
dash; Які депутати у вашій фракції є найбільш активними?
– Це, безумовно, заступник голови фракції Анатолій Шкарбан. Йому належить найбільша кількість ініціатив. А ще – Леонід Куроєдов, Ірина Максимишина, Олександр Залужний, Юрій Шляховий та інші. Остання сесія була складною для депутатів усіх фракцій, адже розглядалося 52 питання. Ми двічі збиралися перед сесією, і в результаті нам вдалося скоординувати свою роботу. Відтак жодних проблем по результатах голосування не було.
– Ваше ставлення до можливого вступу України до НАТО.
– Я за те, щоб Україна була членом НАТО, і, думаю, рано чи пізно вона приєднається до цієї організації. Жодна з країн – нинішніх членів Альянсу – не може поскаржитися, що їй стало жити гірше. Навпаки, рівень життя поліпшився, армія стала професійнішою.
– Ваше ставлення до завершення мораторію на продаж сільськогосподарських земель і до членства України у СОТ.
– У СОТ ми вже майже вступили. Щодо мораторію на землю, то взагалі земля має бути ринком. Але до цього треба готуватися. На сьогодні Україна не готова до запровадження таких ринкових відносин.
– Наскільки у вашій фракції враховується думка кожного депутата?
– Під час засідання фракції кожен депутат висловлює власну думку, і ми її враховуємо. Але є питання, коли ми приймаємо рішення вільним голосуванням.
Іван Близнюк, керівник депутатської фракції "Народний Союз Наша Україна" в обласній раді:
– Наша фракція працює монолітно. Програму, з якою йшли на вибори, ми виконуємо. А взагалі вважаю, що наступні вибори до обласної ради повинні проводитися за мажоритарним принципом.
Зроблю кілька уточнень з питань, які вже порушувалися на прес-конференції. Щодо виділених коштів на реконструкцію іконостаса у храмі с. Великі Сорочинці, то їх було повернуто. Проблема у тому, що за роботу бралися люди, які не мали відповідного рівня професіоналізму. І коли цей іконостас, до речі, унікальний, почали розбирати і відвантажувати у мішки, то, звичайно, священики запротестували. Зараз вирішується, хто проводитиме ці роботи. Якщо ж говорити відверто, то в Україні у цій галузі дуже мало майстрів високого рівня. Щодо могили Скліфосовського на полі Полтавської битви, то у нас є пропозиція, і, сподіваюся, депутати її підтримають, – на впорядкування поховання виділити 200 тис. грн.
– Полтавщина причетна до проведення Євро-2012. Які заходи в області проводитимуться з цього приводу?
– Бюджет Євро-2012 передбачає 127 млрд грн. Ми виступаємо з ініціативою виділити з державного бюджету 12 млрд грн тільки на реконструкцію автошляхів. Нам треба зробити дорогу першої категорії до Решетилівки, другої категорії – від Решетилівки до Царичанки. Окрім того, полтавський аеропорт є запасним аеропортом м. Харкова. Тому до цього міста теж повинна пролягати дорога першої категорії. У
100-кілометрову зону входять Кобеляки. Зараз ми розробляємо програму, які об'єкти необхідно там побудувати.
Для Полтавщини був би великий зиск, якби ми активніше розбудовували туристичну інфраструктуру, щоб наша область була не тільки духовним осередком України, а й її туристичною Меккою. І я дивуюся деяким нашим бізнесменам, які вважають, що туризм – неперспективна, нерентабельна галузь. Можливо, на цьому ринку ще немає серйозної конкуренції, а коли вона з'явиться, то й справи тоді підуть на лад.
Віктор Іноземцев, керівник депутатської фракції Соціалістичної партії України в обласній раді:
– Обласна рада сьогодні в цілому працює стабільно, є порозуміння між депутатами різних політичних сил. Наша фракція налічує 15 депутатів. Це люди, які мають практичний досвід роботи. Багато з них були депутатами районних, обласної рад кількох скликань. Напередодні пленарного засідання сесії ми теж зустрічаємося, намагаючись досягти єдності стосовно питань, які розглядатимуться. Але завжди враховуємо думку кожного. Ми виходимо з позицій, що, незважаючи на політичні переконання, повинні ухвалювати рішення в інтересах територіальної громади. Соціалісти – за оптимізацію тарифної політики у кожному регіоні країни, причому обов'язково з урахуванням його особливостей. Ми займаємо чітку позицію стосовно аграрного сектора, виступаючи проти продажу землі, підтримуємо освіту, медицину, культуру – сфери, що потребують особливої уваги. Щодо виборчої системи, то вона повинна бути партійно-мажоритарною, коли люди обиратимуть і конкретну особу, і політичну силу.
– Ваше ставлення до вступу України до СОТ і можливого вступу до НАТО.
– Я завжди виступав за вступ до СОТ, навіть коли соціалісти були проти. Але нам необхідно, передусім, визначити пріоритети. Що стосується НАТО, то у світі прекрасно живуть десятки країн, які є позаблоковими. І Україна – самодостатня держава. А взагалі давайте проведемо референдум, і нехай свою думку скажуть люди.
Василь Сільчук, заступник голови фракції Комуністичної партії України в обласній раді:
– Депутати нашої фракції намагаються працювати з виборцями всіх районів і захищати інтереси громадян усієї області. А давати оцінку роботі депутатів повинні самі громадяни.
Я вважаю, що депутати облради не повинні стояти осторонь і займати позицію спостерігача, коли керівництво держави приймає такі доленосні рішення, які впливають на життя всіх громадян України.
Фракція комуністів підготувала звернення до вищих органів влади стосовно проведення всенародного референдуму з питання вступу до НАТО. Комуністи мають послідовну позицію про неможливість збільшення комунальних тарифів для населення. Ініціюватимуть створення комісії, яка розбереться, куди дівається видобутий на Полтавщині газ і за якою ціною його продають.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.