Головний підсумок роботи – прийняття обласних соціальних програм

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять померлого депутата обласної ради Валентина Андрущенка.
Почесні грамоти обласної ради були вручені начальнику головного управління економіки облдержадміністрації Валентині Поліщук та начальнику відділу організаційного забезпечення апарату облради Леоніду Григору. Депутата Володимира Онищенка (СПУ) привітали з днем народження.
Затверджуючи порядок денний сесії, депутати внесли  ряд додаткових питань. Були вилучені з розгляду питання про затвердження обласної Програми захисту прав споживачів на 2008–2012 роки, про внесення змін до Комплексної програми розвитку малого підприємництва, які, на думку депутатів, потребують доопрацювання. Через відсутність голови облдержадміністрації Валерія Асадчева, який перебував у службовому відрядженні, його звіт про виконання Програми економічного і соціального розвитку області, обласного бюджету, здійснення делегованих радою повноважень за 2007 рік перенесено на наступну сесію.
Про виконання обласного бюджету за 2007 рік на сесії доповів начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Володимир Шапошніченко. Обласний бюджет за доходами (без врахування трансфертів із Держбюджету) виконано в сумі 387,8 млн грн, що становить 110,4% до річних планових показників. Проти 2006 року надходження збільшилися на 105,4 млн грн, або на 37,3%. До загального фонду, без урахування трансфертів з Держбюджету, надійшло 320,6 млн грн, що на 7,8% більше плану. Видатки загального фонду обласного бюджету, з урахуванням міжбюджетних трансфертів, освоєні в сумі 97,6 млн грн, або на 89% до уточненого плану за звітний період. Основна питома вага коштів бюджету спрямована на галузі соціального призначення і загалом складає 413,7 млн грн. Сесія обласної ради затвердила звіт про виконання обласного бюджету за 2007 рік по доходах у сумі 1297,4 млн грн, по видатках – у сумі 1273,2 млн грн.
Зі станом виконання Програми земельної реформи депутатів ознайомив заступник начальника головного управління земельних ресурсів у Полтавській області Олександр Шило. На виконання заходів Програми з різних джерел фактично використано 26,4 млн грн. А 335,5 тисячі (95,8%) всіх власників земельних паїв посвідчили своє право власності державними актами. Запитання, зауваження і пропозиції з цієї теми висловили депутати Юрій Кобченко (ПР), Анатолій Шкарбан (БЮТ), Олександр Масенко (КПУ), Тетяна Корост (ПР), Семен Антонець (Блок Литвина), Іван Коваль (СПУ), народний депутат України Сергій Гордієнко. Зауваження стосувалися розрахунків за оренду землі, захисту прав власників земельних ділянок, ефективного використання та інвентаризації земель, відшкодування втрат від сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. З цього питання прийняте рішення – звернути увагу органів виконавчої влади на незадовільне виконання Програми земельної реформи в частині фінансування заходів, дієвого контролю за використанням і охороною земель тощо. Депутати прийняли Програму розвитку земельних відносин на 2008–2012 роки в Полтавській області.
Депутати розглянули і затвердили низку обласних програм. Програма розвитку обласного комунального підприємства “Аеропорт-Полтава” на 2008 рік дозволить забезпечити сертифікаційну спроможність цього підприємства та його подальший розвиток. Цільова Програма підтримки інвестиційної діяльності, зміцнення міжнародного іміджу та розвитку міжнародного співробітництва Полтавської області на 2008–2010 роки передбачає, зокрема, активізацію виставкової діяльності, розвиток бренда Полтавської області та експортного потенціалу регіону. Обласна Програма підтримки роботи з обдарованою молоддю на 2008–2010 роки пропонує виплачувати грошові винагороди вчителям і учням-переможцям обласного етапу Всеукраїнських олімпіад та конкурсу-захисту наукових робіт МАН. Обласною Програмою зайнятості населення на 2008–2009 роки передбачається створити в області у нинішньому році 29400 робочих місць, у наступному – понад 31 тисячу, найбільше – в галузях торгівлі, ремонту техніки, переробній промисловості, з надання комунальних послуг.
Сесія обласної ради затвердила також обласну Програму будівництва сучасних спортивних майданчиків зі штучним покриттям на 2008–2011 роки, якою передбачено збудувати такі споруди у поточному році в Козельщині, Шишаках, Карлівці, Семенівці. Депутати прийняли Програму розвитку обласного державного телерадіомовлення Полтавської ОДТРК “Лтава” на 2008–2010 роки; продовжили на 2008 рік дію обласної Програми “Попередження виникнення аварійних ситуацій в окремих загальноосвітніх закладах області”; внесли зміни до обласної Комплексної програми профілактики правопорушень на 2006–2010 роки, Програми забезпечення пожежної безпеки на період до 2010 року.
Депутати погодили видатки фонду охорони навколишнього природного середовища області, затвердили пооб’єктний перелік робіт з охорони земель, витрати по яких підлягають компенсації за рахунок коштів обласного бюджету, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва. Було прийняте рішення про створення регіонального страхового фонду продовольчого зерна.
Тривалу дискусію у сесійному залі викликало обговорення Звернення обласної ради до Президента України та Кабінету Міністрів України щодо прискорення реагування на рішення районних рад стосовно висловлення недовіри окремим головам райдержадміністрацій області. Текст Звернення оприлюднив голова постійної комісії з питань забезпечення законності і правопорядку Олександр Масенко (КПУ). Зокрема Зіньківською, Козельщинською, Семенівською районними радами рішення про недовіру головам райдержадміністрацій прийняте більшістю депутатів від загального складу ради, Машівською та Новосанжарською райрадами – понад двома третинами депутатів. Обговорюючи це питання на сесії, частина депутатів обласної ради, у тому числі голова Олександр Удовіченко, голова постійної депутатської комісії Іван Момот (ПР), депутати Олег Кулініч (БЮТ), Юрій Кобченко (ПР) народний депутат України Сергій Гордієнко (КПУ) висловилися за прийняття Звернення, відзначали важливість дотримання законності не лише громадянами, а й державними органами. Оскільки районні ради після висловлення недовіри головам райдержадміністрацій не отримали від Секретаріату Президента України відповіді у визначені законом строки, наголошували депутати, обласна рада зобов’язана відреагувати, заявивши про свою позицію з цього питання. Віктор Іноземцев, керівник фракції СПУ, назвав серед причин такої ситуації недосконалість виборчої системи і двовладдя у районах.
Голова постійної депутатської комісії Валерій Капленко (НСНУ), депутати Олег Пустовгар (НСНУ), Семен Антонець (Блок Литвина), Ірина Гулей (НСНУ) говорили про те, що прийняття такого Звернення треба відхилити, адже воно ще більше політизуватиме ситуацію на місцях. Пропоноване Звернення не прийнято.
Дискусію на сесії викликало також питання про Програму розвитку інформаційної сфери, книговидання та книгорозповсюдження у Полтавській області на 2008–2010 роки. Депутат Юрій Шляховий (БЮТ) пропонував для фінансової підтримки газет «Зоря Полтавщини» та «Село полтавське», співзасновниками яких є обласна рада і облдержадміністрація, кошти виділити лише після реформування цих ЗМІ у друковані органи обласної ради. Голова облради Олександр Удовіченко наголошував, що з даного питання працює робоча група. Він запропонував кошти виділити, аби не заблокувати роботу видань. Олександр Масенко просив роз’яснити ситуацію щодо минулорічної затримки надання «Зорі Полтавщини» облдержадміністрацією частини коштів, виділених обласною радою. Олександр Удовіченко запевнив, що зробити це можна буде тільки після того, як КРУ завершить відповідну перевірку. Депутати прийняли Програму розвитку інформаційної сфери, книговидання та книгорозповсюдження у Полтавській області на 2008–2010 роки, не задовольнивши пропозицію Юрія Шляхового.
На сесії також внесено зміни до показни
ків обласного бюджету на 2008 рік. Було виділено кошти на реконструкцію та будівництво низки об’єктів соціальної сфери. Секретар Полтавської міської ради Олександр Козуб акцентував увагу на необхідності приділити більшу увагу підготовці до проведення заходів з нагоди відзначення 300-ліття Полтавської битви. За його словами, наша область має використати цю подію, як, втім, і те, що вона потрапила у зону проведення Євро-2012, для того, аби стати одним із провідних туристичних центрів України. «Для цього є всі реальні підстави, – наголошував він. – Надавши сьогодні пріоритет і фінансову підтримку Полтаві, матимемо спільний виграш у майбутньому». Голова обласної ради пообіцяв, що дане питання обов’язково буде розглянуте на одній із наступних сесій, і депутати всіляко сприятимуть його вирішенню. «Об’єкти, які необхідно реконструювати, – повідомив Олександр Удовіченко, – знаходяться на балансі комунальної власності м. Полтави, а тому передусім необхідно, аби міська рада разом із облдержадміністрацією скоординувала свої зусилля і склала спільний план проведення даних заходів».
Розглядаючи питання про виділення коштів для надання в області пільгово-дострокових кредитів на молодіжне будівництво, реконструкцію та придбання житла, депутат Юрій Шляховий наголошував, що регіональним управлінням Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву кредити виділяються вузькому колу людей. Викликають сумнів прозорість цього процесу та доступність кредитування для багатьох молодих сімей. Тому до з’ясування усіх необхідних обставин пропонувалося кошти не виділяти. Але Анатолій Шкарбан (БЮТ) та Іван Близнюк (НСНУ) наголошували, що певну суму треба все-таки зарезервувати. А безпосередньо фінансування розпочати тільки тоді, коли на засіданні комісії обласної ради буде заслухано звіт про використання коштів у попередні роки і продемонстровано прозору схему надання кредитів. «Дана програма є двосторонньою, – пояснив Олександр Удовіченко, – частина коштів виділяється з державного бюджету. Свій вклад повинна вносити і Полтавська область задля щорічної участі у цьому проекті». Тож обласна рада прийняла рішення зарезервувати 2 млн грн для регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву та доручила профільним комісіям обласної ради спільно з облдержадміністрацією вивчити роботу регіонального управління фонду з використання бюджетних ресурсів.
Сесія не підтримала звернення до Президента України про проголошення Всеукраїнського референдуму щодо вступу України до НАТО, внесеного фракцією Комуністичної партії України в обласній раді. З цього приводу дискутували Василь Сільчук (КПУ), Олександр Масенко (КПУ), Сергій Гордієнко (КПУ), Дмитро Хрістов (БЮТ), Віктор Іноземцев (СПУ), Іван Близнюк (НСНУ).
На сесії також розглянуто низку інших питань. Загалом, з урахуванням зауважень і доповнень депутатів, прийнято рішення по 52 пунктах порядку денного.
У ході пленарного засідання було погоджено депутатські запити Валерія Капленка (НСНУ), Івана Коваля (СПУ), Юрія Шляхового (БЮТ), Володимира Гришка (СПУ), Андрія Козерода (ПР), Олега Кулініча (БЮТ) та ухвалено звернення до Кабінету Міністрів України щодо фінансування з Державного бюджету програми житлового будівництва на селі «Власний дім».
Виступаючи у «Різному», Анатолій Шкарбан та Сергій Гордієнко порушували екологічні проблеми, Олександр Масенко, повідомивши, що у с. Бричківка Полтавського району зруйновано пам’ятник Леніну, закликав до толерантного ставлення до минулого, Василь Неїжмак (НСНУ), Дмитро Хрістов та Юрій Шляховий висловлювалися щодо об’єктивності окремих публікацій у всеукраїнському друкованому виданні «Україна молода».
Після закінчення пленарного засідання голова обласної ради Олександр Удовіченко прокоментував представникам ЗМІ роботу сесії. Зокрема він зазначив:
– Ми сьогодні розподілили надпланові кошти обласного бюджету, зароблені полтавською громадою. Профінансовані об’єкти – це результат злагоджених дій усіх депутатських комісій. Намагалися поєднати субвенції соціального розвитку, державні кошти і надпланові надходження до обласного бюджету для того, щоб у регіонах підтримати об’єкти, які є пріоритетними для нашої громади, передусім соціально-економічної сфери. На сесії також прийняли низку програм, направлених на вирішення соціальних проблем. Це, на мою думку, і є головним результатом роботи сьогоднішнього пленарного засідання.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.